Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Czy dania gotowe są zdrowe? 0
Czy dania gotowe są zdrowe?

Dania gotowe

Nasza świadomość żywieniowa wzrasta z roku na rok. Coraz więcej osób czyta składy produktów przed wrzuceniem ich do koszyka i wybiera nieprzetworzone artykuły spożywcze. Jesteśmy znacznie bardziej świadomymi konsumentami, nie dajemy się złapać w pułapki marketingowe, jakie zastawiają na nas producenci i coraz częściej wprowadzamy zdrowe nawyki żywieniowe, dbamy o siebie oraz swoje zdrowie.

Jednak szybki tryb życia i codzienne zmęczenie przyczynia się niejednokrotnie do tego, że nie mamy sił i chęci na samodzielne gotowanie zdrowych posiłków. Czy w takiej sytuacji można do diety wprowadzić dania gotowe? Czy pośród gotowych produktów wątpliwej jakości można znaleźć pełnowartościowe potrawy? Sprawdźmy!

Czym są gotowe dania?

Danie gotowe, to wszystkie te, na których przygotowanie poświęcisz minimalną ilość czasu. Możesz je podgrzać, a często zjeść także na zimno. Nie ulega wątpliwości, że muszą spełniać pewne standardy żywieniowe, jednak zdarza się, że zawierają mnóstwo składników, które nie są sprzymierzeńcami naszego zdrowia, nie dostarczają nam wartości odżywczych, a jedynie dobrze smakują dzięki wzmacniaczom. Oczywiście tę grupę gotowych dań należy bezwzględnie odrzucić.

Wielu producentów z kolei wychodzi naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów i wprowadzapełnowartościowe dania gotowe, które nie odbiegają znacznie od samodzielnie przyrządzonych, domowych potraw. Przykładem jest gotowe quinotto z grzybami, które ma bardzo prosty skład (quinoa biała 31%, kasza gryczana niepalona 29%, kasza jaglana 29%, mix warzyw (marchew, pasternak, por, pietruszka) 3%, podgrzybek suszony 2%, czosnek suszony 2%, cebula suszona 2%, natka pietruszki 2%) i mnóstwo składników odżywczych, a co najważniejsze, przygotujesz je w zaledwie 15 minut!

Zanim wrzucisz do koszyka, sprawdź skład!

Unikaj potraw z bardzo długim, nieczytelnym składem, ponieważ oznacza to, że do ich produkcji użyto wielu konserwantów, które sprawiają, że potrawa jest znacznie dłużej świeża. Zasada jest bardzo prosta, im krótszy skład, tym lepiej. Gotowe dania nie powinny zawierać chemii (czyli słynnej literki E), wzmacniaczy smaku, syropu glukozowo-fruktozowego, utwardzonych tłuszczów roślinnych, skrobi modyfikowanej czy maltodekstryny, a także dużej ilości soli oraz cukru i wielu innych. Jeżeli jakiś składnik, który znajdziesz na etykiecie, nie dostarcza Ci żadnych informacji, nie znasz go i brzmi w sposób bardzo skomplikowany - może to oznaczać, że jest zupełnie zbędny i nie wpłynie pozytywnie na twoje zdrowie.

Fasolka po Bretońsku Dania Gotowe Delikatesy z Natury

Zwróćmy także uwagę na składniki odżywcze, postarajmy się w takim sposób komponować posiłki, aby zawierały zarówno białko, zdrowe tłuszcze jak i dawkę węglowodanów z dobrego źródła. Ważny jest również sposób zabezpieczenia żywności przed zepsuciem, jaki zastosował producent, ponieważ niektóre metody - niestety - przyczyniają się do utraty cennych witamin z posiłków. Staraj się wybierać np. zupy w kartonie, a nie w proszku. Do koszyka wkładaj także dania gotowe, które nie zawierają wspomnianych wzmacniaczy smaku, doprawiaj je świeżym koperkiem, natką pietruszki czy ziołami, a te, dostarczą Ci dodatkowych mikro i makroelementów. Można także skorzystać z dań gotowych, które będą smakować na zimno, a przy tym nie stracą wartościowych składników odżywczych jak np. wysokobiałkowe danie warzywne z fasolą, które ma bardzo prosty, zdrowy skład (warzywa 54% (fasola pinto 25%, suszone pomidory 7%, ciecierzyca, marchew, seler, cebula), woda, białko z grochu 7,1%, olej rzepakowy, skrobia, sól, czosnek, oregano 0,1%, pieprz).

Jeżeli kupujesz mrożonki, sprawdzaj, czy nie ma na nich brył lodu i szronu - pozwoli Ci to uzyskać informację, czy dania te były poddawane kilkukrotnemu zamrażaniu. Pamiętajmy, że kiedy raz rozmrozimy produkt, nie możemy poddawać go ponownemu zamrożeniu. Dlatego warto skorzystać z pomocy toreb termicznych oraz samochodowych lodówek. 

Gdy przygotowujesz produkty mrożone, wrzucaj je od razu na wrzątek - to zapobiegnie dodatkowej utracie właściwości odżywczych. Jedzenie, które spożywamy na surowo z kolei, podczas rozmrażania, najlepiej umieścić w lodówce, co spowoduje, że straty witamin będą znacznie mniejsze. Nie rozmrażajmy warzyw i owoców w temperaturze pokojowej, ponieważ szybko stracą witaminy, jędrność, a dodatkowo mogą zacząć namnażać się w nich bakterie.

Danie Gotowe Delikatesy z Natury

Unikaj produktów z zawartością mechanicznie oddzielonego mięsa, czyli MOM. Jest to produkt, który uzyskuje się podczas usuwania mięsa z tkanek - czyli wszystkie resztki, jakie oddzielane są od kości, np. grzbiety, skrzydła i szyje u drobiu. Taki wyrób jest mielony i stosuje się go jako dodatek do niektórych rodzajów żywności. Warto więc dokładnie prześledzić informacje na etykiecie i odpowiednio dobierać produkty, które spożywamy.

Nie należy jednak demonizować wszystkich gotowców. Korzystanie z nich znacznie ułatwia nam życie, często są one naszym must-have podczas wyjazdów i wakacji, a nawet znajdzie się dla nich miejsce w codziennej diecie. 

Robiąc cotygodniowe zakupy, pamiętajmy, że warto wrzucić do swojego koszyka dobrej jakości dania gotowe, z prostym składem, bez wzmacniaczy smaku - a wówczas świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do codziennej diety, podczas wyjazdu jak i na czarną godzinę.

[product id="12934, 9410, 7283"]

Jakie dania gotowe warto wybierać?

Przede wszystkim mrożonki. Mrożone owoce oraz warzywa zachowują większość swoich właściwości odżywczych. Owoce będą świetnym dodatkiem do śniadania, a warzywa doskonale sprawdzą się do ziemniaków, kaszy czy ryby na obiad. Kupując mieszanki warzyw zwróć jednak uwagę, czy nie posiadają one zbędnych dodatków. Mrożonki mogą być doskonałym dodatkiem do potraw w sezonie zimowym oraz jesiennym, kiedy świeże owoce i warzywa są trudniej dostępne, ale także na co dzień, kiedy nie mamy czasu samodzielnie obierać i kroić warzyw.

Przy ich pomocy przygotujemy pyszne zupy, kremy warzywne, dania jednogarnkowe i wiele innych ciekawych potraw. Mieszanki możemy wybierać według własnych preferencji, a ich użycie pozwala ograniczyć nam ilość czasu spędzonego w kuchni oraz będzie świetnym rozwiązaniem także dla osób nieposiadających wybitnych zdolności kulinarnych.

Potrawa Dania Gotowe Delikatesy z Natury

Wybierając gotowe dania, warto sięgnąć też po te w słoikach, ale z dobrym składem. Świetnym pomysłem, dla zabieganych osób będą zdrowe, wegetariańskie gołąbki w sosie z dodatkiem kaszy i siemieniem lnianym marki Primavika, nie zawierają cukru, mają naturalny skład i są dobrym źródłem błonnika oraz kwasów omega 3. Możemy je podgrzać lub zjeść na zimno, dodać do gotowanych ziemniaczków z koperkiem i zaserwować na obiad lub zjeść z pieczywem. Wybierając dania gotowe bezmięsne, dodatkowo ograniczamy ryzyko, że zapakowane do koszyka produkty będą zawierały MOM.

Dobrej jakości gotowce pomogą ci zaoszczędzić czas, możesz serwować je solo lub stosować jako dodatek. Z kolei np. liofilizowane owoce świetnie sprawdzą się jako przekąska oraz dodatek do śniadaniowej owsianki, jaglanki czy kaszy kuskus. Zapewnią nam mnóstwo energii na cały dzień. 

Korzystając ze strony, na której znajdziemy ciekawe propozycje zdrowych, gotowych dań warto zwrócić uwagę na informacje, na temat aktualnych promocji. Niektóre posiłki kupisz w niezwykle atrakcyjnych cenach, a warto mieć taki w domu, na czarną godzinę.

Kto najczęściej korzysta z gotowców?

Wiesz już jak robić zakupy, aby do twojego koszyka trafiały tylko wartościowe gotowce. Wśród ofert z daniami gotowymi znajdziesz wiele ciekawych, wartościowych propozycji, które z łatwością dobierzesz do twoich preferencji smakowych. Kto jednak najczęściej wybiera drogę na skróty?

Według danych, z gotowców najczęściej korzystają osoby w wieku od 18 do 34 lat, przeważnie o wyższych dochodach, ale nie tylko. Z kolei osoby po 55 roku znacznie rzadziej deklarują, iż takie posiłki kupują. Co ciekawe, dane pokazują także, iż w grupie wegetarian, odsetek osób kupujących gotowe obiady jest znacznie wyższy niż w innych. Informacje wskazują również na to, że to mężczyźni są większymi pasjonatami gotowych posiłków. Sceptycznie do tematu podchodzą natomiast rolnicy i wiele osób starszych, które gotowe dania często kojarzą z niską jakością oraz wysoką ceną.

Ludzie Dania Gotowe Delikatesy z Natury

Zdarza się, że z gotowych rozwiązań korzystają studenci, jednak często jakość kupowanych przez nich posiłków jest niska i nie dostarcza organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Gotowe dania do koszyka wkłada także wiele zabieganych osób, które mają bardzo mało czasu na przygotowywanie domowych posiłków. 

Niezależnie czy jesteś studentem, czy nie - pamiętaj, że zdrowe, gotowe produkty również kupisz w niskiej cenie, dlatego przed zakupem danych artykułów spożywczych należy dokładnie sprawdzić, czy są one dobrej jakości, a w tym celu wnikliwie czytajmy etykiety. Dzięki takiemu postępowaniu znacznie łatwiej przyjdzie nam wybieranie odpowiednich gotowców.

Miksuj i stosuj alternatywy!

Z racji, iż wiele osób jest świadomych swoich wyborów żywieniowych, producenci znacznie częściej wychodzą naprzeciw konsumenckim oczekiwaniom, a coraz więcej gotowych posiłków może pochwalić się certyfikatem żywności ekologicznej. Najpopularniejsze, zdrowe, dania gotowe skomponowane są na bazie wegańskich i wegetariańskich składników, co nie oznacza, że nie mogą z nich skorzystać także mięsożercy. 

Jeżeli w twoich jadłospisach występuje mięso,wegetariańskie potrawy mogą świetnie się sprawdzić jako dodatek do niego, w tym celu wystarczy jedynie odpowiednio przyrządzić mięso, podgrzać dobrej jakości gotowca i pyszny, pełnowartościowy posiłek gotowy! 

Takie rozwiązanie jest też świetnych pomysłem dla osób, które kontakt z gotowaniem mają bardzo niewielki, wtedy gotowe dodatki, znacznie ułatwią komponowanie potraw. Tak samo osoby zabiegane, łatwiej zrobią posiłek, jeżeli w zanadrzu będą posiadać dobrej jakości, gotowe dania, do których wkomponują tylko swoje ulubione dodatki.

W sytuacjach, kiedy wiemy, że zapowiada nam się ciężki tydzień, możemy także wykonać obiady na kilka dni. W lodówce przez jakiś czas możemy trzymać leczo, bigos, niektóre dania jednogarnkowe oraz sałatki. Ciekawą propozycją jest także wykonanie własnych potraw, które np. zamrozimy. Jednak nie każdy ma czas, lubi i umie gotować i to jest całkowicie zrozumiałe - dlatego z pomocą przychodzą nam właśnie gotowce.

Przepis na szybki, domowy posiłek z użyciem gotowców

Składniki (dla 2-3 osób):

  • dobrej jakości ziemniaki (gotowiec),
  • kalafior w zalewie,
  • mrożona fasolka szparagowa (1 opakowanie),
  • 2 jajka,
  • łyżeczka masła klarowanego,
  • rozmaryn (łyżeczka),
  • sól pieprz do smaku,
  • łyżka oliwy.

Wykonanie:

Ziemniaki kroimy na ćwiartki, kalafiora odsączamy z zalewy. Na blaszce do pieczenia umieszczamy kalafiora, ziemniaki i fasolkę. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oliwą, a ziemniaki dodatkowo posypujemy rozmarynem. Zapiekamy do momentu, aż całość się dobrze podgrzeje. W tym czasie rozgrzewamy na patelni łyżeczkę masła klarowanego. Wbijamy jajka i smażymy najpierw po jednej stronie do momentu ścięcia, a następnie jeszcze przez chwilę na drugiej. Możemy doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Podajemy z wcześniej podgrzanymi warzywami. Pyszne, niezwykle szybkie danie gotowe!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium