Opinie o Nas
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
Łączenie pokarmów - jak robić to dobrze? 0
Łączenie pokarmów - jak robić to dobrze?

Nieprawidłowa dieta może skutkować nie tylko nadwagą, ale również bólami brzucha, uczuciem ciężkości po spożywanych daniach, zgagą czy ogólnym złym samopoczuciem. Lekarstwem na tego typu dolegliwości może być dieta rozdzielna. Zgodnie z jej założeniami każdy posiłek powinien składać się z produktów odpowiednio pasujących do siebie, a to miałoby sprawiać, że trawienie w naszym organizmie zachodziłoby znacznie sprawniej. Czy to możliwe? Na czym polega dieta rozdzielna i których produktów - według jej założeń - nie powinniśmy ze sobą łączyć? Sprawdź koniecznie!

czytaj całość »
Majonez - wszystko, co należy o nim wiedzieć 0
Majonez - wszystko, co należy o nim wiedzieć

Majonez - jeden z ulubionych dodatków do różnego rodzaju dań i potraw wielu Polaków. Idealny do sałatek, kanapek, dań mięsnych i jako podstawa dipów. Zachwyca smakiem i gładką, kremową konsystencją. Kochasz majonez? Możesz przygotować go samodzielnie - zobacz jak krok po kroku, z łatwo dostępnych składników, zrobić majonez domowy. Sprawdź czym różni się od gotowego majonezu i dlaczego warto spróbować go zrobić.

czytaj całość »
Dieta Hashimoto 0
Dieta Hashimoto

Choroba Hashimoto, to inaczej mówiąc, przewlekłe zapalenie tarczycy. Polega na stopniowym uszkodzeniu miąższu gruczołu tarczowego oraz spadku produkowanych przez niego hormonów. Choroba Hashimoto może przebiegać bezobjawowo. U części pacjentów pojawiają się niebolesne, twarde wole. Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy zazwyczaj wymaga leczenia farmakologicznego. Oprócz tego, niebagatelne znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta.

czytaj całość »
Zdrowa kolacja 0
Zdrowa kolacja

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Rzeczywiście tak jest, jednak równie ważna jest zdrowa kolacja. Niestety wiele osób ją pomija, nie zdając sobie sprawy, że ma ona kluczowy wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Kolacja powinna być nie tylko smaczna i łatwa do przygotowania, ale przede wszystkim lekkostrawna i niskokaloryczna. Dlaczego jedzenie przed snem jest tak istotne? Co jeść na kolację? Odpowiadamy!

czytaj całość »
Dieta trzustkowa 0
Dieta trzustkowa

Trzustka odgrywa ważną rolę w trawieniu. Wytwarza ona białka zwane enzymami trzustkowymi, które służą do rozkładania pokarmu i wchłaniania składników odżywczych. Dieta trzustkowa to odpowiedź na szeroko pojawiające się problemy związane z tym organem. Ten rodzaj diety niskokalorycznej jest popularny wśród osób, które mają problem ze zdolnością trawienia niektórych rodzajów żywności oraz inne rodzaje problemów trawiennych, takie jak zespół jelita drażliwego lub zespół nieszczelnego jelita. Dowiedz się więcej o diecie trzustkowej z naszego artykułu!

czytaj całość »
Morwa biała - wszystko, co trzeba o niej wiedzieć 0
Morwa biała - wszystko, co trzeba o niej wiedzieć

Wśród wielu darów natury istotne miejsce zajmuje morwa biała - Morus alba. To niewielkie drzewo liściaste niegdyś zdobiło wiele przydomowych ogródków, dziś jednak nie cieszy się już tak wielkim powodzeniem. A szkoda, bowiem owoce morwy białej mają wszechstronne działanie lecznicze, z którego warto korzystać na co dzień w różnego rodzaju dolegliwościach.

czytaj całość »
Czarny bez - właściwości 0
Czarny bez - właściwości

Obecnie czarny bez jest jednym z najcenniejszych surowców zielarskich, a stosujemy go najczęściej wówczas, gdy chcemy poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i złagodzić objawy grypy lub przeziębienia. Jakie jeszcze cenne właściwości znajdziemy w czarnym bzie? Kiedy szczególnie warto się nim wspomagać? Sprawdź koniecznie i zobacz jak samodzielnie zrobić domowy syrop z czarnego bzu!

czytaj całość »
Soja - właściwości odżywcze i zdrowotne 0
Soja - właściwości odżywcze i zdrowotne

Nasiona soi są doceniane w kuchniach całego świata ze względu na bogatą zawartość łatwo przyswajalnego białka i wielu cennych wartości odżywczych.  Chętnie włączana do diety zarówno w formie naturalnej jak i przetworzonej, stała się świetną alternatywą mięsa dla wegetarian i wegan. Jeżeli interesujesz się kulinariami, nie jesz mięsa, albo po prostu chcesz się dowiedzieć więcej na temat tej niesamowitej rośliny, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!

czytaj całość »
Inhalacje na zatoki, rodzaje 0
Inhalacje na zatoki, rodzaje

Prawidłowo wykonany zabieg inhalacji pomaga udrożnić zatkany nos, rozrzedza zalegającą wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Leczenie wziewne szczególnie zalecane jest podczas przeziębienia, zapalenia oskrzeli oraz zapalenia zatok. Jakie są rodzaje inhalatorów? Czym inhalować na katar, zatoki i kaszel? Jak prawidłowo zrobić inhalację? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!

czytaj całość »
Goździki - właściwości 0
Goździki - właściwości

Suszone pąki kwiatowe wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Są także skuteczną bronią przeciwko wirusom. Goździki swoje zastosowanie znajdują w kuchni. Doskonale nadają się jako dodatek do wielu potraw i napojów. Jakie jeszcze właściwości mają goździki? W jaki sposób korzystać z ich mocy? Na te i wiele innych pytań odpowiedź znajdziesz w poniższym poradniku!

czytaj całość »
Sok z cytryny właściwości 0
Sok z cytryny właściwości

Sok cytrynowy pomaga między innymi w usunięciu toksyn z organizmu oraz przyczynia się do rozpuszczenia tłuszczy pobranych wraz z pokarmem. Cytryna pobudza także procesy trawienne, wzmacnia odporność, jak również łagodzi objawy infekcji. Dlaczego warto pić sok z cytryny? Z czego jeszcze słynie cytryna? Jak własnoręcznie przygotować sok cytrynowy? Ile kalorii ma ten owoc? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium