Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Kuchnia grecka jaka jest? 0
Kuchnia grecka jaka jest?

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka słynie z tego, że jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale również prosta. Ma swój początek już w starożytnej Grecji, a jej obecna forma odzwierciedla przywiązanie Greków do ich tradycji. Znajdziemy w niej świeże warzywa, owoce morza, makarony, najlepszą na świecie oliwę z oliwek oraz oczywiście aromatyczne zioła. To kuchnia bardzo różnorodna i nosi wyraźne ślady wpływu kuchni włoskiej, bałkańskiej czy tureckiej. Zdobyła sobie ogromną popularność na całym świecie, także Polacy cenią ją za prostotę i bogactwo smaków. Co więc warto jeść? Jakie składniki będą nam potrzebne? Jak przyprawiać dania greckiej kuchni? Tego wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu.

Składniki charakterystyczne dla kuchni greckiej

Kuchnia grecka, jak już wspomnieliśmy, jest bardzo różnorodna i każdy znajdzie w niej moc składników i dań, które go zachwycą swoim smakiem. Aby jednak móc rzeczywiście się w niej zakochać, należy kupić wysokiej jakości składniki charakterystyczne dla niej.

Produkty roślinne

Stanowią podstawę greckich posiłków. Dzięki nim dania są nie tylko zdrowe i pyszne, ale również bogate w składniki mineralne, witaminy i błonnik pokarmowy. Kolorowe, pięknie podane - zachęcają do jedzenia. Oto produkty pochodzenia roślinnego, których nie może zabraknąć w greckiej diecie:

  • warzywa - nie ma greckiego posiłku bez warzyw. Najczęściej używanymi są oczywiście pomidory, ale również cukinia, bakłażan, sałata, szpinak, papryka, rośliny strączkowe. Powszechnie stosuje się również liście winogron - stanowią one swego rodzaju odpowiednik liści kapusty charakterystycznych dla polskiej kuchni i służą do zawijania farszu. Grecy kochają więc warzywa w każdej postaci - surowe, gotowane, smażone, pieczone. Jeśli więc chciałbyś spróbować diety wegetariańskiej, zacznij właśnie od kuchni greckiej;
  • oliwa z oliwek - najlepsza oliwa na świecie pochodzi z greckich upraw - drzewa oliwne rosną tu na niezwykle ubogich, kamienistych glebach, lecz rodzą wspaniałe owoce. Oliwa jest nie tylko pyszna, ale również obfita w drogocenne polifenole, kwasy tłuszczowe oraz witamin i używana przede wszystkim jako dodatek do sałatek i serów;
  • produkty mączne - na stole Greka nie zabraknie również pysznego makaronu, ciasta filo i oczywiście chleba, który Grecy uwielbiają równie mocno jak Polacy, traktując jako niezbędny składnik prawie każdego posiłku;
  • przyprawy - nie ma kuchni greckiej bez świeżych ziół i przypraw. Najbardziej charakterystyczna jest oczywiście bazylia, ale również oregano, czosnek, mięta, koperek, sok cytrynowy, czarny pieprz, sól morska i inne.

Produkty pochodzenia zwierzęcego

Kuchnia grecka korzysta z bogactwa owoców morza, ale również z mięsa i mleka zwierząt hodowlanych - najczęściej owiec i kóz, które, w przeciwieństwie do bydła rogatego czy trzody chlewnej, potrafią efektywnie wykorzystywać nawet niewielkie ilości marnej jakości pożywienia. Greckie specjały pochodzenia zwierzęcego to:

  • owoce morza - miłość Greków do owoców morza wynika oczywiście z łatwości w dostępie do nich i wielowiekowej tradycji ich spożywania. Jako kraj nadmorski, Grecja obfituje w różnorodne gatunki ryb i skorupiaków, a Grecy spożywają je najchętniej w formie smażonej lub suszonej na słońcu. Charakterystyczne dla greckiej kuchni są także ośmiornice i krewetki;
  • mięso - w Grecji jedzenie mięsa jest znacznie mniej powszechne niż w Polsce, co nie znaczy, że tego składnika diety się nie spożywa. Grecy najczęściej jedzą wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę oraz dziczyznę w formie mięsa mielonego oraz pieczonej na ruszcie lub duszonej w ziołach i winie;
  • sery - w greckich przepisach na pewno spotkacie różnego rodzaju sery. Warto wymienić tu ser feta, który wytwarzany jest z mleka owczego oraz koziego, solony i moczony w zalewie. Idealnie nadaje się do sałatek oraz dań na gorąco. Trzeba jednak pamiętać, że ser feta dostępny w polskich sklepach jest wytwarzany z mleka krowiego, a więc nie smakuje tak jak oryginalny. Kolejnym tradycyjnym rodzajem sera jest półmiękki halloumi, również produkowany z mleka owiec i kóz i przypominający mozzarellę, lecz bardziej słony. W Grecji, jak łatwo zauważyć, najbardziej popularne są sery z mleka małych przeżuwaczy - te bowiem najlepiej radzą sobie w greckich warunkach.

Kuchnia grecka - od jakich dań zacząć?

Grecka kuchnia nie jest w Polsce nowością i należy do najpopularniejszych kuchni śródziemnomorskich, a jednak znaczna część z nas kojarzy zaledwie kilka podstawowych potraw takich jak sałatka grecka, sos tzatziki czy gyros. Tymczasem możemy przygotować dla siebie bardzo zróżnicowane menu na każdy dzień tygodnia w oparciu o tradycyjne greckie receptury. Należy pamiętać jedynie o kupnie dobrej jakości produktów. Oto dania obiadowe, przekąski i desery.

Greckie przystawki pełne smaków i kolorów

Sałatka grecka nazywana jest przez Greków "wiejską", a składają się na nią świeże, chrupiące warzywa i ser feta oraz oliwa z oliwek. Wrzucamy do miski pokrojone pomidory, paprykę, ogórki, pióra czerwonej cebulki, oliwki i ser feta - w Grecji feta podawana jest w jednym plastrze. W porównaniu z sałatką, którą w Polsce zwykło się nazywać "grecką", ta prawdziwa różni się pod dwoma względami - po pierwsze forma podania sera, a po drugie, obecność liści sałaty, której w tradycyjnych przepisach greckich nie znajdziecie. Na koniec kilka kropli wspaniałej oliwy z oliwek i gotowe! 

Nadziewany bakłażan jest przystawką bardzo sycącą, a więc nie należy przesadzić z ilością jego spożycia przed daniem głównym. Przygotowuje się go, nadziewając mielonym mięsem oraz cebulką, czosnkiem i pomidorami i posypując z wierzchu serem i mieszanką przypraw, a następnie zapiekając w piekarniku. Pyszne i proste.

Obiady - smaczne, proste i sycące

Jednym z dań kuchni greckiej, które nie jest nam całkowicie obce, jest pastitsio - zapiekanka z mięsa mielonego, makaronu i beszamelu. Potrawa ta jest jednym z przykładów wpływu kultury włoskiej na kuchnię grecką. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i smaczna, niestety również tucząca. Wystarczy tylko kupić dobrej jakości makaron (idealnie sprawdzą się rurki) oraz mięso wołowe mielone, cebulę i czosnek, sos pomidorowy, składniki na sos beszamelowy i oczywiście przyprawy. Jeśli chcesz, możesz użyć mąki oraz makaronu z płaskurki lub samopszy - to tak zwane stare odmiany pszenicy o mniejszej zawartości glutenu.

Jeśli lubisz pożywne, gęste zupy, to z pewnością przypadnie Ci do gustu fakes - to bardzo łatwa w przygotowaniu zupa prosto ze słonecznej Grecji. Jej podstawą jest soczewica gotowana w passacie pomidorowej oraz przyprawiana przez niektórych kilkoma kroplami octu winnego już po podaniu na talerz. Do tego warto podać chleb, najlepiej własnej roboty, choć zupa jest bardzo gęsta i przegania głód na długo.

W tym artykule nie może zabraknąć tradycyjnego greckiego gyrosa, który składa się z uwielbianej w Grecji bułki pita, w którą zawija się plastry mięsa wieprzowego lub drobiowego opiekanego na pionowym, obrotowym rożnie, sałatę, cebulkę, kilka plasterków pomidora, parę frytek (w zależności od regionu) oraz sos tzatziki z jogurtu naturalnego doprawionego ogórkami i czosnkiem.

[product id="11200, 14331, 10288"]

Desery z Grecji

Jednym z deserów, które z pewnością zachwycą nie tylko miłośników słodkich wypieków, jest greckie ciasto filo z kremem waniliowym. Ciasto filo można przygotować samemu lub kupić, krem natomiast koniecznie trzeba zrobić samemu. Jeśli masz migdały, cukier waniliowy, śmietanę kremówkę i jajka, z pewnością poradzisz sobie z tym zadaniem. To ciasto w Grecji uwielbiane za jago kremową konsystencję i obłędny, waniliowy aromat.

Kuchnia grecka oferuje również niezwykle prosty deser, który jednak zaskakuje swoją słodyczą. To jogurt grecki z dodatkiem miodu i orzechów włoskich. Słodycz miodu równoważona jest przez lekko słony smak jogurtu, a orzechy dodają odrobiny goryczki i przyjemnie chrupią. To deser równie prosty i pyszny, co zdrowy.

W Grecji i innych krajach śródziemnomorskich żyją jedni z najszczęśliwszych i najzdrowszych ludzi na świecie. Czy to zasługa słońca, czy też diety obfitującej w świeże warzywa i oliwę z oliwek - nie do końca wiadomo. Jedno jest pewne - dietę grecką polecić można i trzeba każdemu. Wystarczą Ci wysokiej jakości składniki i dobre przepisy.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium