Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Brownie - kultowe i pyszne ciasto na 3 sposoby 0
Brownie - kultowe i pyszne ciasto na 3 sposoby

Brownie - kultowe i pyszne ciasto na 3 sposoby

Mocno czekoladowe ciasto brownie to jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie. Jego historia jest niezwykle ciekawa i mówi o tym, że brownie zostało wymyślone... przez przypadek! Skąd więc pochodzi i jak powstało to pyszne ciasto, jak upiec najlepsze brownie i jak przechowywać deser po upieczeniu? Jak zrobić wegańskie brownie i jakie dodatki będą pasować do ciasta? Czytaj dalej, jeśli uwielbiasz brownie i pragniesz zachwycić jego wyjątkowym smakiem swoich bliskich!

Czekoladowe ciasto brownie i jego historia

Brownie to ciasto o smaku czekoladowym, którego głównym składnikiem jest zazwyczaj kakao. Choć deser bez dodatków jest płaskim, nierzadko popękanym plackiem, i wizualnie niezbyt zachęca do konsumpcji, to jego smak potrafi oczarować nawet najlepszych cukierników. Dodając kilka prostych składników takich jak suszone owoce, masło orzechowe, czy zwykła polewa z czekolady mlecznej, ciasto zyskuje nie tylko na wyglądzie, ale także na smaku.

Najpopularniejsza i stale powielana historia głosi, że pierwsze brownie wyszło spod ręki pewnej pani Brown, bibliotekarki pracującej w jednej z amerykańskich szkół. Kobieta zaprosiła do siebie gości i z tej okazji postanowiła upiec klasyczne ciasto czekoladowe. Pech (a może i fart) chciał, że pani Brown zapomniała dodać do masy proszku do pieczenia. Wówczas ciasto nie wyrosło, a brownie w środku było wilgotne i się rozpadało. Niezrażona kobieta postanowiła mimo wszystko poczęstować gości tym, co upiekła, a ku jej zdziwieniu goście nie pozostawili ani kawałka deseru.

Sycące ciasto wzięło swoją nazwę od nazwiska pani Brown. Pierwsze przepisy na brownie pojawiły się już w 1904 roku i stale są ulepszane. Poza standardowymi recepturami na placek na bazie gorzkiej czekolady coraz częściej można się spotkać z przepisami na brownie wegańskie, czy na bazie warzyw - m.in. buraka. Wiele osób często postanawia eksperymentować z dodatkami do ciasta, skąd pochodzą różne ciekawe połączenia smakowe - np. słone ze słodkim lub gorzkie ze słonym.

Przepyszne ciasto popularne na całym świecie

Brownie zyskało swoją popularność nie tylko w Ameryce. To wyjątkowe w smaku ciasto coraz chętniej wypiekane jest także w innych częściach świata, w tym w Polsce. Poza krótkim czasem pieczenia, brownie jest także łatwe w przygotowaniu i wręcz nie ma takiej możliwości, aby się nie udało - chyba że zostanie całkowicie spalone ;). Co więcej, ciasto może być pieczone w różnych formach, od prostokątnej, po całkowicie okrągłą lub w formie na babkę, a wiele technik samego wylewania ciasta na blachę skutkuje różną strukturą i konsystencją brownie.

Brownie - przepis idealny

Tradycyjne brownie to takie, w którym głównym składnikiem jest gorzka czekolada, zawierająca co najmniej 70% kakao. W przypadku braku czekolady można użyć kakao w proszku (na ciasto standardowej wielkości zwykle jest to około pół szklanki).

Składniki:

Sposób wykonania

Masło umieść w rondelku i rozpuść, podgrzewając na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodaj kostki czekolady (lub kakao w proszku) i całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Rondelek odstaw do ostudzenia.

W misce ubij jajka z cukrem do uzyskania puszystej piany. Do osobnego naczynia przesiej suche składniki: mąkę i ewentualnie proszek do pieczenia. Całość dodaj do piany z jaj i cukru. Jeśli zawartość rondelka ostygła, dodaj ją do masy. Po dokładnym wymieszaniu składników całość przelej do nasmarowanej tłuszczem foremki. Możesz również wyłożyć formę papierem do pieczenia. Ciasto piecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.

mega pyszne brownie

Wegańskie brownie z fasoli

Miłośnicy wegańskich deserów wcale nie muszą rezygnować z pieczenia brownie. Wystarczy zamienić kilka składników, a ciasto wciąż będzie zachwycać swoim pysznym smakiem, jednocześnie będąc przyjaznym weganom.

Składniki:

Sposób wykonania

Czarną fasolę odcedź i umieść w naczyniu do zblendowania. Do siemienia lnianego dodaj 9 łyżek wrzątku, aby uzyskać lepiącą masę. Całość dodaj do fasoli. Ponadto wrzuć do naczynia kakao, cukier, zmielone migdały, oraz wlej olej. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Pół czekolady drobno posiekaj i dodaj do masy.

Przygotuj formę do pieczenia i nasmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy (możesz pomagać sobie ręką - konsystencja ciasta będzie plastyczna). Całość możesz posypać ulubionymi dodatkami, np. migdałami lub rodzynkami. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia: około 50 minut (w zależności od piekarnika).

Brownie z buraka

Burak podstawą brownie? Oczywiście! Choć burak w słodkim deserze może być małym zaskoczeniem, warto wypróbować brownie właśnie z tego przepisu!

Składniki:

  • 1 duży burak
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szklanka mielonych migdałów
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki kakao

Sposób wykonania

Buraka pokrój na mniejsze kawałki i przełóż całość do miski. Dodaj jajka, cukier i cynamon, i całość zmiksuj na gładką masę. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszaj migdały, proszek do pieczenia, posiekane włoskie orzechy i startą tabliczkę czekolady. Do masy z buraka, jaj, cukru i cynamonu dodaj suche składniki (łącznie z kakao) i całość wymieszaj. Tak przygotowane mokre ciasto przelej do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

[product id="5476, 4735, 7521"]

Jak przechowywać brownie?

Aby brownie nie wyschło, warto po upieczeniu przykryć je ściereczką lub przełożyć do szczelnego pojemnika. Ważne, aby trzymać ciasto w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Chcąc włożyć brownie do lodówki, należy pamiętać, aby wyjąć je na około godzinę przed podaniem gościom.

Smaczne dodatki do brownie

Doskonałym dodatkiem do brownie jest polewa czekoladowa. Możesz do tego wykorzystać czekoladę mleczną lub gorzką (wcześniej rozpuść ją w kąpieli wodnej). Ponadto warto przed włożeniem ciasta do piekarnika dodać kilka łyżek masła orzechowego. Co więcej, pysznym dodatkiem do brownie są także orzechy i suszone owoce, m.in. mango, jagody inkaskie, czy morele.

Brownie - dla miłośników czekolady i nie tylko

Brownie stało się popularnym ciastem na całym świecie. Wiele lat obecności przepisów w sieci sprawiło, że niektórzy zaczęli modyfikować je pod własne potrzeby. Tak powstało wiele receptur na standardowe brownie, a także na ciasto dla wegan, czy osób uczulonych na gluten. Wybierz ulubiony przepis i przekonaj się sam o niesamowitym smaku brownie!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium