Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Maltitol - właściwości, zastosowanie 0
Maltitol - właściwości, zastosowanie

Maltitol - właściwości, zastosowanie

Wciąż rośnie świadomość szkodliwości białego cukru i syropu glukozowo - fruktozowego. Jak się okazuje, te substancje są niebezpieczne nie tylko dla diabetyków, ale tak naprawdę dla każdego z nas. Nic więc dziwnego, że osoby decydujące się na zdrową dietę poszukują alternatyw dla tradycyjnej sacharozy.

Obecnie za najzdrowsze zamienniki cukru białego uważa się alkohole cukrowe, do których możemy zaliczyć sorbitol, ksylitol, erytrytol i maltitol.  W tym tekście przyjrzymy się temu ostatniemu i odpowiemy na pytanie, czy warto go stosować.

Maltitol jest jedną z substancji słodzących

Maltitol jest alkoholem cukrowym z grupy polioli. Należy do najpopularniejszych słodzików stosowanych w przemyśle spożywczym. Na liście składników produktu występuje pod nazwą E965.

Słodycz maltitolu jest bardzo zbliżona do zwykłego cukru białego (około 10 % mniej słodkości). Jest także o połowę mniej kaloryczny niż zwykły cukier, a jego indeks glikemiczny wynosi 35.

porównanie kaloryczności i indeksu glikemicznego cukru i maltitolu

Jak powstaje maltitol?

Maltitol wytwarza się z maltozy, która występuje naturalnie w ziarnach zbóż, niektórych owocach i warzywach. Ten organiczny związek chemiczny pozyskuje się głównie z ziaren kukurydzy i pszenicy oraz tapioki.

Produkcja maltitolu w dużym uproszczeniu polega na uwodornieniu za pomocą wysokiej temperatury i ciśnienia skrobi. W efekcie zachodzących procesów chemicznych otrzymywany jest maltitol w formie płynnego syropu bądź kryształów.

Czym się różni od innych substancji słodzących?

W przeciwieństwie do białego cukru maltitol nie ulega procesowi karmelizacji i brązowienia, a dodany do wypieków zapobiega ich zbyt szybkiemu wysychaniu. Ponadto ta substancja słodząca używana jest do produkcji potraw o konsystencji kremu - może stanowić w nich substytut tłuszczu.

To, co wyróżnia maltitol od "pokrewnych" słodzików z grupy alkoholi cukrowych, to brak chłodnego uczucia w jamie ustnej po jego bezpośrednim spożyciu.

Maltitol używany jako zamiennik cukru pozwala ograniczyć kalorie, co może mieć ważny wpływ na dietę odchudzającą. Ponadto w przeciwieństwie do sacharozy, nie powoduje próchnicy zębów.

słodycze o obniżonej zawartości cukru

Do czego używany jest maltitol?

Maltitol w formie bezwonnego proszku lub syrop maltitolowy stosuje się gównie jako słodzący dodatek do produkcji żywności. Znajdziemy go między innymi w:

  • produktach o obniżonej zawartości tłuszczu i bez dodatku cukru (jogurty, desery mleczne, zdrowe słodycze, gumy do żucia),
  • żywności dla osób z nietolerancjami pokarmowymi (maltitol nie zawiera glutenu) lub diabetyków,
  • żywności dla sportowców (żele i batoniki energetyczne),
  • niektórych lekach i kosmetykach (jako substancja wypełniająca i utrzymująca właściwą wilgotność).

Czy maltitol może powodować skutki uboczne?

Spożywanie maltitolu na ogół jest bezpieczne i nie powoduje skutków ubocznych, a Światowa Organizacja Zdrowia nie ustaliła jego dziennego limitu w codziennej diecie. Niemniej jednak warto nie przekraczać 50 gramów na dzień.

U niewielkiej grupy osób maltitol przyjęty w dużej ilości spowodował gazy i efekt przeczyszczający. Wiąże się to z tym, że niestrawiona część słodzika rozkłada się fermentując w jelicie cienkim.

Istnieją jednak badania dowodzące, że przyjmowanie go w pokarmach stałych w towarzystwie tłuszczów i białka niweluje problemy natury gastrycznej. Natomiast wraz z długotrwałym stosowaniem maltitolu organizm się do niego adaptuje i przykre dolegliwości ustępują.

Czy maltitol jest zdrowy?

Poza obniżeniem wartości energetycznej i niższym indeksem glikemicznym słodziki raczej nie posiadają większych właściwości. Maltitol zawiera węglowodany złożone, dlatego jego nadmierne spożycie może przyczynić się do wzrostu poziomu glukozy we krwi bądź zwiększenia masy ciała.

Wciąż prowadzone są badania nad cechami tego słodzika. Istnieją przypuszczenia, że może przeciwdziałać rozwojowi raka jelit.

W małych ilościach  maltitol jest bezpieczny nawet dla osób chorych na cukrzycę lub z insulinoopornością. Odpowiedź glikemiczna organizmu na maltitol jest o 80% niższa w porównaniu do tradycyjnego cukru.

Czy maltitol jest odpowiedni dla diabetyków?

Osoby z cukrzycą muszą nie tylko odstawić tradycyjny cukier, ale również wszystkie produkty mające wysoki indeks glikemiczny. Dla wielu z nich rezygnacja ze słodkiej herbaty lub ulubionych deserów jest naprawdę przykra.

Dlatego często sięgają oni po substancje słodzące, w tym także maltitol. Mimo że nie powinien on powodować nagłego wyrzutu insuliny, bo wchłania się znacznie dłużej w przewodzie pokarmowym niż inne cukry, to dla bezpieczeństwa diabetycy powinni podczas stosowania kontrolować poziom stężenia glukozy we krwi i w razie problemów zupełnie go odstawić. Każdy organizm jest inny i może inaczej zareagować na substancje słodzące. 

Maltitol a ciąża i karmienie piersią

Stosowanie maltitolu w ciąży bądź podczas karmienia piersią jest dozwolone i bezpieczne zarówno dla matki, jak i dziecka. Pomaga kontrolować masę ciała i poziom glukozy przy cukrzycy ciążowej, jednak ze względu na możliwe działanie przeczyszczające, zaleca się spożycie w umiarkowanej ilości.

zdrowe zamienniki białego cukru

Korzyści związane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy

Spożywanie dużych ilości tradycyjnego cukru może prowadzić między innymi do otyłości, cukrzycy czy chorób wieńcowych. Dzięki naturalnym słodzikom, takim jak ksylitol, sorbitol, erytrytol i maltitol nie musimy rezygnować ze słodkiego smaku, a przy tym dbać o zdrowie i szczupłą sylwetkę.

Ponadto fakt, że organizm traktuje je jak węglowodany złożone, wpływa korzystnie na utrzymanie diety redukcyjnej. Brak nagłych wyrzutów insuliny chroni nas przed podjadaniem czy silną potrzebą zjedzenia czegoś słodkiego.

Gdzie można kupić maltitol?

W zwykłych sklepach spożywczych maltitol występuje raczej rzadko, z racji swojej małej popularności. Osoby chcące go kupić muszą szukać w sklepach ze zdrową żywnością, aptekach lub sklepach zielarskich i ekologicznych.

[product id="9696, 13012, 8900"]

Maltitol i zdrowe produkty mające go w składzie bez trudu zamówicie w Delikatesach z Natury!

właściwości i zastosowanie - maltitol

Maltitol - wiedza w pigułce

  • Maltitol występuje naturalnie w ziarnach kukurydzy i zbóż.
  • Jest to substancja słodząca z grupy polioli - alkoholi cukrowych.
  • Maltitol posiada o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier.
  • Dzięki niskiemu IG znacznie mniej wpływa na wzrost stężenia glukozy we krwi niż inne cukry.
  • Dodawany jest do produktów spożywczych o obniżonej wartości energetycznej.
  • W rozsądnych ilościach jest bezpieczny dla osób z cukrzycą i kobiet w ciąży.
  • Zbyt duże spożycie może spowodować wzdęcia lub biegunki.
  • Maltitol kupimy w sklepach zielarsko - medycznych a także ze zdrową żywnością.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium