

Koszty Dostawy
|
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł |
|
15.99 zł |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Mąka Ryżowa bezglutenowa 500g - Bezgluten
Opis
Mąka Ryżowa bezglutenowa 500g - Bezgluten
Opis produktu
Mąka Ryżowa bezglutenowa marki Bezgluten to mąka pozyskiwana ze zmielenia ziaren ryżu. Mąka ryżowa sprawdza się w diecie lekkostrawnej, nie wywołuje uczuleń. Jest to jedna z najpopularniejszych mąk bezglutenowych. Stanowi ona bogate źródło soli mineralnych, fosforu, błonnika, witamin z grupy B, witaminy PP, cynku, wapnia, żelaza, sodu, manganu i magnezu.
Mąka ryżowa to świetna alternatywa dla mąki pszennej przy przyrządzaniu omletów, ciast, muffinek, wyrobu makaronów oraz innych domowych specjałów. Ponieważ nie zawiera glutenu, który jest swoistym spoiwem, do wypieków przygotowywanych na bazie tego produktu należy dodać większą liczbę jajek lub ich zamiennika.Nadaje się również do zagęszczania sosów, zup czy panierowania. Mąka ryżowa jest często wykorzystywana w kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej gości na naszych stołach. Najważniejsze, że jest to produkt naturalnie bezglutenowy, dlatego szczególnie polecany jest dla osób z celiakią, a także wysokim poziomem cholesterolu. Ze względu na jej zdrowotne właściwości i zawartość wielu witamin oraz błonnika, który nadaje uczucie sytości oraz pobudza perystaltykę, jest również polecany dla osób będących na diecie odchudzającej.
W bezglutenowej mące ryżowej znajdziemy witaminy z grupy B, odpowiadające za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego, odpornościowego oraz poprawny przebieg procesów związanych z gospodarką energetyczną. Jest również bogata w:
- magnez - który odpowiada za koncentrację i wspomaga układ odpornościowy
- żelazo - biorące udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek transportujących tlen
- cynk - stanowiący aktywator wielu niezbędnych enzymów oraz ułatwiający przyswajanie witamin
- fosfor - będący materiałem budulcowym dla kości
- potas - odpowiadający za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego błon komórkowych, a w efekcie przewodnictwo impulsów nerwowych
Mąka ryżowa ma również zastosowanie w kosmetyce. W połączeniu z jogurtem można tworzyć z niej domowe maseczki. Sprawdzi się także jako suchy szampon lub produkt matujący do twarzy.
Produkt nie zawiera glutenu, skrobi pszennej, mleka, jaj, czekolady oraz soi.
Masa netto: 500g
Składniki
Mąka Ryżowa bezglutenowa 100%
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1550 kJ / 365 kcal |
Tłuszcz | 1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,4 g |
Węglowodany | 81 g |
w tym cukry | 0 g |
Białko | 8 g |
Sól | 0 g |
Sposób użycia
Doskonale nadaje się do ciast, naleśników, wypieku pieczywa, placków, jak również do zagęszczania zup i sosów.
Informacja alergenna
Produkt bezglutenowy.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Kraj Producenta | Polska |
Bezglutenowy (deklaracja) | Tak |
Bezglutenowy (w składnikach) | Tak |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Szczegóły produktu
Produkt bez laktozy | Tak |
Produkt dla diabetyków | Bez cukru |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Dystrybutor | Bezgluten Sp. z o.o. ul. Posądza 128 32-104 Koniusza |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.