Domowy chleb
Chleb upieczony własnoręcznie nie ma sobie równych - jest niezwykle aromatyczny, ma chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze, długo też pozostaje smaczny i świeży. Ma jeszcze jedną zaletę, o której nie można nie wspomnieć - tylko od Ciebie zależy jego skład. To oznacza, że możesz użyć takich tylko składników, jakie są dla Ciebie najlepsze, zdrowych i pełnych substancji odżywczych. Chleb bez polepszaczy, konserwantów czy substancji spulchniających możesz jeść każdego dnia, ciesząc się jego smakiem i równocześnie dbając o swoje zdrowie i piękną sylwetkę. Oto prosty przepis na chleb drożdżowy tradycyjny oraz bezglutenowy, który będzie smakował każdemu.
Przepis na chleb domowy na drożdżach
Chleb drożdżowy lubią chyba wszyscy - jest puszysty, miękki i delikatny, a w dodatku cudownie pachnie już w trakcie wyrabiania ciasta. Niektórzy jednak obawiają się go przygotowywać - zupełnie niepotrzebnie! Wystarczy tylko wybrać dobrej jakości składniki, połączyć je w odpowiedniej kolejności i oczywiście - starannie wyrobić ciasto. To cały sekret pysznego chleba drożdżowego. A oto przepis na duży bochenek.
Składniki na chleb drożdżowy
Przygotuj:
- - 500 g mąki pszennej,
- - ok. 20 g świeżych drożdży,
- - ok. 300 - 350 ml ciepłej wody,
- - 1 łyżeczka cukru,
- - 1,5 łyżeczki soli,
- - 2 łyżki oliwy z oliwek,
- - Twoje ulubione dodatki - czarnuszka, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, zioła, sezam, mak.
[product id="9916, 12671, 7859"]
W szklanej lub plastikowej misce przygotuj zaczyn - wlej nieco ciepłej wody, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki. Pamiętaj, że woda powinna być ciepła, ale nie gorąca. Delikatnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut. W drugiej misce przygotuj przesianą mąkę, dodaj do niej sól oraz dodatki i dokładnie wymieszaj.
Kiedy zaczyn zwiększy swoją objętość i wytworzy bąbelki, dodawaj do niego mąkę, resztę wody oraz oliwę z oliwek. Wymieszaj dokładnie i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Jeśli chcesz, aby rano Twoją rodzinę obudził zapach świeżo pieczonego chleba, możesz ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lub blat posypany mąką. Rozpoczynamy wyrabianie - co jest istotne, aby chlebek wyrósł puszysty? Przede wszystkim technika wyrabiania - ciasto należy rozciągać i składać, miesić, a nawet rzucać nim o blat. Jeśli chodzi o zapobieganie przyklejaniu się ciasta do rąk i stolnicy, są dwie szkoły - jedna poleca podsypywać je mąką, druga natomiast nacierać dłonie oliwą z oliwek. Który sposób jest lepszy? Trudno powiedzieć, warto wypróbować obydwa i wyrobić sobie własną opinię.
Kiedy skończymy wyrabianie, umieszczamy ciasto w naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Włączamy również piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Po upływie wskazanego czasu nacinamy powierzchnię chlebka ostrym nożem i obsypujemy go odrobiną mąki. Przykryte pokrywką naczynie wkładamy do piekarnika na 30 minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczony chleb od razu wyciągnij z naczynia i ostudź na kratce, aby się nie zaparzył. Gotowe!
KUP W NASZYM SKLEPIE
Przepis na domowy chleb bezglutenowy
Niektórym z nas gluten zawarty w mąkach wyraźnie szkodzi, ale to nie znaczy, że musimy sobie odmawiać jedzenia chleba. Wystarczy po prostu nauczyć się wypiekać pieczywo bezglutenowe - jest równie smaczne, a znacznie zdrowsze. Czego potrzebujemy? Przede wszystkim zamiast mąki pszennej używamy mąk bezglutenowych - ryżowej, jaglanej, kukurydzianej, amarantusowej, z komosy. Oto składniki, których potrzebujesz i prosty przepis na domowy chleb bezglutenowy:
- - 350 g mąki ryżowej,
- - 3 łyżki oliwy z oliwek,
- - ok. 280 ml ciepłej wody,
- - 20 g świeżych drożdży,
- - 1,5 łyżki cukru,
- - 1 łyżeczka soli,
- - zmielone nasiona chia, siemię lniane i pestki słonecznika - po 1 łyżce.
Przygotuj zaczyn jak wyżej. Kiedy podwoi swoją objętość, dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj - nie wyrabiaj. Skrop blaszkę lub naczynie żaroodporne oliwą z oliwek i przelej mieszankę, odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce. Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Na dnie piekarnika połóż blaszkę z wodą, aby chleb nie wyszedł suchy.
Przechowywanie chleba
Upiec pyszny bochenek świeżego chleba to dopiero połowa sukcesu. Okazuje się, że problemem bywa dla nas jego prawidłowe przechowywanie - jeśli robimy to źle, pieczywo na drugi dzień zmienia smak, wysycha lub wilgotnieje, przestaje być smaczne. Na co więc należy zwrócić uwagę? Z pewnością nie przechowujemy chleba w woreczkach foliowych i nie zawijamy w folię spożywczą czy aluminiową - tak potraktowany bochenek szybko i niechybnie spleśnieje.
Dobrym pomysłem jest natomiast zakup odpowiednio dużego lnianego woreczka - pozwala on wypiekom "oddychać", niweluje więc ryzyko pleśnienia. Aby z kolei uniknąć wyschnięcia chleba, warto go umieścić, zawiniętego w woreczek - lniany oczywiście - w chlebaku. Dobrą alternatywą dla woreczka będzie czysta, bawełniana lub lniana ściereczka, którą z pewnością posiada każda gospodyni domowa. Tak przechowywany chlebek będzie pyszny i chrupiący przez kilka dni. A jeśli jednak trochę wyschnie, skrop go delikatnie wodą i włóż do rozgrzanego piekarnika na kilka minut - stanie się znów świeży.
Przepisów na domowe pieczywo są tysiące, a w miarę zdobywania doświadczenia każda pani domu wprowadza pewne modyfikacje do swoich ulubionych receptur. Możesz śmiało eksperymentować!