Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Domowy ketchup - jak zrobić, korzyści, przepis 0
Domowy ketchup - jak zrobić, korzyści, przepis

Domowy ketchup - jak zrobić, korzyści, przepis

Ketchup to bez wątpienia najpopularniejszy sos na świecie. Pasuje niemal do każdej potrawy. Najczęściej dodajemy go do pizzy, frytek, dań mięsnych, sałatek lub po prostu do kanapki. Choć mogłoby się wydawać, że ketchup to niezdrowy dodatek do dań - ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Sos pomidorowy możemy kupić niemal w każdym sklepie, jednak pamiętajmy, by zwracać uwagę na skład. Nierzadko tego typu produkty zawierają wiele ulepszaczy oraz ogromne ilości cukru. Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić pyszny domowy ketchup. Jak zatem przygotować sos domowej roboty? Koniecznie sprawdź przepis!

Jak zrobić domowy ketchup?

Najlepszy domowy ketchup powinien zostać zrobiony z dojrzałych, soczystych pomidorów i niewielkiej ilości cukru. Sos musi być aromatyczny i gęsty. Ważne, by był pozbawiony zagęstników, barwników i sztucznych dodatków, gdyż w takim przypadku nie będzie on przynosił wymiernych korzyści dla zdrowia. Aby mieć pewność, że ketchup rzeczywiście jest dobry, warto zrobić go samodzielnie. Sposób przygotowania sosu wbrew pozorom nie jest trudny. Wystarczy kilka podstawowych składników, tj. pomidory, papryka, cebula, czosnek, ocet jabłkowy lub winny, cukier, sól i pieprz do smaku.

Smak i aromat domowego ketchupu z pewnością nie równa się z tym z sieciówek.  Sporym udogodnieniem jest to, że przepisy możemy dowolnie modyfikować, dodając dowolne składniki i przyprawy. Dzięki temu sos pomidorowy będzie w pełni odpowiadał naszym gustom kulinarnym. Dobrze przygotować nieco więcej ketchupu, tak, by podczas zimowych miesięcy rozkoszować się smakiem pysznych, dojrzałych pomidorów. Produkcję najlepiej rozpocząć w sierpniu, gdyż wtedy owoce są najbardziej dojrzałe.

ketchup

Korzyści z domowego ketchupu

Nie ulega wątpliwości, że domowy keczup jest bardzo zdrowy. Wszystko dlatego, że przyrządzany jest z ekologicznych, starannie wyselekcjonowanych składników. Jego głównym składnikiem są pomidory - źródło witamin B, C, K i E oraz minerałów: żelazu, sodu, wapnia, potasu, miedzi, manganu, magnezu i fosforu. Warto dodać, że pomidory to bogactwo silnych przeciwutleniaczy. Ketchup zawiera także błonnik, białko, tłuszcze, węglowodany i cukry - związki niezbędne do zachowania zdrowia.  Podczas obróbki termicznej związki te nie są niszczone, dzięki czemu nasz organizm może z łatwością je przyswoić.

Z uwagi na wysoką zawartość potasu i likopenu sos pomidorowy ma korzystny wpływ na układ krążenia - poprawia krążenie i wspomaga regenerację naczyń krwionośnych. Ponadto zapobiega powstawaniu cukrzycy, chroni serce, ma działanie przeciwnowotworowe i opóźnia procesy starzenia. Substancje zawarte w ketchupie poprawiają motorykę jelit i usprawniają procesy trawienne. Przetarte pomidory wzmacniają także odporność. Dlatego warto spożywać ketchup szczególnie jesienią i zimą. Dobrze spożywać ketchup, gdy borykamy się z depresją lub brak nam równowagi emocjonalnej. Nie bez znaczenia jest też to, że keczup ogranicza stres i wpływa na poprawę samopoczucia.

Pyszny domowy ketchup - przepis

Składniki potrzebne do przygotowania ketchupu:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczki ostrej papryki (dla wyrazistego smaku),
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 6 łyżeczek octu jabłkowego bądź winnego,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie ketchupu

W pierwszej kolejności należy sparzyć pomidory we wrzącej wodzie, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie pokrojone pomidory wrzucamy do naczynia. W tym momencie warto usunąć z nich twarde szypułki i gniazda nasienne (dzięki temu uzyskamy gładką masę). Miąższ, który pozostanie, dobrze jest jeszcze rozdrobnić. Dalej możemy zagotować naszą miksturę, dodając stopniowo pozostałe składniki, takie jak: drobno posiekana cebula, obrany czosnek, papryka, ocet, oliwa, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj całość. Gotuj przez około 15-20 minut aż warzywa staną się miękkie. Następnie zmiksuj masę i gotuj jeszcze przez 40 minut do osiągnięcia gęstej konsystencji. Gotowy ketchup trzeba pozostawić do całkowitego wystudzenia. Przecier możemy spożywać zaraz po przygotowaniu lub przelać do wyparzonych słoików na zapas.

sos z pomidorów

Podsumowanie

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby ketchupu. Ten pyszny sos na bazie pomidorów stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Chętnie sięgają po niego nie tylko dorośli, ale i dzieci. Niestety składy produktów dostępnych w sklepach pozostawiają wiele do życzenia. Aby mieć pewność, że jemy dobry ketchup, warto przyrządzić go samodzielnie. Należy mieć na uwadze, że ketchup ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Pomidory to silny antyoksydant, który chroni przed rozmaitymi chorobami - m.in. chorobami układu krążenia, serca i wieloma innymi. Każdy powinien posiadać domowy ketchup w swojej spiżarce!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium