Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Rozmaryn to zioło, które może zaskoczyć Cię swoją wszechstronnością i właściwościami zdrowotnymi. Już od wieków był stosowany zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej, a jego popularność rośnie wraz z odkryciem kolejnych jego zalet. W tym artykule dowiesz się, jakie właściwości ma rozmaryn, jakie korzyści może przynieść twojemu zdrowiu i jak można go wykorzystać w codziennej diecie. Odkryj potęgę tego nieocenionego dla zdrowia zioła!
Masło klarowane, znane również jako ghee, jest jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych tłuszczów na świecie. Choć może być stosowane w kuchni od wieków, ostatnio zyskało na popularności ze względu na swoje zdrowotne właściwości i wyjątkowy smak. W tym artykule dowiesz się, czym jest masło klarowane, jak je przygotować i dlaczego warto dodać je do swojej diety.
Coraz więcej osób decyduje się na weganizm ze względów zdrowotnych, etycznych czy środowiskowych. Czym tak naprawdę jest weganizm i jakie korzyści dla naszej planety i zdrowia niesie ze sobą ta dieta? Przekonaj się, dlaczego weganizm staje się coraz bardziej popularny!
Kiszenie kapusty to jedna z najstarszych metod przechowywania jedzenia. Ale czy wiesz, że oprócz przedłużenia trwałości, kiszenie wpływa również na wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych kapusty? Dowiedz się, dlaczego warto włączyć kiszoną kapustę do swojego jadłospisu!
Chcesz poprawić swoje zdrowie i dobre samopoczucie? Zacznij od zmiany sposobu odżywiania! Dowiedz się, jakie zasady zdrowego odżywiania powinieneś przestrzegać i jakie produkty warto wybierać, aby dostarczyć swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Przeczytaj nasz artykuł i poznaj skuteczne sposoby na poprawę swojej diety i zdrowia.
Czy wiedzieliście, że jarmuż to nie tylko zdrowa i smaczna przyprawa, ale także skarbnica witamin i minerałów? Dowiedzcie się więcej o tym cudownym warzywie i poznajcie sposoby na to, jak wykorzystać je w swojej kuchni.
Aloes to roślina pochodząca z Afryki, która jest znana z wielu leczniczych właściwości. Od tysięcy lat jest używana przez różne kultury do leczenia schorzeń, od trudno gojących się ran po problemy skórne. W ostatnich latach aloes coraz częściej jest badany przez naukowców, a jego właściwości lecznicze potwierdzane są przez coraz więcej badań. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak aloes może pomóc w leczeniu różnych schorzeń oraz jak stosować go w codziennej pielęgnacji.
Do grupy najbardziej znanych owoców południowych zalicza się awokado, które znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni i zawiera szereg wartości odżywczych. Czym dokładnie jest „smaczliwka” i w jaki sposób ją jeść?
Czym dokładnie są antybiotyki i po jakie naturalne antybiotyki można sięgnąć podczas pierwszych objawów przeziębienia lub innych dolegliwości? Sprawdź koniecznie!
Jeśli jesteś osobą, która właśnie postanowiła zostać vege, koniecznie przeczytaj poniższy tekst i sprawdź, co warto jeść zamiast mięsa, aby było smacznie i zdrowo!
Dieta Dukana od wielu lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Umiejętnie prowadzona przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim pozwala w stosunkowo krótkim czasie zrzucić nadprogramowe kilogramy. Oprócz tego, pozytywnie wpływa na wygląd skóry, a także chroni przed groźnymi chorobami. Dieta Dukana polega na zwiększeniu podaży białka oraz ograniczeniu spożycia węglowodanów i tłuszczy w codziennym menu.
Kalafior to warzywo, które można wykorzystać do wielu różnych dań. Idealnie sprawdzi się do gotowania, pieczenia, przygotowywania pysznych zup, a także jako smaczny dodatek do sałatek i wielu innych potraw. Z uwagi na sporą ilość błonnika, a także witamin i minerałów, poleca się go spożywać m.in. osobom chcącym utrzymać organizm w dobrej kondycji.
Mocno czekoladowe ciasto brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Jego historia jest niezwykle ciekawa i mówi o tym, że brownie zostało wymyślone... przez przypadek! Skąd więc pochodzi i jak powstało to pyszne ciasto, jak upiec najlepsze brownie i jak przechowywać deser po upieczeniu? Jak zrobić wegańskie brownie i jakie dodatki będą pasować do ciasta? Czytaj dalej, jeśli uwielbiasz brownie i pragniesz zachwycić jego wyjątkowym smakiem swoich bliskich!
Pektyna to nic innego, jak mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych owoców, warzyw i niektórych nasion. Posiada silne właściwości żelujące, dlatego też wykorzystywana jest jako roślinny zamiennik żelatyny. Poza tym wykazuje znaczne działanie prozdrowotne. Jej regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a także zapobiega gwałtownym skokom glukozy. Jak się okazuje, pektyna sprzyja redukcji masy ciała, zwiększając uczucie sytości.
Czym jest babka lancetowata, jakie są jej właściwości i w jakich schorzeniach pomoże? Gdzie zbierać liście babki lancetowatej, jak wykonać syrop, i czy są jakieś przeciwwskazania do stosowania rośliny? Tego wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu. Zapraszamy!
Kasztany kojarzą się w naszym kraju z maturą (kiedy kwitną), czy zabawnymi ludzikami tworzonymi przez dzieci w jesienną porę. Coraz śmielej jednak jadalne kasztany wkraczają do naszych kuchni. Dziś najlepsze kasztany nie znajdziemy tylko na placu Pigalle ;) ale każdy może przyrządzić je we własnym domu! Sprawdź, jakie właściwości mają jadalne kasztany i jak możesz je przygotować.
Nieprawidłowa dieta może skutkować nie tylko nadwagą, ale również bólami brzucha, uczuciem ciężkości po spożywanych daniach, zgagą czy ogólnym złym samopoczuciem. Lekarstwem na tego typu dolegliwości może być dieta rozdzielna. Zgodnie z jej założeniami każdy posiłek powinien składać się z produktów odpowiednio pasujących do siebie, a to miałoby sprawiać, że trawienie w naszym organizmie zachodziłoby znacznie sprawniej. Czy to możliwe? Na czym polega dieta rozdzielna i których produktów - według jej założeń - nie powinniśmy ze sobą łączyć? Sprawdź koniecznie!
Majonez - jeden z ulubionych dodatków do różnego rodzaju dań i potraw wielu Polaków. Idealny do sałatek, kanapek, dań mięsnych i jako podstawa dipów. Zachwyca smakiem i gładką, kremową konsystencją. Kochasz majonez? Możesz przygotować go samodzielnie - zobacz jak krok po kroku, z łatwo dostępnych składników, zrobić majonez domowy. Sprawdź czym różni się od gotowego majonezu i dlaczego warto spróbować go zrobić.
Choroba Hashimoto, to inaczej mówiąc, przewlekłe zapalenie tarczycy. Polega na stopniowym uszkodzeniu miąższu gruczołu tarczowego oraz spadku produkowanych przez niego hormonów. Choroba Hashimoto może przebiegać bezobjawowo. U części pacjentów pojawiają się niebolesne, twarde wole. Przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy zazwyczaj wymaga leczenia farmakologicznego. Oprócz tego, niebagatelne znaczenie ma odpowiednio skomponowana dieta.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.