Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
Pączki bezglutenowe i wegańskie - idealne na Tłusty Czwartek! 0
Pączki bezglutenowe i wegańskie - idealne na Tłusty Czwartek!

Pączki bezglutenowe i wegańskie

W związku ze zbliżającym się Tłustym Czwartkiem otrzymujemy od naszych Klientów liczne zapytania czy w naszym sklepie zaproponujemy z tej okazji bezglutenowe pączki oraz/lub pączki wegańskie. Po rozpoznaniu możliwości pozyskania pączków, o które Państwo pytanie wśród lokalnych producentów nie byliśmy niestety w stanie znaleźć Dostawcy, który gwarantowałby standardy i specyfikację produktów jakich oczekiwaliśmy, ale ... przecież nic straconego!

Z okazji zbliżającego się Tłustego Czwartku chcielibyśmy Państwu przedstawić dwa przepisy na sporządzenie pysznych, puszystych i lekkich pączków w wersjach bezglutenowej oraz bezglutenowej wegańskiej. Zastanawiacie się jak przygotować klasyczny pączek w bezglutenowym wydaniu, wypełniony owocową marmoladą, udekorowany lukrem oraz skórką pomarańczową bez skrobi pszennej, laktozy, mleka, oleju palmowego? A może jak wykonać bezglutenowe pączki bez pszenicy, bez jajek i bez mleka? Czy bezglutenowe pączki wegańskie mogą być puszyste i lekkie jak tradycyjne? Czym możemy zastąpić podstawowe składniki? Przeczytaj nasze przepisy i przygotuj się do dnia Tłustego Czwartku z Delikatesy z Natury! :)

Przepis na Pączki bezglutenowe

Poniżej prezentujemy przepis na uniwersalne bezglutenowe ciasto drożdżowe, dzięki któremu w domowym zaciszu stworzycie 8 sztuk idealnych bezglutenowych pączków. Zaczynamy!

Składniki

Składniki na rozczyn

  • 30g drożdży + ¼ szklanki (60ml) ciepłego mleka + 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru
  • ¼ szklanki (60ml) ciepłego mleka (około 8 łyżek)
  • 2 łyżki mieszanki bezglutenowej uniwersalnej

Składniki na ciasto

  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250g mieszanki bezglutenowej uniwersalnej
  • 125ml letniego mleka
  • 1 łyżka spirytusu (opcjonalnie)
  • 45g roztopionego masła

Dodatkowo

  • 1 litr oleju do smażenia
  • szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki wrzątku
  • konfitura do nadziewania

[product id="13524, 2649, 4729, 5915"]

Przygotowanie

Przygotuj rozczyn: drożdże pokrusz do miseczki, posyp cukrem i zalej ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 15 minut. W międzyczasie rozpocznij roztapianie masła. Żółtka ubij z cukrem na jasny kogel mogel. Mleko podgrzej w rondelku.

Do miski wsyp bezglutenową mieszankę uniwersalną, wlej mleko, dodaj sól i rozpocznij wyrabianie ciasta. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn (oraz opcjonalnie spirytus), pianę z żółtek, a pod koniec wyrabiania roztopione masło. Tak przygotowane ciasto nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 50 minut, aż podwoi ono swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podziel na około 70g części, z każdej uformuj kulkę (w przypadku zbyt luźnej konsystencji ciasto podsypuj mieszanką). Bułeczki układaj na blasze, kiedy wszystkie będą gotowe przykryj je szczelnie folią spożywczą. Odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

W tym czasie przygotuj talerz i ręcznik papierowy oraz lukier: do miseczki wsyp cukier, dodaj wodę i dokładnie wymieszaj.

W garnku rozgrzej olej. Temperatura powinna wynosić  około 175°C. Pączki usmaż na rozgrzanym, głębokim tłuszczu (umieszczając pączki dolną powierzchnią do góry) do zarumienienia skórki przez około 3 min z jednej strony i wyłożyć na ręcznik papierowy. Gotowe przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lukruj jeszcze ciepłe. Wystudzone nadziej ulubioną konfiturą, posyp cukrem pudrem, dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową. 

Najlepsze pączki bezglutenowe to te zjedzone bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

Delikatesy_z_Natury_Paczki_bezglutenowe

Przepis na Pączki bezglutenowe wegańskie

Składniki na rozczyn

  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki owsianej (bezglutenowej)
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 40ml ciepłego mleka roślinnego

Składniki na ciasto

  • 200g mąki bezglutenowej - najlepiej Schar Mix B
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 20g erytrolu lub ksylitolu
  • 300g dokładnie utłuczonych ziemniaków
  • 150 - 250ml ciepłego mleka roślinnego
  • 20g bezwonnego oleju kokosowego
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 litr oleju do smażenia
  • 2-3 łyżki wody
  • konfitura do nadziewania
  • płatki migdałowe do posypania

[product id="5258, 3300, 5729, 9335, 13810"]

Przygotowanie

Przygotuj rozczyn. Drożdże pokrusz do miseczki. Posyp mąką (około 2 łyżki), cukrem i zalej ciepłym (ale nie gorącym mlekiem roślinnym). Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Mąkę przesiej do miski. Dodaj 150ml letniego mleka, erytrytol (lub ksylitol), szczyptę soli, cukier puder, rozpuszczony i przestudzony olej oraz wyrośnięty rozczyn. Rozpocznij wyrabianie ciasta mikserem. Ciasto powinno być gęste, ale bardzo luźne. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mleka. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok godzinę w ciepłe miejsce. Ustaw piekarnik (bez termooobiegu!) na grzanie na około 40-50°C i tam trzymaj ciasto.

Po tym czasie przemieszaj dokładnie ciasto, pozbywając się pęcherzyków powietrza. Przykryj i ponownie odstaw na czas przygotowań do smażenia.

Do szerokiego garnka wlej olej. Rozgrzej go rozpoczynając od mniejszej mocy palnika żeby temperatura nie zwiększyła się za szybko. W tym czasie przygotuj dwa duże talerze i wyłóż je ręcznikiem papierowym. Przygotuj lukier, podpraż płatki migdałowe.

Przed porcjowaniem bułeczek, dłonie natłuść delikatnie olejem. Z ciasta nabieraj po garstce ciasta. Wyrabiaj pączki przekładając ciasto z ręki do ręki. Spłaszczaj i wrzucaj do rozgrzanego oleju. Pączki powinny po chwili wypłynąć. Po zrumienieniu obróć na drugą stronę i smaż 2-3 minuty. Gotowe wyławiaj i odsącz na ręczniku. Jeszcze ciepłe lukruj i posypuj płatkami.

Do usmażonych pączków dodaj konfiturę i posyp je erytrolem lub ksylitolem zmielonym na puder lub wykonaj z nich lukier (około 100g pudru zmieszanego z łyżką soku z cytryny i odrobiną gorącej wody)

Bon apetit!

Delikatesy_z_Natury_Paczki_bezglutenowe

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium