

Koszty Dostawy
|
10.99 zł |
|
12.99 zł |
|
14.99 zł |
|
15.99 zł |
*Dotyczy zamówień opłaconych z góry |
Mąka Gryczana bezglutenowa 500g - Bezgluten
Opis
Mąka Gryczana bezglutenowa 500g - Bezgluten
Opis produktu
Mąka Gryczana bezglutenowa marki Bezgluten to mąka otrzymywana z nasion gryki. Zawiera dużo białka, tłuszczu i składników mineralnych a także witaminy B i PP. Można używać ją do wypieku ciast, naleśników itp. ale zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną gdyż sama posiada charakterystyczny, goryczkowy posmak.
Gryka, z której powstaje mąka, jest cennym źródłem wielu substancji odżywczych. Zawiera m.in. białka o dobrze zbilansowanym składzie aminokwasowym, polisacharydy, polifenole oraz składniki mineralne, przede wszystkim magnez, potas i fosfor, a także cynk i żelazo, posiada również sporo wapnia, w mniejszej ilości sód, miedź i mangan. Mąka gryczana zawiera niezbędne dla organizmu aminokwasy: lizynę, tyrozynę, leucynę, izoleucynę oraz tryptofan.
Właściwości Mąki Gryczanej
Ziarno gryki jest bogate w witaminy z grupy B, magnez, wapń, selen, potas, sód, miedź oraz błonnik. Gryka nie zawiera glutenu, posiada bardzo dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka. Mąka gryczana ma działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi i zabezpieczające przed tworzeniem się kamieni nerkowych. Produkty wykonane z mąki gryczanej usprawniają funkcjonowanie układu pokarmowego, a także pomagają obniżać poziom glukozy we krwi. Mąka gryczana zawiera fenole, dzięki czemu cechuje się właściwościami prozdrowotnymi. Z badań wynika, że fenole charakteryzują się działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwzapalnym i mają pozytywny wpływ na układ krążeniowy poprzez wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych. Stosowanie mąki gryczanej pomaga również unormować ciśnienie tętnicze krwi.
Zastosowanie Mąki Gryczanej
Mąka ta nadaje się świetnie do wypieku bułek gryczanych oraz chleba z mąki gryczanej, zwiększając jego wartości odżywcze i obniżając indeks glikemiczny. Ponadto mąkę gryczaną bezglutenową można użyć do produkcji gryczanych makaronów. Jest również bardzo wiele przepisów na gryczane naleśniki, bliny oraz przeróżne ciastka z mąki gryczanej. Bezglutenową mąkę gryczana można również zastosować do tradycyjnych przepisów, tworząc ich zdrowsze wersje, np. gryczane pierogi lub gryczane gofry w wersji słodkiej lub wytrawnej. Sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a jej smak wyraźny, dlatego często miesza się ją z mąką ryżową lub owsianą, aby wypieki były bardziej delikatne i mniej się kruszyły. Wykonując mieszanki z różnymi innymi rodzajami mąk można zrobić zdrową pizzę z mąki gryczanej. Dodawanie tego produktu do wypieków zdecydowanie podnosi wartości odżywcze potraw i dodaje ciekawego smaku. Wypieki z mąką gryczaną dłużej zachowują świeżość.
Masa netto: 500g
Składniki
Mąka Gryczana bezglutenowa 100%
Wartość odżywcza
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 1439 kJ / 340 kcal |
Tłuszcz | 3,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Węglowodany | 63 g |
w tym cukry | 0,7 g |
Błonnik | 4 g |
Białko | 13 g |
Sól | 0,01 g |
Sposób użycia
Doskonała do różnego rodzaju wypieków lub jako dodatek do potraw. Doskonale sprawdza się do wyrobu naleśników.
Informacja alergenna
Produkt bezglutenowy.
Zalecane warunki przechowywania
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Szczegóły produktu
Parametr | Informacja |
---|---|
Kraj Producenta | Polska |
Bezglutenowy (deklaracja) | Tak |
Bezglutenowy (w składnikach) | Tak |
Wegetariański | Tak |
Wegański | Tak |
Szczegóły produktu
Produkt bez laktozy | Tak |
Produkt wegetariański | Tak |
Produkt wegański | Tak |
Dystrybutor | Bezgluten Sp. z o.o. ul. Posądza 128 32-104 Koniusza |
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.