Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Domowa pizza - jak zrobić? 0
Domowa pizza - jak zrobić?

Domowa pizza - jak zrobić?

Pizza to bez wątpienia jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Cienkie, chrupiące ciasto, ciągnący ser i możliwość dodania ulubionych składników sprawiają, że pizza zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Choć obecnie na mapie możemy dostrzec setki pizzerii, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować to danie samodzielnie w domu. Jak zatem zrobić domową pizzę jak z pizzerii? Jakie składniki będą nam potrzebne? Przeczytaj poradnik i zostań mistrzem w swojej kuchni!

Co to jest pizza?

Pizza jest najbardziej charakterystyczną potrawą kuchni włoskiej. Cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. Podstawą tego dania jest oczywiście ciasto drożdżowe. Smaruje się je sosem pomidorowym i umieszcza na nim ulubione składniki, starty ser oraz zioła. Pizzę piecze się w specjalnym piecu bądź piekarniku, przy bardzo wysokiej temperaturze. W większości przypadków podawana jest na gorąco, lecz równie dobrze może być jedzona na zimno.

Istnieje wiele rodzajów pizzy. Różnica pomiędzy nimi tkwi w grubości ciasta oraz składnikach, jakie zostały wykorzystane. Najpopularniejszą jest niewątpliwie Capriciosa, której głównymi składnikami są ser, szynka, pieczarki i pomidory. Dla tych, którzy nie są fanami grzybów dobrym rozwiązaniem będzie Prosciutto (szynka parmeńska, pomidory, oliwki, rukola). Hawajska oprócz tradycyjnych składników posiada jeszcze jeden, dodatkowy. Jest nim słodki ananas, który ma swoich przeciwników i zwolenników. Dla miłośników tradycyjnych rozwiązań, którzy chcą rozkoszować się smakiem ciasta proponujemy Margheritę.

Domowa pizza jak z pizzerii - przepis

Z pewnością wielu z nas zastanawia się, jak zrobić najlepszą domową pizzę. Wbrew pozorom, przepis ten jest banalnie prosty. Wcale nie jest potrzebny nam piec do pizzy, by uzyskać efekt jak z pizzerii. W pierwszej kolejności musimy przygotować składniki, jakie chcemy dodać do naszego dania.

Składniki ciasta:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • dowolne zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie,
  • ulubione dodatki: 25 dag sera żółtego, 25 dag szynki, 30 dag pieczarek, cebula (biała lub czerwona), papryka, kukurydza i inne.

[product id="11439, 3996, 7221"]

Pizza domowa - przygotowanie ciasta

Na początek dodaj do miski drożdże wraz z ciepłą wodą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodaj mąkę, oliwę, sól, cukier i zioła. Możesz już zacząć wyrabiać ciasto na pizzę. Pamiętaj, by robić to delikatnie i starannie. Jeśli ciasto będzie się nadmiernie lepić, możesz oprószyć je mąką. W międzyczasie przygotuj nieco większą miskę i wewnątrz posmaruj ją oliwą. Gładkie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odłóż na około 40 minut w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzej do 240 stopni wraz z blachą, w której będziemy piec naszą pizzę. Dla ułatwienia pracy możesz też przygotować wszystkie składniki. Po upływie 40 minut wyjmij ciasto na pizzę z miski. Trzeba wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Pierwszą część umieść w blasze kształtując okrąg lub kwadrat. To będzie nasz spód pizzy. Na wierzch dodaj sos pomidorowy i dodatki. Teraz nadszedł czas na pieczenie pizzy.

przygotowanie pizzy w domu

Zdrowa pizza domowa

Zdrowe odżywianie na przestrzeni minionego czasu stało się bardzo modne. Ludzie poszukują przepisów, które są nie tylko smaczne, ale i posiadają mnóstwo wartości odżywczych. Jak się okazuje, miłośnicy kuchni włoskiej i zdrowego odżywiania mogą cieszyć się smakiem wyśmienitej pizzy. Zdrowa, domowa pizza jest banalna w przygotowaniu, a smakiem niemal niczym nie odróżnia się od tej, przygotowywanej w tradycyjny sposób.

Do przygotowania ekologicznej pizzy domowej najlepiej wykorzystać mąkę razową z dodatkiem otrąb, gdyż zawiera ona spore ilości błonnika i jest zdecydowanie zdrowsza od mąki pszennej. Zamiast drożdży możemy wykorzystać zakwas chlebowy. Zaleca się też całkowite wyeliminowanie soli. Z powodzeniem możemy zastąpić je ziołami, takimi jak oregano, majeranek, tymianek, bazylia, czy mielona papryka. Jako dodatki warto wykorzystać sezonowe warzywa pochodzące z ekologicznych upraw.

Ekologiczne składniki do pizzy

Do przygotowania porządnej pizzy domowej potrzebne są zdrowe składniki. Alternatywą dla pszennej mąki może być mąka razowa z dodatkiem otrąb, a także mąka żytnia, orkiszowa, kukurydziana czy pełnoziarnista. Kolejnym punktem są drożdże. Najlepiej, by pochodziły z kontrolowanych upraw ekologicznych. W ofercie rynkowej dostępne są także drożdże bez glutenu. W zależności od potrzeb możesz wykorzystać także zakwas do pieczenia chleba. Dzięki temu pizza będzie zdrowsza.

Warto również zwrócić uwagę na skład sosu pomidorowego. Sosy BIO wykonane zostały z dojrzewających pomidorów, co sprawia, że są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Trzeba także zwrócić uwagę na jakość warzyw. Ważne, by były one świeże, pozbawione szkodliwych substancji. Warto zadbać także o ekologiczne przyprawy i zioła, których nie może zabraknąć w kuchni włoskiej.

zdrowa domowa pizza

Podsumowanie

Pizza to danie uwielbiane przez miliony ludzi na całym świecie. W obecnych czasach serwuje ją niemal każda restauracja czy bar. Co więcej, pizzę możemy bez przeszkód przygotować we własnym zaciszu domowym. Wystarczy jedynie kilka składników, by cieszyć się jej włoskim smakiem. Do pizzy możemy wykorzystać ulubione dodatki. Najlepiej sprawdzą się świeże warzywa. Miłośnicy zdrowego odżywiania mogą skorzystać z przepisu na zdrową pizzę.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium