Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Rozmaryn - jakie ma właściwości i gdzie znajduje zastosowanie? 0
Rozmaryn - jakie ma właściwości i gdzie znajduje zastosowanie?

Rozmaryn to zioło, które może zaskoczyć Cię swoją wszechstronnością i właściwościami zdrowotnymi. Już od wieków był stosowany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej, a jego popularność rośnie wraz z odkryciem kolejnych jego zalet. W tym artykule dowiesz się, jakie właściwości ma rozmaryn, jakie korzyści może przynieść twojemu zdrowiu i jak można go wykorzystać w codziennej diecie. Odkryj potęgę tego nieocenionego dla zdrowia zioła!

czytaj całość »
Masło klarowane - czym się różni od zwykłego? 0
Masło klarowane - czym się różni od zwykłego?

Masło klarowane, znane również jako ghee, jest jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych tłuszczów na świecie. Choć może być stosowane w kuchni od wieków, ostatnio zyskało na popularności ze względu na swoje zdrowotne właściwości i wyjątkowy smak. W tym artykule dowiesz się, czym jest masło klarowane, jak je przygotować i dlaczego warto dodać je do swojej diety.

czytaj całość »
Czym jest i na czym polega weganizm? 0
Czym jest i na czym polega weganizm?

Coraz więcej osób decyduje się na weganizm ze względów zdrowotnych, etycznych czy środowiskowych. Czym tak naprawdę jest weganizm i jakie korzyści dla naszej planety i zdrowia niesie ze sobą ta dieta? Przekonaj się, dlaczego weganizm staje się coraz bardziej popularny!

czytaj całość »
Zasady zdrowego odżywiania 0
Zasady zdrowego odżywiania

Chcesz poprawić swoje zdrowie i dobre samopoczucie? Zacznij od zmiany sposobu odżywiania! Dowiedz się, jakie zasady zdrowego odżywiania powinieneś przestrzegać i jakie produkty warto wybierać, aby dostarczyć swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj skuteczne sposoby na poprawę swojej diety i zdrowia.

czytaj całość »
Aloes - właściwości i zastosowanie 0
Aloes - właściwości i zastosowanie

Aloes to roślina pochodząca z Afryki, która jest znana z wielu leczniczych właściwości. Od tysięcy lat jest używana przez różne kultury do leczenia schorzeń, od trudno gojących się ran po problemy skórne. W ostatnich latach aloes coraz częściej jest badany przez naukowców, a jego właściwości lecznicze potwierdzane są przez coraz więcej badań. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak aloes może pomóc w leczeniu różnych schorzeń oraz jak stosować go w codziennej pielęgnacji.

czytaj całość »
Dieta Dukana - czym jest, co jeść, zalety i wady 0
Dieta Dukana - czym jest, co jeść, zalety i wady

Dieta Dukana od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Umiejętnie prowadzona przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim pozwala w stosunkowo krótkim czasie zrzucić nadprogramowe kilogramy. Oprócz tego, pozytywnie wpływa na wygląd skóry, a także chroni przed groźnymi chorobami. Dieta Dukana polega na zwiększeniu podaży białka oraz ograniczeniu spożycia węglowodanów i tłuszczy w codziennym menu.

czytaj całość »
Kalafior - właściwości, zastosowanie, przepisy 0
Kalafior - właściwości, zastosowanie, przepisy

Kalafior to warzywo, które można wykorzystać do wielu różnych dań. Idealnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia, przygotowywania pysznych zup, a także jako smaczny dodatek do sałatek i wielu innych potraw. Z uwagi na sporą ilość błonnika, a także witamin i minerałów, poleca się go spożywać m.in. osobom chcącym utrzymać organizm w dobrej kondycji.

czytaj całość »
Brownie - kultowe i pyszne ciasto na 3 sposoby 0
Brownie - kultowe i pyszne ciasto na 3 sposoby

Mocno czekoladowe ciasto brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Jego historia jest niezwykle ciekawa i mówi o tym, że brownie zostało wymyślone... przez przypadek! Skąd więc pochodzi i jak powstało to pyszne ciasto, jak upiec najlepsze brownie i jak przechowywać deser po upieczeniu? Jak zrobić wegańskie brownie i jakie dodatki będą pasować do ciasta? Czytaj dalej, jeśli uwielbiasz brownie i pragniesz zachwycić jego wyjątkowym smakiem swoich bliskich!

czytaj całość »
Pektyna - zastosowanie i wartości odżywcze 0
Pektyna - zastosowanie i wartości odżywcze

Pektyna to nic innego, jak mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych owoców, warzyw i niektórych nasion. Posiada silne właściwości żelujące, dlatego też wykorzystywana jest jako roślinny zamiennik żelatyny. Poza tym wykazuje znaczne działanie prozdrowotne. Jej regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także zapobiega gwałtownym skokom glukozy. Jak się okazuje, pektyna sprzyja redukcji masy ciała, zwiększając uczucie sytości.

czytaj całość »
Kasztany jadalne - zastosowanie, właściwości, przepisy 0
Kasztany jadalne - zastosowanie, właściwości, przepisy

Kasztany kojarzą się w naszym kraju z maturą (kiedy kwitną), czy zabawnymi ludzikami tworzonymi przez dzieci w jesienną porę. Coraz śmielej jednak jadalne kasztany wkraczają do naszych kuchni. Dziś najlepsze kasztany nie znajdziemy tylko na placu Pigalle ;) ale każdy może przyrządzić je we własnym domu! Sprawdź, jakie właściwości mają jadalne kasztany i jak możesz je przygotować.

czytaj całość »
Łączenie pokarmów - jak robić to dobrze? 0
Łączenie pokarmów - jak robić to dobrze?

Nieprawidłowa dieta może skutkować nie tylko nadwagą, ale również bólami brzucha, uczuciem ciężkości po spożywanych daniach, zgagą czy ogólnym złym samopoczuciem. Lekarstwem na tego typu dolegliwości może być dieta rozdzielna. Zgodnie z jej założeniami każdy posiłek powinien składać się z produktów odpowiednio pasujących do siebie, a to miałoby sprawiać, że trawienie w naszym organizmie zachodziłoby znacznie sprawniej. Czy to możliwe? Na czym polega dieta rozdzielna i których produktów - według jej założeń - nie powinniśmy ze sobą łączyć? Sprawdź koniecznie!

czytaj całość »
Majonez - wszystko, co należy o nim wiedzieć 0
Majonez - wszystko, co należy o nim wiedzieć

Majonez - jeden z ulubionych dodatków do różnego rodzaju dań i potraw wielu Polaków. Idealny do sałatek, kanapek, dań mięsnych i jako podstawa dipów. Zachwyca smakiem i gładką, kremową konsystencją. Kochasz majonez? Możesz przygotować go samodzielnie - zobacz jak krok po kroku, z łatwo dostępnych składników, zrobić majonez domowy. Sprawdź czym różni się od gotowego majonezu i dlaczego warto spróbować go zrobić.

czytaj całość »
Dieta Hashimoto 0
Dieta Hashimoto

Choroba Hashimoto, to inaczej mówiąc, przewlekłe zapalenie tarczycy. Polega na stopniowym uszkodzeniu miąższu gruczołu tarczowego oraz spadku produkowanych przez niego hormonów. Choroba Hashimoto może przebiegać bezobjawowo. U części pacjentów pojawiają się niebolesne, twarde wole. Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy zazwyczaj wymaga leczenia farmakologicznego. Oprócz tego, niebagatelne znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta.

czytaj całość »
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium