Opinie o Nas
Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Sos tatarski - co to? Jak zrobić? 0
Sos tatarski - co to? Jak zrobić?

Sos tatarski - co to? Jak zrobić?

Sosy są nieodłącznym elementem kuchni polskiej. Nadają daniom wyrazistości i niepowtarzalnego charakteru. Mogą być słodkie, słone lub mieć ostrzejszy smak. Jednym z najpopularniejszych rodzajów sosów jest niewątpliwie sos tatarski. Jego receptura opiera się na kilku kluczowych składnikach. Z tego względu jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Dip tatarski ma wszechstronne zastosowanie. Doskonale nadaje się do mięs, ryb, jajek, wędlin, serów, dań z grilla, czy po prostu do kanapek. Wyróżnia się dość intensywnym smakiem, choć wszystko zależy od użytych dodatków. Czym dokładnie jest sos tatarski? Jak go przygotować? Do jakich dań możemy go wykorzystać? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

Co to jest sos tatarski?

Sos tatarski od wielu lat gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt wielkanocnych. Nic dziwnego - ten pyszny dodatek uwielbiany jest niemal przez każdego. Dip tatarski przygotowuje się na zimno, na bazie majonezu. Kluczową rolę odgrywają dodatki w postaci drobno posiekanych, marynowanych warzyw oraz ziół.

Wyróżniamy kilka odmian sosu taraskiego - w zależności od kraju, z jakiego się wywodzi. Sposób przygotowania poszczególnych dipów różni się od siebie nade wszystko użytymi składnikami. Na przykład we Francji majonez łączy się z rozdrobnionym na gładko żółtkiem, białkiem oraz szczypiorkiem. Bardzo często smak sosu wzbogaca się o grzyby marynowane. Z kolei w wersji wiedeńskiej dodaje się ogórki konserwowe, kapary i natkę pietruszki. Każdy z wymienionych wariantów stanowi dopełnienie smaku wielu potraw oraz przekąsek.

Pierwsze wzmianki o sosie tatarskim pochodzą z XIX wieku. Wówczas dodatek ten zaczął funkcjonować jako odrębny i niezależny element kuchni. W większości przypadków był on przygotowywany bez użycia żółtek jaj, co odbierało mu majonezowy charakter. Inne książki kucharskie uwzględniają recepturę dipu tatarskiego z wykorzystaniem żółtek. Dopiero w XX wieku zaczęto przyrządzać sos tatarski na bazie gotowego już majonezu. Wystarczy dodać ulubione składniki i gotowe!

Domowy sos tatarski - przepis

Podstawowy, a zarazem najprostszy przepis na sos tatarski opiera się na kilku składnikach. Do jego przygotowania potrzebujemy majonez dekoracyjny (Winiary lub inny), ogórki konserwowe, sól i pieprz. Ogórki należy posiekać w drobną kostkę, dodać majonez, przyprawić i dokładnie wymieszać. Aby nasz dip przybrał jednolitą, kremową konsystencję dobrze jest wsadzić go do lodówki na około godzinę. Jak możemy zauważyć, ten sposób przygotowania sosu tatarskiego jest banalnie prosty i szybki. Czas przygotowania sosu wynosi zaledwie kilka minut. To doskonała opcja dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie.

Oczywiście, przepis ten możemy dowolnie modyfikować i wzbogacić go o wiele innych dodatków, jak np. marynowane warzywa, grzybki, kapary, szczypiorek, natka pietruszki, cebula, czosnek, chrzan. Wiele osób decyduje się na dodanie jajek na twardo. Składniki te sprawiają, że smak dipu jest jeszcze lepszy. Do majonezu równie dobrze możemy dodać musztardę, jogurt naturalny, z sok z cytryny (dzięki temu będzie on nieco kwaśniejszy). Możemy także doprawić go szczyptą cukru - wtedy będzie słodszy. Domowy sos tatarski zachwyca smakiem i aromatem. Dodaje przekąskom wyrazistości i wyjątkowości.

[product id="4437, 9114, 9650"]

Przekąski serwowane z sosem tatarskim

Sos tatarski znajduje wszechstronne zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do urozmaicenia smaku jajek gotowanych na twardo, dlatego też nie bez przyczyny gości na wielkanocnych stołach. Dip ten możemy podawać z tzw. "zimną płytą". Świetnie podkreśli walory smakowe wędlin i serów. Dobrze komponuje się ze śledziem i innymi rybami. Tatarski sos rewelacyjnie spisze się jako uzupełnienie popularnego brytyjskiego dania - fish and chips, czyli ryba z frytkami. Nie sposób pominąć, iż wybornie pasuje do grillowanych mięs i kiełbasek, a także pieczeni, pasztetów, czy past rybnych. Sos tatarski równie często wykorzystywany jest do dań z owoców morza, a więc smażonych ostryg, krewetek w cieście i wielu innych śródziemnomorskich przysmaków.

[product id="10882, 10732, 7243"]

Podsumowanie

Sos tatarski to klasyczny sos, charakterystyczny dla kuchni polskiej i nie tylko. Stanowi przepyszny dodatek do wielu dań i przekąsek w całej Europie. Choć gotowy sos tatarski bez przeszkód możemy nabyć w sklepie, warto pokusić się o jego samodzielne przygotowanie. Do wykonania sosu niezbędny jest majonez oraz marynowane warzywa, zioła i przyprawy. W Polsce najczęściej dodaje się ogórka konserwowego, marynowane grzybki, cebulę, sól i pieprz. Oczywiście przepis ten możemy dowolnie zmieniać, wzbogacając smak i aromat dipu o inne składniki. W niektórych przypadkach dodaje się także rozdrobnione żółtko. Tatarski sos domowej roboty wyróżnia się bogactwem smaku i aromatu. Z uwagi na to, że jest bardzo szybki w przygotowaniu, bez trudu możemy przygotować go, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium