Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Dieta sezonowa - jedzenie sezonowe 0
Dieta sezonowa - jedzenie sezonowe

Dieta sezonowa - jedzenie sezonowe

Na świecie istnieje wiele wariantów diet. Jedne są bardziej, inne mniej rygorystyczne. Jedno jest pewne - w każdej z nich nie powinno zabraknąć świeżych warzyw i owoców. Produkty te stanowią podstawę zdrowego żywienia. Są źródłem wielu cennych witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej wybierać warzywa i owoce sezonowe, gdyż takie są najbardziej wartościowe. Warto śledzić kalendarz sezonowy, dzięki któremu dowiemy się, jakie produkty wybierać, by cieszyć się dobrą kondycją zdrowotną. Jak i co jeść sezonowo? Dlaczego dieta sezonowa jest wskazana? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku!

Jak jeść zdrowo sezonowo?

Z pewnością zauważyliśmy, że niektóre warzywa i owoce dostępne są w supermarketach przez cały rok. Najczęściej przykuwają uwagę pięknym wyglądem oraz dużym rozmiarem. Jednak, czy faktycznie są takie zdrowe? Nic bardziej mylnego. Aby takie produkty świetnie prezentowały się na sklepowych półkach, wymagane jest ich sztuczne nawożenie, które jak wiemy, jest bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Nie bez znaczenia jest fakt, że zawierają znacznie mniej składników odżywczych, niż te hodowane na naturalnych uprawach. Z tego względu najlepiej wybierać zdrowe jedzenie sezonowe, pochodzące od sprawdzonych dostawców.

Jak zatem zacząć jeść sezonowo? O ile latem może wydawać się to banalnie proste, o tyle zimą możemy mieć z tym problem. Najlepiej skorzystać z kalendarza sezonowości. Znajdziemy w nim informacje jak i co jeść o danej porze roku. Nierzadko znajduje się tam również wskazówka, gdzie nabyć wartościowe produkty sezonowe. Warto mieć na uwadze, że kalendarz w Polsce będzie nieco bardziej okrojony, niż np. w Hiszpanii. Wynika to z przyczyn klimatycznych. Świeże warzywa i owoce warto kupować od lokalnych dostawców - na bazarze lub w mniejszych, osiedlowych sklepikach. Wówczas będziemy mieć pewność, że produkty są pozbawione szkodliwych związków. Jeśli mamy możliwość, warto rozważyć samodzielną uprawę własnej żywności.

sezonowe owoce

Sezonowe produkty - co jeść?

Sezonowe produkty to takie, które rosną i dojrzewają w określonej porze roku. Zarówno wiosna, jak i lato, jesień, czy zima obfitują w inne dary natury. Intuicyjnie wiemy, że najwięcej z nich dojrzewa latem. Kolorowe, soczyste warzywa i owoce nie tylko pysznie smakują, ale również dostarczają organizmowi wartościowych składników odżywczych. Aby móc cieszyć się letnimi przysmakami również jesienią i zimą, warto przygotować mrożonki, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Należy zaznaczyć, że warzywa i owoce w procesie mrożenia nie tracą wartości odżywczych. W kuchennych szafkach powinny gościć przetwory - dżemy, konfitury i soki. 

 

[product id="6747, 3021, 12837"]

 

Wiosna

Wiosna to czas, w którym wszystko budzi się do życia. Na straganach zaczynają się pojawiać pierwsze sezonowe warzywa i owoce. Pamiętajmy, by wybierać je z rozwagą, gdyż nie wszystkie są uprawiane naturalnie. Na szczególną uwagę zasługują: młode ziemniaki, rzodkiewka, szparagi, groszek, biała kapusta, jarmuż, szpinak i szczypiorek.

Lato

Najwięcej warzyw i owoców dojrzewa w lecie. W tym okresie dostęp do nich jest bardzo łatwy - stragany uginają się pod ciężarem sezonowych produktów. Największą popularnością cieszą się owoce, tj: jabłka, truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, agrest, jagody, śliwki, porzeczki, gruszki, morele i nektarynki. Nie sposób pominąć również letnich warzyw: bób, fasolka szparagowa, ogórki, marchew, sałata, pomidory, bakłażan, czy papryka.

Jesień

Jesień to czas wzmożonych przeziębień. O tej porze roku kluczową rolę odgrywa zdrowe odżywianie. Sezonowe jedzenie to przede wszystkim warzywa dyniowate - dynie, cukinie i kabaczki, a także buraki,  pietruszka, fasola. Z kolei do jesiennych owoców zaliczamy: jabłka, gruszki, śliwki i winogrona.

Zima

Zimą nasz organizm potrzebuje szczególnej ochrony. W tym okresie dostęp do sezonowych warzyw i owoców jest znacząco ograniczony. Z tego względu warto zgromadzić zapasy oraz przygotować mrożonki i różnego rodzaju przetwory. Dzięki temu również zimą będziemy mogli dostarczyć organizmowi tego, czego potrzebuje. Dobrze sięgnąć po kiszonki, ponieważ zawierają one szereg cennych witamin. Jedną z najważniejszych jest witamina C, która przyczynia się do zwiększenia odporności. 

Jedzenie produktów sezonowych - dlaczego warto?

Warzywa i owoce są niezbędne dla zachowania dobrej kondycji zdrowotnej. Największa zawartość składników odżywczych występuje w produktach sezonowych. To kluczowy powód, dla którego warto przejść na sezonowe jedzenie - bo jest po prostu zdrowsze. Większość importowanych warzyw i owoców jest pryskana chemikaliami i sztucznie nawożona. Bez wątpienia zwiększa to ryzyko zachorowania na nowotwór, jak również wiele innych chorób. Naturalnie hodowana żywność jest pozbawiona konserwantów i szkodliwych substancji. Kolejnym powodem, dla którego warto jeść jedzenie sezonowe, są walory smakowe. Żaden owoc, czy warzywo nie smakuje lepiej, jak to zerwane prosto z krzewu lub ziemi.

Sezonowe produkty przynoszą nie tylko korzyści zdrowotne, ale są również bardzo tanie. Kupując owoce i warzywa w supermarketach, musimy doliczyć jeszcze koszty importu, które jak wiemy - nie należą do najmniejszych. Cena sezonowych warzyw i owoców w większości przypadków jest niezmienna. Stwarza to doskonałą okazję do tego, by zgromadzić zapasy na zimę. Będąc na diecie sezonowej, możemy przygotować różnorodne posiłki. Z pewnością pozwoli to uniknąć wszelkich niedoborów witamin.

truskawki

Podsumowanie

Zmieniające się pory roku wiążą się nie tylko z wymianą garderoby, ale również zmianą żywienia. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem, dobrze sięgnąć po sezonowe warzywa i owoce. W zależności od konkretnej pory roku, dary natury są różne. Wiosną przyroda powoli wybudza się z zimowego snu, a na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze smaki - rzodkiewka, szczypiorek, jarmuż, czy szpinak. Latem następuje prawdziwy wysyp dojrzałych warzyw i owoców. Z reguły wtedy są najtańsze. Jesień to czas ostatnich zbiorów. Wtedy też przygotowujemy pyszne dżemy, konfitury i mrożonki, by móc spożyć je zimą, kiedy to dostęp do lokalnej żywności jest zdecydowanie utrudniony.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium