Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
Mrożenie żywności 0
Mrożenie żywności

Mrożenie produktów to jeden z najpopularniejszych sposobów na zachowanie wartości odżywczych zarówno gotowych potraw, jak i świeżych warzyw, owoców lub mięs. Aby jednak jedzenie zachowało swoją strukturę i smak, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach mrożenia żywności. Jakie są zalety tego sposobu konserwacji produktów, o czym należy pamiętać przy mrożeniu jedzenia i jak mrozić poszczególne składniki i potrawy? Odpowiadamy!

Dlaczego warto mrozić żywność?

Zazwyczaj do przedłużania trwałości produktów wykorzystywane są sztuczne, niekorzystne dla organizmu związki chemiczne. Warto jednak zaznaczyć, że mrożenie żywności, a więc przechowywanie jej w temperaturze poniżej 0 stopni Celsjusza, nie wymaga stosowania dodatkowych chemikaliów, które zadbają o stałą świeżość jedzenia.

Co ciekawe, w warunkach domowych produkty można mrozić od 3 do nawet 12 miesięcy. Należy jednak pamiętać, że przez ten czas mrożonki muszą być przechowywane w temperaturze od -18 do -23 stopni Celsjusza. Do mrożenia nadają się zarówno owoce, grzyby i warzywa, jak i gotowe potrawy. Zazwyczaj są to niewykorzystane produkty lub dania niezjedzone w całości jednego dania. Proces mrożenia zapobiega marnowaniu żywności, przy okazji zachowując jej smak i wartości odżywcze.

Mrożone produkty można bez problemu porcjować, co umożliwia rozmrażanie takiej ilości składników lub gotowych dań, jaka będzie potrzebna. Kolejną zaletą tego procesu jest możliwość zjadania świeżych, sezonowych warzyw lub owoców, nawet w środku zimy. To doskonały sposób na przygotowanie pysznych ciast, np. z dodatkiem truskawek i malin lub popularnych letnich dań, nawet gdy za oknem prószy grudniowy śnieg.

O czym należy pamiętać przy mrożeniu żywności?

Pierwszą i najważniejszą zasadą mrożenia produktów jest umieszczanie w zamrażarce tylko świeżych składników. Nie warto zamrażać warzyw i owoców, które straciły już swoją soczystość, a także potraw, które spędziły w lodówce kilka dni. Po rozmrożeniu bowiem składniki te będą niekorzystne w smaku oraz mogą ulec szybkiemu gniciu i fermentacji.

Warto zaznaczyć, że żywność powinna być mrożona w woreczkach foliowych lub przystosowanych do tego plastikowych pojemnikach. Dzięki różnym rozmiarom woreczków i pojemników zaoszczędzisz sporo miejsca, tym samym dzieląc składniki i dania na mniejsze porcje. Pamiętaj, aby nie przechowywać jedzenia w szkle, gdyż w niskich temperaturach może ono pękać.

Kolejną ważną zasadą jest mrożenie pokarmów schłodzonych. Po obróbce termicznej zadbaj o to, aby dania dobrze przestygły, a dopiero później schowaj je do zamrażarki. To bardzo ważne, ponieważ nieostygnięte dania mogą wpłynąć na rozmrażanie innych potraw, co z kolei może przyczynić się do rozwoju patogenów chorobotwórczych.

Dobrym pomysłem jest zapisywanie na pojemnikach lub woreczkach daty umieszczenia żywności w zamrażarce, nazwy dania lub składników i ich przybliżonej wagi. Takie rozwiązanie ułatwi wyszukiwanie produktów i ograniczy ryzyko nadmiernego ocieplenia wnętrza zamrażarki. To także dobry sposób na kontrolowanie długości mrożenia danych posiłków i uniknięcie przekroczenia czasu przydatności jedzenia.

Mrożenie grzybów

Jednym z najczęściej mrożonych produktów są grzyby. Zaleca się, aby zamrozić grzyby tego samego dnia po zbiorach. Zamrożone grzyby surowe można przechowywać przez nawet 8 miesięcy, co umożliwia stworzenie pysznych sosów, czy dodatków do dań nawet po sezonie. Pierwszym krokiem do mrożenia grzybów jest ich dokładne oczyszczenie oraz sprawdzenie, czy nie są one robaczywe. Następnie warto określić, do czego składniki będą wykorzystane.

Wiele osób postanawia pokroić grzyby leśne w mniejsze kawałki, dzięki czemu w przyszłości będą one gotowe do wrzucenia prosto na patelnię lub do garnka. Warto jednak zaznaczyć, że rydze najlepiej mrozić w całości. Ponadto warto wykonać blanszowanie grzybów (zanurzenie we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie), aby uniknąć gorzkiego posmaku. Taki zabieg redukuje działanie enzymów tkankowych, wpływających na pogorszenie soczystości i koloru grzybów.

Aby przedłużyć trwałość składników, warto wcześniej krótko gotować grzyby i ostudzone przełożyć do pojemników do mrożenia. Co ważne, mrożone grzyby nie wymagają rozmrażania przed obróbką - od razu po wyciągnięciu z zamrażarki możesz wykorzystać składniki w gotowaniu. Z mrożonych grzybów można stworzyć dosłownie wszystko to, co gotuje się ze świeżych zbiorów. Warto przeznaczyć mrożonki na zupę grzybową, sos lub farsz do pierogów.

Czy można mrozić grzyby?

Mrożenie owoców

Warto wiedzieć, że należy mrozić owoce jeszcze przed ich umyciem. Dotyczy to szczególnie jagód i borówek, gdyż ich skórka pokryta jest naturalnym „woskiem”, który utrzymuje odpowiednią konsystencję składników. Aby zapobiegać sklejaniu się owoców, warto wcześniej rozłożyć je na płaskiej blasze i po około 4 godzinach mrożenia, przełożyć je do woreczków.

Drobne owoce, takie jak maliny lub truskawki, warto mrozić od razu po zakupie. Z kolei z owoców pestkowych (wiśni, śliwek, czereśni), warto wyciągnąć wcześniej nasiona. Ponadto zaleca się pokrojenie na mniejsze kawałki większych owoców, takich jak brzoskwinie, co umożliwi szybsze rozmrażanie i przyspieszy proces obróbki.

Banany można mrozić w całości, ze skórką, natomiast jabłka i gruszki przed zamrożeniem należy przerobić na musy. Oczywiście można zamrozić owoce w całości, jednak mogą one stracić swoją soczystość.

Mrożenie warzyw

W przypadku warzyw dobrze jest wcześniej je zblanszować, aby uniknąć utraty koloru i soczystości produktów. Następnie należy dokładnie wysuszyć składniki i poporcjować je. Kalafior i brokuł warto podzielić na różyczki, cukinię zaś można pokroić w plasterki. Wiele osób decyduje się na stworzenie w woreczku lub pojemniku gotowej mrożonej mieszanki na zupę. Wówczas po rozmrożeniu całość wystarczy wrzucić do bulionu.

Mrożenie mięsa i ryb

W przypadku mięsa i ryb można mrozić je zarówno przed, jak i po obróbce termicznej. Tak jak w przypadku poprzednich składników, mięso i ryby można wcześniej poporcjować. Surowe mięso drobiowe można mrozić do 3 miesięcy, gdyż po tym czasie łatwo utleniają się zawarte w produkcie tłuszcze nienasycone. Mięso wołowe może być mrożone przez 8 miesięcy, natomiast wieprzowina przez maksymalnie 6 miesięcy. W przypadku ryb słodkowodnych ich okres mrożenia powinien trwać do 4 miesięcy.

[product id="8940, 9310, 11680"]

Mrożenie gotowych potraw

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że można także mrozić chleb. Produkt ten można przechowywać do 3 miesięcy i jest to doskonały sposób na posiadanie świeżego pieczywa, np. w dniu święta, gdy sklepy są zamknięte. Aby rozmrozić chleb i cieszyć się miękkimi kromkami z chrupiącym brzegiem, warto nagrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza i włożyć do niego pieczywo na 40 minut.

Aby zamrozić ugotowane wcześniej pierogi, należy rozłożyć je na tacce do ostygnięcia, a następnie przełożyć je do zamrażarki. Po około 2 godzinach można przesypać zamrożone danie do woreczka lub pojemnika. Podobnie należy postępować z ugotowaną zupą. Po ostygnięciu wystarczy przelać płyn do pojemnika i ułożyć go w stabilnej pozycji.

Mrożenie żywności - podsumowanie

Proces mrożenia to doskonały pomysł na zatrzymanie świeżości zarówno surowych składników, jak i gotowych dań. Poza niemarnowaniem żywności to także świetny sposób na cieszenie się soczystymi owocami i warzywami np. w zimie. Warto jednak przed umieszczeniem produktów w zamrażarce zapoznać się z zasadami mrożenia, aby dania nie straciły swojego smaku, zapachu i koloru.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium