
Sok z buraka
Buraki czerwone w ostatnim czasie zyskują na popularności. Na szczególną uwagę zasługuje sok z buraka, który odznacza się wieloma właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. Buraki posiadają swój charakterystyczny smak, ale przygotowując sok z nich, dodajemy najczęściej bukiet innych warzyw, dlatego uzyskane połączenie nabywa coraz więcej zwolenników. Poznajmy więc bliżej wartościowe buraki i przyjrzyjmy się napojowi, jaki można z nich sporządzić. Jak pić sok z buraka? Jakie ma właściwości?
Bogactwo buraka czerwonego
Ćwikłowe buraki (czerwone) to znane w naszym kraju i popularne warzywa. Zastosowanie buraka w kuchni polskiej jest naprawdę szerokie i spotkać go możemy pod wieloma postaciami, np. w duecie z chrzanem jako dodatek do dań obiadowych, buraki pieczone, surówki, zupy i chłodniki. Mniej popularnym zwyczajem jest zjadanie buraków surowych, głównie z uwagi na to, że są to warzywa twarde o charakterystycznym smaku. Jednak to właśnie buraki surowe wyróżniają się największą ilością mineralnych składników i witamin, dlatego w ostatnim czasie wiele osób zaczęło sięgać po sok z buraka.
Co zawiera sok z buraka?
Co kryje się w jego wnętrzu? Substancje zawarte w burakach wyróżniają się działaniem przeciwgrzybiczym, antybakteryjnym i przeciwpasożytniczym. W burakach znajdziemy również: cynk, miedź, żelazo, magnez, potas, wapń, lit.
To jeszcze nie wszystko! Sok z buraka to również substancje zdrowotne i odżywcze, takie, jak:
- kwas winny,
- kwas cytrynowy,
- kwas szczawiowy,
- kwas foliowy,
- kwas jabłkowy.
- polifenole,
- karotenoidy,
- glikozydy,
- betanina (w czerwonym barwniku),
- białko,
- błonnik.
Sok z buraka - właściwości zdrowotne
Sok z buraka wyróżnia się właściwościami bakteriobójczymi i przeciwzapalnymi. Z uwagi na to, warto wprowadzić regularne picie soku z buraka do swojej diety, dzięki czemu przebieg infekcji i przeziębień będzie łagodniejszy. Trzeba także pamiętać o wykrztuśnym działaniu soku z buraka, przez co może być wykorzystywany jako pomocniczy środek w przypadku kaszlu. Można go również stosować profilaktycznie w celu wzmacniania odporności.
Dla serca i wątroby
Sok z buraka wzmacnia naczynia krwionośne (zapobiega zakrzepom) , obniża ciśnienie krwi i pomaga w utrzymaniu optymalnego poziomu cholesterolu. Picie soku z buraka przyczynia się więc do profilaktyki chorób o podłożu sercowo-naczyniowym, np. zawału serca, udaru mózgu. Najlepiej wypijać jedną szklanką soku dziennie. Napój ten wspiera także pracę wątroby i przyczynia się do jej prawidłowego funkcjonowania.
Kup w naszym sklepie
Wpływ błonnika
Buraki zawierają także w swoim składzie błonnik pokarmowy, który stymuluje przemianę materii i reguluje zachodzące procesy trawienne. Sok z buraków wpływa także na oczyszczenie organizmu z toksyn, odkwasza go i wspomaga odchudzanie. Dodatkowym plusem jest również niska kaloryczność soku z buraka, która wynosi 45 kcal na 100 g tego warzywa.
Walka z wolnymi rodnikami
Dzięki zawartości betaniny należącej do grupy antyoksydantów sok z buraka wraz z pozostałymi substancjami (fitozwiązkami) chroni przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników, przyczyniając się do ich osłabienia. W efekcie może prowadzić do spowolnienia procesu starzenia się, hamowania miażdżycowych zmian i poprawy kondycji skóry.
Źródło kwasu foliowego
Sok z buraka to doskonałe źródło kwasu foliowego, którego stosowanie rekomendowane jest szczególnie kobietom w ciąży. Wystarczy około 200 g buraka, aby pokryć połowę zapotrzebowania dziennego. Ponadto dostarczamy organizmowi witamin z grupy B, C, A. Kwas foliowy niezbędny jest również:
- w procesie powstawania krwinek czerwonych,
- zapobieganiu rozwojowi anemii,
- regulacji rozwoju komórek,
- wydzielania serotoniny.
Gdzie kupić sok z buraka?
Najwyższej jakości sok z buraka można znaleźć w sklepach, specjalizujących się w sprzedaży zdrowej żywności, czasem również dostępne są w marketowych sekcjach z takimi produktami. Wybierając sok pasteryzowany, wyprodukowany z przecieru lub soku zagęszczonego należy zwrócić uwagę na źródło buraków, szczególnie wartościowe są te, pochodzące z upraw ekologicznych. Wybierając sok z buraka, warto także przeanalizować jego skład, widniejący na etykiecie i wystrzegać się produktów zawierających konserwanty.
Jak pić sok z buraka?
Burak surowy wyróżnia się ziemistym smakiem, dlatego warto dodać do niego sok np. z jabłka, pomarańczy, marchwi czy imbiru. Często stosowanym dodatkiem do soku z buraka jest również koperek, cytryna, natka pietruszki, pieprz, sól.
Sok z buraka przepis
Przygotowując warzywa na sok z buraka, należy pamiętać, że najlepsza są młode buraczki z cienką skórką. Do soku można dodać także marchew i jabłko, dzięki temu neutralizujemy intensywny smak samego buraka. Obrane, oczyszczone warzywa kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w sokowirówce. Otrzymany sok przelewamy do naczynia. W zależności od użytego gatunku jabłek sok będzie mniej lub bardziej słodki. Najlepiej wypić sok tego samego dnia. Przepisy na sok z buraka można modyfikować dowolnie, według indywidualnych preferencji smakowych. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowanie domowego soku, zawsze możesz skorzystać z gotowego produktu.
Przeciwwskazania
Mimo iż sok z buraka zawiera mnóstwo pozytywnych właściwości, osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym muszą najpierw zaczerpnąć informacji dotyczących regularne spożywania soku. Chorzy na cukrzycę powinni ostrożnie podchodzić do tego tematu i pamiętać o tym, że indeks glikemiczny, jaki ma burak, zależny jest od jego postaci i sposobu przygotowania. Spożywanie soku z buraka z uwagi na szczawiany, powinny ograniczyć osoby z kamicą nerkową i dną moczanową.
Podsumowanie
Bogactwo i właściwości, jakie ma w sobie burak ćwikłowy, wpływają pozytywnie na nasz organizm. W sieci możemy znaleźć mnóstwo przepisów na sok z buraka i sporo dobroczynnych właściwości, jakie niesie za sobą jego picie. Warzywo to zawiera bardzo dużo składników odżywczych i mineralnych. Należy jednak zachować bezpieczny rozsądek a jeśli zmagamy się ze zdrowotnymi problemami skonsultować z lekarzem jego regularne spożycie, ponieważ istnieją pewne przeciwwskazania.