Czy kiedykolwiek próbowałeś japońskiego przysmaku, znanego jako tempura? To smaczne danie składające się z chrupiących kawałków mięsa, warzyw lub owoców, pokrytych delikatnym ciastem i smażonych na złocisty kolor. W tym artykule dowiesz się, skąd pochodzi tempura, jakie są jego różne warianty i jak można je przygotować w domu. Przygotuj się na ekscytującą podróż kulinarną do Japonii!
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
Masło klarowane, znane również jako ghee, jest jednym z najstarszych i najbardziej wszechstronnych tłuszczów na świecie. Choć może być stosowane w kuchni od wieków, ostatnio zyskało na popularności ze względu na swoje zdrowotne właściwości i wyjątkowy smak. W tym artykule dowiesz się, czym jest masło klarowane, jak je przygotować i dlaczego warto dodać je do swojej diety.
Jesteśmy coraz bardziej świadomi wpływu naszych działań na środowisko naturalne. Jednym z coraz popularniejszych trendów jest less waste, czyli zmniejszenie ilości odpadów. Czym tak naprawdę jest less waste i jakie kroki możemy podjąć, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko? Przekonaj się, jak łatwo możesz wprowadzić zmiany w swoim stylu życia na rzecz ochrony planety!
Aloes to roślina pochodząca z Afryki, która jest znana z wielu leczniczych właściwości. Od tysięcy lat jest używana przez różne kultury do leczenia schorzeń, od trudno gojących się ran po problemy skórne. W ostatnich latach aloes coraz częściej jest badany przez naukowców, a jego właściwości lecznicze potwierdzane są przez coraz więcej badań. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu, jak aloes może pomóc w leczeniu różnych schorzeń oraz jak stosować go w codziennej pielęgnacji.
Jeśli jesteś osobą, która właśnie postanowiła zostać vege, koniecznie przeczytaj poniższy tekst i sprawdź, co warto jeść zamiast mięsa, aby było smacznie i zdrowo!
Jakie są właściwości i zastosowanie maku? Czy mak jest szkodliwy? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku! Zapraszamy do lektury!
Musztarda jest jednym z chętniej wybieranych dodatków do dań. Na co dzień jednak nie zastanawiamy się, z czego powstaje musztarda, jaka jest jej historia i jakie są jej właściwości prozdrowotne. Te i inne informacje o musztardzie przybliżymy właśnie w dzisiejszym wpisie. Zachęcamy do przeczytania!
Kasztany kojarzą się w naszym kraju z maturą (kiedy kwitną), czy zabawnymi ludzikami tworzonymi przez dzieci w jesienną porę. Coraz śmielej jednak jadalne kasztany wkraczają do naszych kuchni. Dziś najlepsze kasztany nie znajdziemy tylko na placu Pigalle ;) ale każdy może przyrządzić je we własnym domu! Sprawdź, jakie właściwości mają jadalne kasztany i jak możesz je przygotować.
Mrożenie produktów to jeden z najpopularniejszych sposobów na zachowanie wartości odżywczych zarówno gotowych potraw, jak i świeżych warzyw, owoców lub mięs. Aby jednak jedzenie zachowało swoją strukturę i smak, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach mrożenia żywności.
Cukrzyca jest jedną z najczęstszych chorób metabolicznych. W Polsce zmaga się z nią blisko 3 miliony osób. Nieskutecznie bądź w ogóle nieleczona cukrzyca może doprowadzić do wielu groźnych powikłań. Oprócz dobrania odpowiednich leków, istotną rolę odgrywa dieta.
Pozwala zrzucić sporo kilogramów w zaledwie 13 dni, ale jednocześnie jest jednym z najbardziej restrykcyjnych sposobów odżywiania. Nazywana jest dietą cud, szwedzką lub trzynastodniową. Czym dokładnie jest dieta kopenhaska?
Dieta dash zaliczana jest do najzdrowszych diet na świecie. Nic dziwnego, że jej popularność nieustannie wzrasta. Co można jeść na diecie dash? Ile można schudnąć? Czy faktycznie warto przejść na dietę dash? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku!
Skąd bierze się oliwa z oliwek? Jakie są jej rodzaje? Z jakich właściwości słynie oliwa z oliwek? Jak ją stosować? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku!
Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku chcielibyśmy Państwu przedstawić dwa przepisy na sporządzenie pysznych, puszystych i lekkich pączków w wersjach bezglutenowej oraz bezglutenowej wegańskiej. Zastanawiacie się jak przygotować klasyczny pączek w bezglutenowym wydaniu, wypełniony owocową marmoladą, udekorowany lukrem oraz skórką pomarańczową bez skrobi pszennej, laktozy, mleka, oleju palmowego? A może jak wykonać bezglutenowe pączki bez pszenicy, bez jajek i bez mleka? Czy bezglutenowe pączki wegańskie mogą być puszyste i lekkie jak tradycyjne? Czym możemy zastąpić podstawowe składniki? Przeczytaj nasze przepisy i przygotuj się do dnia Tłustego Czwartku z Delikatesy z Natury! :)
Suszone pąki kwiatowe wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Są także skuteczną bronią przeciwko wirusom. Goździki swoje zastosowanie znajdują w kuchni. Doskonale nadają się jako dodatek do wielu potraw i napojów. Jakie jeszcze właściwości mają goździki? W jaki sposób korzystać z ich mocy? Na te i wiele innych pytań odpowiedź znajdziesz w poniższym poradniku!
Marzysz o pozbyciu się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale restrykcyjne diety są zbyt trudne do przestrzegania lub nie przynoszą zadowalających rezultatów? Rozwiązaniem może być właśnie post przerywany. Poniżej opowiemy, czym on właściwie jest, na czym polega i jak wpływa na nasz organizm.
Czym charakteryzuje się dieta high carb? Dla kogo jest odpowiednia? Jakie produkty można spożywać, stosując taki jadłospis? Sprawdź koniecznie!
Kawa z dodatkiem mleka to obecnie jeden z najchętniej pijanych napojów przez Polaków. Mleko łagodzi smak kawy i dodaje jej lekkiej słodyczy, co jest ogromną zaletą dla osób uwielbiających delikatne i słodkawe aromaty. Jakie są rodzaje mleka do kawy, jakie wyróżniamy zamienniki mleka krowiego i jak spienić mleko do kawy w warunkach domowych?
Istnieje kilka sposobów, by nieco "odchudzić" potrawy wigilijne i tym samym uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Zamiast tuczących składników warto postawić na ich zdrowsze zamienniki. W efekcie każdy z członków rodziny będzie mógł zjeść coś pysznego - nawet osoby na diecie redukcyjnej. Jak zatem przyrządzić zdrowe potrawy wigilijne? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!
Choć większości z nas to zielone warzywo może kojarzyć się z mdłym smakiem, warto włączyć go do swojej diety. Jakie właściwości ma szpinak? Jak go przyrządzić, by smakował naprawdę dobrze? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!