Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Pestki dyni - co warto wiedzieć? 0
Pestki dyni - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Pestki dyni - właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

O ile właściwie każdy zdaje sobie sprawę, że dynia to bardzo zdrowe warzywo, nie każdy ma świadomość, że równie wartościowe są jej pestki. Co takiego można znaleźć w pestkach dyni i dlaczego warto je jeść? O tym opowiemy poniżej.

Właściwości pestek dyni

Pestki dyni to bardzo bogate źródło licznych składników odżywczych - można w nich znaleźć wiele witamin (A, C, D, E oraz witaminy z grupy B) i składników mineralnych (m.in. cynk, magnez, potas, selen, żelazo). Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym zawartych w pestkach dyni witamin, są one bardzo pomocne w oczyszczaniu organizmu z wolnych rodników. W pestkach dyni można znaleźć także wiele aminokwasów i fitosteroli.

Pestki z dyni zawierają również dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, tak ważnych w każdej zbilansowanej diecie. Na szczególną uwagę zasługują tutaj kwas linolowy i oleinowy - biorą one bowiem udział w licznych procesach zachodzących w organizmie, przyczyniając się do prawidłowego funkcjonowania całego ustroju.

Warto jednak pamiętać, że przez owe kwasy tłuszczowe pestki dyni cechują się dość dużą kalorycznością - 100 g zawiera ok. 550 kcal. Trzeba więc pamiętać, żeby nie przesadzać z ilością spożywanych pestek dyni - osoby dbające o sylwetkę nie powinny jeść ich więcej niż 30 g dziennie.

Wartości odżywcze pestek dyni

Jak już wspomniano, pestki dyni cechuje bogaty skład. W 100 g tych nasion znaleźć można m.in. (wartości podane za USDA National Nutrient Database):

  • Białko - 30,23 g;
  • Błonnik - 6 g;
  • Cynk - 7,81 g;
  • Fosfor - 1,23 g;
  • Kwas foliowy - 58 µg;
  • Kwasy tłuszczowe nasycone - 8,66 g;
  • Kwasy tłuszczowe nienasycone - 37,22 g;
  • Magnez - 592 mg;
  • Niacyna - 4,99 mg;
  • Potas - 809 mg;
  • Ryboflawina - 0,15 mg;
  • Sód - 7 mg;
  • Tiamina - 0,27 mg;
  • Tłuszcze - 49,05 g;
  • Wapń - 46 mg;
  • Węglowodany - 10,71 g (w tym 1,40 g cukrów prostych);
  • Witamina A - 4,8 µg;
  • Wit. B6 - 0,14 mg;
  • Wit. C - 1,9 mg;
  • Wit. E - 2,18 mg;
  • Witamina K - 7,3 µg;
  • Żelazo - 8,86 mg.

olej z pestek dyni

Pestki dyni a zdrowie

Dzięki tak bogatemu składowi spożywanie pestek dyni niesie ze sobą realne korzyści dla zdrowia. Dobrodziejstwa, jakie dają nam te nasiona to m.in.:

Zmniejszenie ryzyko rozwoju nowotworów - dzięki dużej ilości antyoksydantów pestki dyni pomagają pozbywać się z organizmu wolnych rodników, które stanowią jedną z najczęstszych przyczyn rozwoju nowotworów.

Poprawa kondycji skóry, włosów i paznokci - regularnie spożywane pestki z dyni dostarczają do organizmu solidną dawkę cynku, który w połączeniu z witaminą A i innymi składnikami mineralnymi wchodzącymi w ich skład poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Warto pamiętać, że niedobór cynku przyspiesza wypadanie włosów - bez tego pierwiastka mieszki włosowe są znacznie słabsze.

Przeciwdziałanie miażdżycy - dzięki zawartości fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych (zawierający je olej to aż 30-40% ich masy!) pestki dyni pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu LDL we krwi - są zatem doskonałe w profilaktyce miażdżycy tkanek i zmian miażdżycowych naczyń krwionośnych.

Wzmocnienie odporności - wysoka zawartość witaminy C w połączeniu ze wspomnianym już cynkiem wpływają bardzo pozytywnie na naszą odporność. O ile przy wit. C jest to dość oczywiste, właściwości odpornościowe cynku nie są aż tak szeroko znane. Za co takiego odpowiada? Bierze udział w tworzeniu i przyspiesza rozwój limfocytów T, czyli praktycznie najważniejszych komórek w układzie odpornościowym.

Wspomaganie pracy męskiego układu rozrodczego - niedobory cynku to jedna z przyczyn spadku poziomu testosteronu, niedoczynności gonad (hipogonadyzm) oraz obniżenia żywotności i jakości nasienia. Zapotrzebowanie mężczyzn na ten pierwiastek jest znacznie większe - dziennie potrzebują go aż 15-20 mg. Ponadto pierwiastek ten zapobiega przerostowi i zapaleniom prostaty.


 

KUP W NASZYM SKLEPIE

     


 

Pestki dyni kontra pasożyty

Podobnie jak sama dynia, jej nasiona również pozwalają usuwać z układu pokarmowego pasożyty - i to bez skutków ubocznych! A wszystko to dzięki kukurbitacynie - związek ten poraża układ nerwowy pasożytów, a także przyspiesza ich usuwanie z organizmu. Kukurbitacyna jest przy tym całkowicie bezpieczna dla naszych jelit - nie wchłania się bowiem przez układ pokarmowy.

Wprowadzenie dyni i jej pestek do diety pomaga zatem w bezpieczny sposób zwalczać m.in. glisty, owsiki i tasiemce (zarówno nieuzbrojone, jak i uzbrojone).

Lepsze samopoczucie z pestkami dyni

Magnez i potas to dwa najważniejsze składniki mineralne wpływające na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobór tego pierwszego może wywoływać bóle głowy i migreny oraz powodować stany depresyjne i lękowe. Potas zaś pełni wiele funkcji, m.in. przenosi impulsy nerwowe, reguluje gospodarkę wodną organizmu i wpływa na prawidłową pracę serca.

Cukrzyca a pestki dyni

Dzięki zawartości tokoferolu, surowe nasiona dyni mogą pomagać w przeciwdziałaniu hiperglikemii w przypadku osób z cukrzycą typu 2 - teorię tę potwierdzają badania przeprowadzone na szczurach. Ponadto były one wykorzystywane w tradycyjnej chińskiej medycynie do łagodzenia objawów chorób przewlekłych wywoływanych cukrzycą.

wypieki z pestkami dyni

Jak wykorzystać pestki dyni w kuchni?

Pestki dyni mogą być spożywane zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej - są gotowe do jedzenia właściwie od razu po wydrążeniu z warzywa. Mogą stanowić zdrową przekąskę (np. jako alternatywa dla czipsów), dodatek do potraw (świetnie współgrają z płatkami śniadaniowymi) czy posypka do wypieków piekarniczych (bardzo często dodaje się je do domowego chleba). Można je także dodawać do ciast, a nawet do mieszanek zbożowych.

Pestki można wydrążać samodzielnie ze świeżych dyń lub kupować osobno. Decydując się na tę drugą opcję, należy sprawdzić, czy nie pochodzą one z Chin - wymagają one bowiem zabezpieczenia na czas transportu, które może obniżać ich jakość, a nawet zawierać szkodliwe substancje. Zdecydowanie lepiej sięgać po lokalne wyroby bez chemicznych dodatków.

Pestki dyni można kupić w kilku postaciach - niełuskane, łuskane, prażone, surowe czy niesolone. Najlepsze będą te niełuskane i surowe - są bowiem naturalnie zabezpieczone przed jełczeniem i nie powinny zawierać żadnych niepożądanych substancji. Przed zakupem warto dokładnie skontrolować stan pestek - żółknięcie łupiny to jasny sygnał, że nasiono jest stare.

Jak powinno się przechowywać dyniowe pestki? Zdecydowanie najlepsza będzie lodówka, a konkretnie jej dolna szuflada - ze względu na wysoką zawartość tłuszczu mogą dość szybko jełczeć, jeśli pozostawi się je na dłużej w temperaturze pokojowej.

Pestki dyni - podsumowanie

Zarówno samo warzywo, jak i jego pestki to bogate źródło wartości odżywczych - znajdziesz w nich m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe oraz bogactwo składników mineralnych. Poza tym cechuje je przyjemny smak, co nie zawsze można powiedzieć o zdrowej żywności. Zawarty w pestkach dyni cynk jest bardzo ważnym pierwiastkiem wpływającym na liczne układy i procesy zachodzące w ludzkim organizmie. Dlatego też warto włączyć je do swojego jadłospisu, choć należy pamiętać, żeby nie przesadzić z ich ilością.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium