Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Owoce Morza - przepisy 0
Owoce Morza - przepisy

Owoce morza przepisy

Owoce morza bez cienia wątpliwości charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Zaliczamy do nich bezszkieletowe istnienia żyjące w słodkich wodach, a więc kraby, małże, ostrygi, ośmiornice, krewetki bądź kalmary.

Mimo iż owoce morza nie odgrywają zbyt dużej roli w codziennym jadłospisie Polaków, to warto zaznaczyć, że posiadają one wiele cennych wartości odżywczych. Przede wszystkim obfitują w cynk oraz żelazo, jak również w inne witaminy, niezbędne do zachowania zdrowia. Jak prawidłowo przygotowywać i jeść owoce morza? Gdzie je kupić? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

Najpopularniejsze rodzaje owoców morza

Krewetki

O tym, że owoce morza są bardzo zdrowe, nie trzeba długo przekonywać. Do najpopularniejszych rodzajów tego pokarmu należą niewątpliwie krewetki. Krewetki to nic innego jak skorupiaki, zamieszkujące głównie obszary wód słonych oraz czystych. Nie da się ukryć, iż przysmak ten jest najbardziej znany i ceniony w kuchni śródziemnomorskiej. Serwowane są zarówno jako danie główne, jak i przystawka. Zazwyczaj występują w dwóch kolorach: szarym lub jasnoróżowym, jednak odpowiednio ugotowane wszystkie przybierają mocno różową barwę.

Kraby i homary

Owoce morza to również krab i homar. Występują one w wielu rozmiarach - od mniejszych po większe okazy. Do spożywania krabów i homarów używa się specjalnych widelców, które umożliwiają skuteczne oddzielenie mięsa od pancerza. Skorupiaki można przyrządzać na mnóstwo sposobów. Przy tym warto zaznaczyć, iż mięso kraba może być z powodzeniem wykorzystywane do wykonania rozmaitych, aromatycznych zup oraz sosów.

Małże

Małże to owoce morza zaliczane do grupy mięczaków. Nazwa ta odnosi się do blisko ponad 8000 rodzajów mięczaków, pokrytych charakterystyczną muszlą. Warto zwrócić uwagę, aby muszla była zamknięta, gdyż przekłada się to na świeżość danego produktu. Do małż zaliczamy również ostrygi, które najczęściej występują w wodach słonych i ciepłych. Należy zaznaczyć, że znajduje się wiele specjalnych hodowli ostryg. Mięczaki te kryją się w skorupie o nieregularnych kształtach. Małże szczególnie cenione są w kuchni francuskiej, gdzie spożywa się je na surowo.

[product id="11231, 7033"]

Ośmiornice

Ośmiornice są bez wątpienia jednym z najpopularniejszych darów morza. Zaliczane są do grupy mięczaków ośmioramiennych. Posiadają oczy, dziób oraz otwór gębowy. Warto podkreślić, iż ośmiornice charakteryzują się bardzo dobrym wzrokiem. Dzięki niesamowitej giętkości istnienia te potrafią szybko i zwinnie zmieniać położenie i kształt ciała. Najczęściej połowu dokonuje się w pobliżu raf koralowych. Oczywiście, nie wszystkie gatunki ośmiornic są jadalne, dlatego warto rozważnie podejmować decyzję o zakupie tego przysmaku.

Kalmary

Kalmary to, innymi słowy, kałamarnice. Zaliczane są do dziesięciornic. Zazwyczaj są też bardzo duże, gdyż średnio osiągają powyżej 60 cm. Natomiast duże okazy mogą sięgać nawet do 15 metrów długości. Nie da się ukryć, iż kalmary cieszą się ogromną popularnością w wielu kuchniach świata. Niezwykle istotny jest sposób przyrządzania mięsa, gdyż nieodpowiednio przygotowane może stać się gumowe.

krewetki

Jak jeść owoce morza?

Najpopularniejszymi owocami morza są krewetki. W przypadku, gdy na naszym talerzu znajdują się krewetki koktajlowe bądź obrane możemy z powodzeniem spożyć je za pomocą noża i widelca, podobnie jak tradycyjny obiad. Natomiast, kiedy do czynienia mamy z krewetkami podawanymi w całości, wówczas najlepiej skonsumować je przy użyciu palców, oczywiście po uprzednim obraniu z pancerzyka oraz oderwaniu główki i ogonka.

Homara i kraba jemy za pomocą specjalnego widelczyka. Jednak najpierw należy obrać przysmak z pancerza. Jeśli stanowi to dla nas problem, warto poprosić o pomoc kelnera. Po zmiażdżeniu wszystkich części skorupiaka możemy przystąpić do wyciągania mięsa za pomocą wspomnianego szczypca.

Małże, w tym ostrygi możemy konsumować na wiele sposobów. Pierwszym z nich jest chwycenie muszli w dłoń, a następnie wyssanie z niej zawartości. Innym sposobem jest spożycie mięsa za pomocą widelca. Puste skorupy należy odłożyć na przeznaczony do tego celu talerz.

Najczęściej spożywaną częścią ośmiornicy są macki. Najczęściej podawane są w formie sałatki lub na talerzu. Owe macki jemy za pomocą noża i widelca.

Kalmary zwykle podawane są w grillowanej formie, najczęściej z sosem. Z uwagi na to, możemy je śmiało spożywać palcami. Oczywiście, możemy też spożywać przysmak za pomocą sztućców, jednak to w przypadku, gdy zdecydujemy się na kalmara faszerowanego.

Gdzie kupować ryby i owoce morza?

W dzisiejszych czasach supermarkety przepełnione są mrożonkami, wśród których możemy znaleźć między innymi ryby i owoce morza. Niemniej jednak nie zawsze możemy zadowolić się ich jakością, gdyż w większości przypadków są po prostu nieświeże. Mrożonki najczęściej są przechowywane w zamrażarkach niekiedy przez wiele tygodni. Co więcej, są one dotykane przez szereg klientów.

Lepszym rozwiązaniem jest zakup świeżych ryb i owoców morza na lokalnych targach, u osób zajmujących się połowem. Należy mieć na uwadze, iż tego typu produkty wystawione na słońce, szybko mogą ulec zepsuciu. Z kolei nadpsute owoce morza mogą spowodować nawet silne zatrucia pokarmowe. Aby cieszyć się doskonałym smakiem darów morza, wybierajmy tylko i wyłącznie dobrej jakości produkty.

sprzedaż owoców morza

Jak przygotować owoce morza?

Owoce morza możemy przyrządzić na wiele sposobów. Przepysznie smakują zarówno gotowane, jak i duszone czy grillowane. Doskonale sprawdzą się zarówno w formie przystawki, ale również jako danie główne czy unikatowy dodatek do rozmaitych sałatek.

Krewetki są bardzo łatwe w przygotowaniu. Najlepiej smakują grillowane lub smażone na patelni. Do ich przyrządzenia używa się najczęściej masła bądź oliwy z oliwek. Składnikiem, który podkreśli niepowtarzalny smak krewetek, jest czosnek, sok z cytryny oraz odrobina soli. Krewetki dodaje się do sałatek, zup, a nawet naleśników! Ponadto, makaron z owocami morza smakuje wybornie.

Homar i krab to przysmaki, które najczęściej są po prostu gotowane. Należy pamiętać, aby zrobić to w osolonej wodzie. Oprócz tego mięso z kraba może być zapiekane z różnego rodzaju sosami czy masłem ziołowym. Nadaje się również do zup. Wspaniałym dodatkiem, który nada potrawie wyrazistego smaku, jest sok z limonki.

Małże to bardzo dobre uzupełnienie wszelkich sałatek. Mogą być także duszone w białym winie lub pomidorach, które z pewnością podkreślą smak przygotowanego dania. Natomiast ośmiornice zwykle podawane są jako dodatek do sushi. Możemy spotkać je również w sałatkach lub zupach.

Kalmary najczęściej przyrządza się w formie pieczonej. Przysmak ten może być z powodzeniem zapiekany w cieście. Dobrze smakują również kalmary grillowane, marynowane czy duszone. Mogą stanowić danie główne, jak również pełnić rolę przystawki.

owoce morza

Podsumowanie

Owoce morza są prawdziwym skarbem natury. Ich popularność w codziennym żywieniu Polaków nieustannie wzrasta. Bez wątpienia zawierają one mnóstwo cennych składników odżywczych, tj. białko, witaminy z grupy B, jod, wapń oraz wiele innych. Kuchnia śródziemnomorska oferuje nam pełną dowolność, dzięki czemu możemy przyrządzić niesamowite potrawy na bazie owoców morza, które zadowolą każde podniebienie!

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium