Opinie o Nas
Blog kategorie
Menu
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Majonez - wszystko, co należy o nim wiedzieć 0
Majonez - wszystko, co należy o nim wiedzieć

Majonez - wszystko, co należy o nim wiedzieć

Majonez - jeden z ulubionych dodatków do różnego rodzaju dań i potraw wielu Polaków. Idealny do sałatek, kanapek, dań mięsnych i jako podstawa dipów. Zachwyca smakiem i gładką, kremową konsystencją. Kochasz majonez? Możesz przygotować go samodzielnie - zobacz jak krok po kroku, z łatwo dostępnych składników, zrobić majonez domowy. Sprawdź, czym różni się od gotowego majonezu i dlaczego warto spróbować go zrobić.

Skład majonezu

Podstawą majonezu są oczywiście jajka, musztarda, ocet winny, olej roślinny i przyprawy. O ile te składniki w zupełności wystarczą, aby zrobić domowy majonez, to produkty gotowe mają znacznie dłuższą listę komponentów, przede wszystkim substancji konserwujących i wzmacniaczy smaku. I choć gotowy majonez może mieć naprawdę niezły skład, to jeśli chcesz mieć pewność, że jesz dobrze i zdrowo - zrób majonez domowy.

Chcesz kupić dobry majonez - na te składniki zwróć uwagę

W odróżnieniu od domowego majonezu ten gotowy może mieć dość skomplikowany skład. Co w nim znajdziemy? Poza wszystkimi właściwymi składnikami są w nim również cukier, sól wapniowo - disodowa EDTA (E385), kwas sorbowy (E200) i kwas mlekowy (E270). Nie są one wprawdzie trujące, ale samodzielnie przygotowany majonez nie zawiera ich wcale, a smakuje jeszcze lepiej.

Jak zrobić majonez domowy?

Majonez domowy przygotujesz w zaledwie kilka minut - czy warto? Z pewnością tak - sam wybierasz składniki, a więc masz pewność, że są wysokiej jakości. Możesz również w pewnym zakresie dopasować jego konsystencję do swoich preferencji. No i oczywiście kwestia smaku - jeśli chcesz, aby Twój domowy majonez był bardziej kwaśny, dodaj nieco więcej soku z cytryny, jeśli wolisz wyraziste smaki - dosyp pieprzu lub dodaj łyżeczkę musztardy. Bez problemu przygotować możesz również majonez wegański bez użycia jajek.

Poniżej znajdziesz najprostszy, klasyczny przepis na domowy majonez oraz kilka pomysłów na jego modyfikację. Przygotuj blender lub mikser, miskę, łyżeczkę i szpatułkę. Przyda Ci się także czysty słoik oraz dosłownie 3 minuty wolnego czasu.

Składniki na domowy majonez

Przepis na majonez domowy jest wyjątkowo prosty - przygotuj następujące składniki:

 

  • jajko - 1 sztuka,
  • 1 łyżeczkę musztardy - dowolnej. Jeśli oczekujesz łagodnego smaku domowego majonezu, wybierz musztardę stołową, a jeśli wolisz nieco bardziej wyrazisty smak, sprawdzi się sarepska lub rosyjska,
  • biały ocet winny - 2 łyżki,
  • 1 łyżkę soku z cytryny (możesz go dodać zamiast octu),
  • olej rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, ryżowy lub inny olej roślinny - od 350 do 370 ml. Ciekawostką jest fakt, iż olej będzie zagęszczał Twój domowy majonez - im dasz go więcej, tym gęstszy będzie majonez,
  • po jednej szczypcie soli i pieprzu.

Wolisz przepisy wegańskie? Z łatwością przygotujesz domowy majonez bez jajek zastępując je tak zwaną aquafabą, czyli wodą po ciecierzycy w puszce. Tak wykonany majonez ma równie kremową konsystencję co jajeczny, a dodatkowo jest do niego bardzo podobny w smaku.

Przygotowanie

Do wysokiego naczynia wbijamy jajko (wbij je ostrożnie, aby drobinki skorupki nie wpadły do blendera). Dodaj pozostałe składniki - ocet i musztardę, szczyptę soli i pieprzu. Włącz blender lub mikser i miksuj całość najpierw na wolnych obrotach, później na coraz wyższych. Teraz wlej cienkim strumieniem olej rzepakowy, cały czas miksując masę.

Twój domowy majonez jest gotowy, gdy stanie się puszysty i uzyska jednolitą konsystencję oraz pożądaną gęstość.

Powyższy przepis na majonez domowy możesz lekko zmodyfikować, aby jeszcze bardziej odpowiadał Twoim preferencjom - ocet zamienić na sok z cytryny, dodać odrobinę cukru, zamiast całych jajek dodać same żółtka lub więcej pieprzu.

Do czego dodawać majonez?


Teraz już wiesz, jak zrobić domowy majonez. A do czego go używać? Jego smak rewelacyjnie komponuje się ze smakiem jajek - wystarczy ugotować jajko na miękko lub twardo, położyć na nim łyżeczkę musztardy i majonezu, dodać sól i pieprz, posypać szczypiorkiem i gotowe - to prosty przepis na pyszny dodatek do śniadania!

domowy majonez, składniki

Majonez domowy to jeden z najważniejszych dodatków do sałatek, a szczególnie do kultowej już sałatki jarzynowej. Ugotuj ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki - po wystudzeniu obierz je i pokrój drobno. Dodaj pokrojone ogórki kiszone i jabłka oraz groszek konserwowy. Następnie w miseczce wymieszaj po jednej łyżce: musztardy, majonezu i śmietany. Dodaj do sałatki i gotowe! Majonezem możesz również podkręcić smak kanapek z wędlinami i serem żółtym, surówki coleslaw czy zapiekanek mięsno - warzywnych.

Majonez domowy jako baza do sosów

Najlepsze przepisy kulinarne są proste - tak jak prosty w przygotowaniu jest sos czosnkowy, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do pizzy, frytek, mięsa smażonego, tostów i przekąsek. Obierz czosnek i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do majonezu, wymieszaj i jedz!

Do miski wrzuć pokrojonego drobno ogórka kiszonego, kilka marynowanych pieczarek oraz łyżkę drobno posiekanego koperku. Następnie łyżka musztardy i tyle samo majonezu - to szybki przepis na sos tatarski.

Równie prosto i szybko przygotujesz dip z suszonymi pomidorami - doskonały do chipsów, nachos i krakersów. Kilka suszonych pomidorów i ząbek czosnku posiekaj drobno lub zmiksuj w misie blendera. Wymieszaj z majonezem i kremowym serkiem kanapkowym. Dodaj sól, pieprz, odrobinę chilli oraz drobno posiekaną świeżę bazylię.

[product id="4373, 10288, 4339"]

Przechowywanie domowego majonezu

Domowy majonez przygotowany na bazie jajek należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu trzech dni. Surowe jajka nie nadają się do dłuższego przechowywania, dlatego najlepiej jest przygotowywać majonez małymi porcjami i zjadać na bieżąco.

Podsumowanie

Jajka, olej, ocet, musztarda, pieprz, sól - zaledwie tych kilku składników potrzebujesz, aby móc cieszyć się smakiem domowego majonezu i przygotowanych z jego użyciem potraw. Taki majonez możesz jeść właściwie bez ograniczeń, nie ma w nim bowiem substancji konserwujących ani dodatków smakowych, których należy unikać. Wypróbuj różne przepisy kulinarne i znajdź swój ulubiony!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium