Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
Kuchnia Meksykańska 0
Kuchnia Meksykańska

Jaka jest kuchnia meksykańska?

Meksyk to niewątpliwie piękny kraj, przepełniony bogatą historią i tradycją oraz fascynującą kulturą. Fiesta, śpiewy i tańce są ściśle związane z kuchnią meksykańską. Meksykanie spożywanie posiłków przemienili w radosną celebrację życia w gronie najbliższych. Dania kuchni meksykańskiej są różnorodne, wyróżniają się intensywnym, wyrazistym smakiem, co czyni je jedynymi w swoim rodzaju. Sprawdź, jakie sekrety kryje w sobie kuchnia meksykańska!

Historia kuchni meksykańskiej

Sztuka kulinarna Meksyku zrodziła się dzięki połączeniu kulinarnych tradycji Indian, Majów, Azteków oraz innych plemion. Do ukształtowania się kuchni meksykańskiej przyczyniły się również wpływy hiszpańskich kolonizatorów. Na początku opierała się ona przede wszystkim na wykorzystaniu uprawianych warzyw - kukurydzy, fasoli, dyni, pomidorów, batatów oraz chili. W tamtych czasach uprawiano także kakao, orzeszki ziemne, chia, wanilię i gujawę. 

Nieco później zaczęto spożywać mięso. Zwiększył się dostęp do owoców morza i ryb. Znaczące zmiany w gastronomii nastąpiły po przybyciu konkwistadorów. To właśnie oni wzbogacili lokalne receptury o wiele nieznanych dotąd produktów. Hiszpańscy kolonizatorzy wówczas sprowadzili do Meksyku różne gatunki zbóż, zioła (m.in. tymianek, imbir, miętę i rozmaryn), orzechy, warzywa i owoce oraz zwierzęta hodowlane. Zestawienie dwóch sztuk kulinarnych - hiszpańskiej i meksykańskiej zaowocowało powstaniem znakomitych potraw charakterystycznych dla Meksyku.

Współczesna kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska przez wielu smakoszy nazywana jest jako kulinarny raj na ziemi. Świadectwem tego jest wpisanie jej na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej dania są aromatyczne, pyszne i kolorowe. Podstawą sztuki kulinarnej Meksyku jest oczywiście limonka, dodawana do niemal każdej potrawy i deserów. Nieodłącznym elementem kuchni meksykańskiej jest również awokado - najczęściej podane w postaci guacamole. 

Składnikiem, który zdecydowanie wyróżnia tę kuchnię na tle innych, jest fasola, występująca w blisko 20 gatunkach, podobnie kukurydza podawana na wiele sposobów. Różnego rodzaju mięsa zwykle marynuje się w fajicie, czyli mieszance ziół i przypraw (słodkiej papryki, chili, pieprzu, cukru, czosnku i kminu) oraz mąki kukurydzianej. Kluczowym elementem meksykańskich dań jest chili, tabasco czy ostra salsa pomidorowa. Uzupełnieniem potraw jest dodanie śmietany, majonezu i ketchupu. Zaskakująca kombinacja smaków z pewnością przysporzy smakoszom kuchni meksykańskiej wielu doznań kulinarnych.

meksykańskie burrito

Najpopularniejsze dania meksykańskie

Dania z tortillą

Produktem, bez którego kuchnia meksykańska nie mogłaby istnieć, jest oczywiście tortilla. To rodzaj płaskiego, okrągłego placka z mąki pszennej lub kukurydzianej, smażonego na patelni. W kuchni meksykańskiej tortille są bardzo uniwersalne. Stosuje się je jako pieczywo bądź baza do innych potraw. Najczęściej przygotowywane są z nich dania takie jak np. burrito, fajitas czy tostadas. Do ich wykonania potrzebny jest farsz na bazie mięsa i fasoli. Bardzo często w środku znajduje się również. Tego typu dania wzbogacone są sosami lub podaje się je z guacamole.

Chili con carne

Wyjątkowo popularną potrawą w Meksyku jest chili con carne. Sposób wykonania tej potrawy jest bardzo prosty, ponieważ przygotowuje się ją w jednym garnku. Głównymi składnikami chili con carne jest wołowina, papryka chili, czosnek i pomidory. Uzupełnieniem całości są przyprawy - kmin i pieprz. Wedle uznania można również dodać fasolę czerwoną, jak i kukurydzę.

Tacos

Najsłynniejsza potrawa kuchni meksykańskiej to bez wątpienia tacos. Do jej przygotowania potrzebna jest nam tortilla, a także mięso wołowe, cebula, czosnek, pomidory i przyprawy. W farszu nie może zabraknąć również kluczowych dla meksykańskiej sztuki kulinarnej warzyw - czerwonej fasoli i kukurydzy. Najczęściej danie podawane jest w formie przystawki. Podobnie przygotowuje się burrito, które również jest jednym z klasycznych dań meksykańskich.

[product id="13497, 9621, 5146"]

Ceviche

Ceviche jest jednym z podstawowych dań kuchni meksykańskiej. To surowa ryba (najczęściej łosoś lub dorsz), którą marynuje się w sosie z cytryny lub limonki. Dodaje się do niej różnego rodzaju warzywa charakterystyczne dla meksykańskiej sztuki kulinarnej. W potrawie nie może również zabraknąć owoców morza oraz papryczki chilli. Danie najczęściej podawane jest z przystawkami - słodkimi ziemniakami, kukurydzą, awokado czy bananem. Takie połączenie z pewnością podkreśli smak przyrządzonego dania.

Salsa meksykańska

Salsa to nieodłączny dodatek, który wzbogaci każde danie meksykańskie. Sposób przygotowania salsy jest bardzo prosty. Do jej przygotowania potrzebujemy jedynie kilku składników: pomidorów, papryki, cebuli oraz papryczek chilli. Uzupełnieniem całości są aromatyczne przyprawy, jak np. kolendra. Dodatkowo smak sosu podkreśli sok z limonki. Salsę najlepiej podawać z nachos lub chipsami.

nachosy

Przyprawy kuchni meksykańskiej

Kluczową rolę w daniach kuchni meksykańskiej odgrywają przyprawy. W większości przypadków to właśnie one nadają smak i charakter przygotowanym potrawom. Gwarancją smacznych dań jest to, by były one przede wszystkim świeże. Jednym z najczęściej używanych ziół w Meksyku jest oregano. Dodaje się je do wszelkiego rodzaju zup oraz sals. Warto zaznaczyć, że jest również wykorzystywane w produkcji kiełbasy chorizo.

Większość meksykańskich dań obfituje w tymianek. To świetna przyprawa do mięs. Ponadto doskonale współgra z daniami, do których dodawane są pomidory. Równie popularną przyprawą w Meksyku jest czosnek. Wykorzystuje się go pod różnymi postaciami - surowy, marynowany czy też suszony. Bez wątpienia wzbogaca on smak każdego dania, nawet zwykłego ryżu. Oprócz tego jest chętnie używany do sals i mięs. Dzięki kminowi o charakterystycznym lekko gorzkim smaku dania zyskują głęboki aromat. W meksykańskiej kuchni obecna jest również kolendra w formie świeżych listków lub ziaren. Najczęściej jest po prostu szatkowana i posypywana po daniu. Do wszelkich deserów używane są cynamon, goździki i anyż.

Ostra kuchnia meksykańska - jakie wino?

Dania kuchni meksykańskiej są bez wątpienia przepyszne, ale również pikantne w smaku. Dzieje się tak, ze względu na użycie papryczek chilli, jednak nie są one jedynym źródłem ostrości w potrawach. Wino różowe jest świetnym dodatkiem do wyrazistych w smaku dań. Tego rodzaju trunki są bardzo aromatyczne, rzadziej alkoholowe, więc zawierają wszystko, co potrzebne, by móc podać je do ostrych, meksykańskich potraw. Równie dobrym wyborem jest nieco kwaskowate, orzeźwiające wino, jak np. pinot gris. Jego wyszukany, lekko słodki smak jest doskonałym uzupełnieniem dań meksykańskiej kuchni.

[product id="9645, 8138, 9941"]

Podsumowanie

Kuchnia meksykańska to z pewnością najbardziej popularna i lubiana kuchnia na świecie. Króluje w niej przede wszystkim fasola, kukurydza, papryka i chilli. Dlatego dania kuchni meksykańskiej są ostre i wyraziste w smaku. Każda potrawa jest mocno przyprawiana, dzięki czemu zyskuje niepowtarzalny aromat. Meksykańska sztuka kulinarna jest radosna, otwarta i pełna kolorów. Nie bez powodu została wpisana do światowego dziedzictwa UNESCO.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium