
Kuchnia śródziemnomorska
Kuchnia śródziemnomorska jest bez wątpienia jedną z najzdrowszych na świecie. Obfituje w owoce morza, ryby, świeże warzywa i owoce, sery, makarony oraz wiele innych produktów. Dzięki esencjonalnym dodatkom dania smakują niepowtarzalnie i wyśmienicie, dostarczając przy tym moc cennych witamin i minerałów dla naszego organizmu. Ten rodzaj kuchni łączy ze sobą tradycje kulinarne państw położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Czym dokładnie jest kuchnia śródziemnomorska? Jak wpływa na nasze zdrowie? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!
Czym jest kuchnia śródziemnomorska?
Kuchnia śródziemnomorska, jak sama nazwa wskazuje, odnosi się do tradycji i zwyczajów kulinarnych panujących w obrębie Morza Śródziemnego. Z uwagi na to, iż w terytorium tym graniczy ze sobą wiele państw, kuchnia jest bardzo różnorodna. Stąd też możemy podzielić ją na trzy rodzaje, charakterystyczne dla danego regionu - północno-afrykańską, wschodnio-śródziemnomorską oraz południowo-europejską.
Proces przygotowania poszczególnych posiłków kuchni śródziemnomorskiej różni się w zależności od zwyczajów kulinarnych mieszkańców danego obszaru. Niemniej jednak wszyscy słyną z gościnności oraz pałają miłością do gotowania. Bazą dla dań kuchni śródziemnomorskiej są przede wszystkim świeże, aromatyczne produkty. Wysoka jakość składników niewątpliwie przekłada się na niepowtarzalny smak przygotowanych potraw.
Podstawą kuchni śródziemnomorskiej są przede wszystkim świeże ryby i owoce morza. To z nich przygotowywana jest większość potraw, charakterystycznych dla tego typu kuchni. W naszym sklepie internetowym Delikatesy z Natury znajdziesz bogatą ofertę najwyższej jakości ryb i owoców morza.
Oprócz tego, w kuchni śródziemnomorskiej nie może zabraknąć produktów, takich jak pomidor, bakłażan, oliwki czy czosnek. Niezwykle ceniona jest oliwa z oliwek, która podkreśla smak wielu potraw. Kuchnia śródziemnomorska to również bogactwo ziół i przypraw. Do najpopularniejszych należą: tymianek, oregano, rozmaryn i bazylia. Dania są bez wątpienia bardzo aromatyczne, ale również lekkostrawne.
W jakich krajach dominuje?
Jak już zostało wspomniane, kuchnia śródziemnomorska jest bardzo zróżnicowana. Wpływ na to mają sąsiadujące ze sobą państwa w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Mimo tego, iż w poszczególnych krajach sposób przygotowania dań nieco się od siebie różni, w kuchni tej istnieje kilka kluczowych podobieństw - są to przede wszystkim warzywa, zioła, aromatyczne przyprawy czy oliwa z oliwek, której nie może zabraknąć w niemal każdym daniu.
Zatem, w jakich krajach dominuje kuchnia śródziemnomorska?
- Hiszpania,
- Francja,
- Włochy,
- Monako,
- Słowenia,
- Malta,
- Chorwacja,
- Grecja,
- Turcja,
- Cypr,
- Egipt,
- Izrael,
- Syria,
- Liban,
- Tunezja,
- Algieria,
- Watykan.
Podstawowe zasady kuchni śródziemnomorskiej
Kuchnia śródziemnomorska nie bez przyczyny nazywana jest jedną z najzdrowszych na świecie. W głównej mierze opiera się ona na spożywaniu wysokiej jakości, nieprzetworzonych produktów. Dzięki temu możliwe jest wypracowanie dobrych nawyków żywieniowych. Warto podkreślić, iż z diety śródziemnomorskiej zostaje wyeliminowane czerwone mięso, które z powodzeniem zastępują ryby i owoce morza. Świeże owoce i warzywa są dodawane niemal do każdego posiłku, co sprawia, że jest on bogaty w witaminy i minerały niezbędne do zachowania zdrowia.
[product id="4506, 4505, 9441"]
Każde danie przygotowane zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej obfituje w błonnik, kwasy tłuszczowe (będące źródłem energii), przeciwutleniacze. W kuchni tej nadrzędną rolę odgrywa wysokiej jakości oliwa z oliwek, która dostarczy naszemu organizmowi zdrowych wartości odżywczych. Przy tym nie zawiera cholesterolu i doskonale wpływa na zdrowie.
Chcąc postępować zgodnie z zasadami żywienia diety śródziemnomorskiej, należy wybierać produkty wiadomego pochodzenia. Ponadto warto unikać czerwonego mięsa, które zawiera szereg nasyconych kwasów tłuszczowych. Niestety, mają one niekorzystny wpływ na nasz organizm i mogą być przyczyną wielu chorób. Kuchnia śródziemnomorska ogranicza również spożycie jaj oraz fasoli, a także wszelkich wyrobów cukierniczych. Natomiast zaleca się picie wody, jak i różnych naparów ziołowych.
Jak kuchnia śródziemnomorska wpływa na zdrowie?
Kuchnia śródziemnomorska polecana jest zarówno osobom zdrowym, jak i wszystkim tym, którzy borykają się z różnego rodzaju schorzeniami lub po prostu - chcą zgubić nadprogramowe kilogramy. W przeciągu ostatnich 30 lat naukowcy przeprowadzili wiele badań, po których jednoznacznie stwierdzono, iż dieta śródziemnomorska ma właściwości prozdrowotne oraz zapobiega występowaniu rozmaitych chorób.
Dieta śródziemnomorska zalecana jest przede wszystkim osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe. Zdrowe kwasy tłuszczowe zawarte między innymi w oliwie z oliwek skutecznie chronią naczynia krwionośne, zapobiegając tym samym miażdżycy, zawałowi mięśnia sercowego oraz wielu innym. Dania śródziemnomorskie to doskonałe rozwiązanie dla cukrzyków. Wybierając zdrową, nieprzetworzoną żywność, która wpisuje się w zasady diety śródziemnomorskiej, z pewnością można jej uniknąć lub zahamować rozwój choroby.
Badania dowodzą, iż przestrzeganie zasad żywienia zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór aż o 20%. Warto nadmienić, iż sposób żywienia, jakim jest dieta śródziemnomorska, chroni także mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi, do jakich zaliczamy chorobę Alzheimera czy Parkinsona. Dodatkowo, składniki zawarte w daniach wspierają działanie układu nerwowego. Z racji tego, iż dania są lekkostrawne i dietetyczne, dieta śródziemnomorska jest świetną opcją dla pragnących stracić na wadze.
Żywność dietetyczna jest bardzo ważna w zachowaniu zdrowia, dlatego warto przestrzegać najważniejszych zasad odżywiania.
Najpopularniejsze przysmaki
Jak wiemy, kuchnia śródziemnomorska jest połączeniem trzech zasadniczych regionów. Ponadto spaja ze sobą różne kultury, dzięki czemu dania są niepowtarzalne i unikatowe. Różnorodność przysmaków charakterystycznych dla danego kierunku sprawia, że każdy smakosz może znaleźć, co w pełni odpowiada jego kulinarnym gustom.
W Grecji króluje przede wszystkim feta. Ser ten dodawany jest do rozmaitych sałatek i wielu esencjonalnych dań. Podstawę wszelkich dań w Grecji stanowią warzywa. Do najczęściej wykorzystywanych zalicza się cukinię, paprykę czy szpinak. Popularne greckie przysmaki to m.in.: mousaka, sos tzatziki, horiatiki (sałatka grecka). Sprawdź również inne sprawdzone przepisy kuchni greckiej https://www.delikatesyznatury.pl/poradnik-kuchnia-grecka.
Włochy to kraj makaronów. Słynne spaghetti zwykle serwuje się z krewetkami. Oprócz tego popularne są potrawy z dodatkiem serów, tj. parmezan, mozzarella czy gorgonzola. Natomiast Francja obfituje w sery. Do najpopularniejszych należy camembert, roquefort czy brie. Oczywiście nie należy pominąć croissantów oraz tarty. Powszechnie znane jest również francuskie ratatouille z dodatkiem warzyw. Z kolei Hiszpania słynie z gaspacho, paelli i fabady. Zaś kuchnię marokańską wyróżnia przede wszystkim kuskus. Ponadto warto spróbować hariry - słynnej zupy na bazie pomidorów i warzyw. Zupa z soczewicy również cieszy się dużą popularnością.
[product id="10732, 7639, 10289"]
Podsumowanie
Kuchnia śródziemnomorska zachęca przede wszystkim świeżymi owocami, warzywami oraz darami morza. Dania śródziemnomorskie są bez wątpienia bardzo aromatyczne, a dodatkowo to źródło wielu cennych wartości odżywczych. Stąd też dieta śródziemnomorska jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie oraz dla tych, którzy cierpią na rozmaite schorzenia. Odżywianie zgodnie z zasadami owej kuchni z pewnością przyniesie spektakularne efekty, a nade wszystko skutecznie powstrzyma rozwój chorób.
Posiłki śródziemnomorskie w zależności od regionu i panujących tam tradycji są bardzo zróżnicowane, przez co wpasują się w niemal każdy gust kulinarny. Potrawy są esencjonalne i wyraźne w smaku. Kuchnia bazuje na prostych składnikach, które odznaczają się wysoką jakością. Owoce morza, będące nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej obfitują w aminokwasy i minerały, które mają doskonały wpływ na organizm człowieka.