Wegetariański obiad
Potrawy wegetariańskie to posiłki niezawierające mięsa, w tym owoców morza i ryb. Obiad wegetariański składa się więc głównie z warzyw, jednak wcale nie oznacza to, że dania są niesmaczne lub nudne. Co ciekawe, istnieje wiele warzywnych zamienników mięsa, które właściwie nie różnią się w smaku. W dzisiejszym artykule przedstawiamy łatwe i szybkie wegetariańskie przepisy, które zaskoczą nawet największego fana mięsa!
Kuchnia wegetariańska - dlaczego warto być wege?
Wielu wegetarian przyznaje, że wybór kuchni wegetariańskiej podyktowany jest przede wszystkim chęcią ochrony zwierząt i planety. Wyeliminowanie z diety mięs wpływa pozytywnie na zdrowie, gdyż wegetarianie nie spożywają dużej ilości tłuszczów zwierzęcych, niejednokrotnie będących przyczyną wysokiego cholesterolu, chorób układu sercowo-naczyniowego, czy nawet nowotworów. Wegetariańskie przepisy zwykle opierają się na naturalnej, zdrowej żywności, pozbawionej produktów, które są wysoko przetwarzane i pozbawiane cennych składników odżywczych.
Warto zaznaczyć, że mięso to źródło aminokwasów, białka i łatwo przyswajalnego żelaza, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Całkowite wykluczenie potraw mięsnych wymaga uzupełnienia niedoborów produktami wegetariańskimi. Nie jest to trudne, gdyż istnieje wiele warzyw, będących doskonałym zamiennikiem mięsa, bogatych w niezbędne i cenne składniki odżywcze.
Obiad wegetariański - szybkie i łatwe przepisy
Istnieje wiele przepisów na pyszne, ciekawe i aromatyczne potrawy wegetariańskie, które jednocześnie będą łatwe w przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy nasze pomysły na wegetariański obiad, który przygotujesz w swojej kuchni!
Przepis #1 - Wegetariańska zapiekanka z warzywami
Zapiekanka makaronowo-warzywna to jednocześnie kolorowe danie i prawdziwa bomba witaminowa.
Składniki do przygotowania zapiekanki:
- Makaron jaglany świderek - 300 g
- Makaron penne - 300 g
- Papryka czerwona konserwowa - kilka kawałków
- Cukinia w zalewie - kilka kawałków
- Pomidory świeże - 2 sztuki
- Ziemniaki - 4 małe sztuki
- Zielone warzywa mrożone (fasolka, brukselka, groszek, brokuły)
- Marchew - 2 sztuki
- Buraki - 2 sztuki
- Cebula - 1 sztuka
- Natka pietruszki - pęczek
- Czosnek - 3 ząbki
- Ser cheddar w plastrach - opakowanie
- Sól, pieprz, papryka słodka
[product id="3539, 4996, 12029"]
Sposób przygotowania:
Makarony ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Możesz wybrać dowolne makarony bezglutenowe, w zależności od potrzeb. Warzywa świeże i mrożone ugotuj w osolonej wodzie do zmiękczenia. W międzyczasie podsmaż na patelni cebulę z czosnkiem, a gdy warzywa zeszklą się, na patelnię dodaj posiekaną natkę pietruszki. Pokrój w kawałki paprykę konserwową i cukinię w zalewie, i przełóż je na patelnię. Gdy makaron i pozostałe warzywa ugotują się, odsącz je i dodaj do pozostałych składników na patelni. Następnie dopraw danie pieprzem i słodką papryką i smaż przez chwilę, mieszając.
Po podsmażeniu wszystkich składników do obiadu przełóż je do naczynia żaroodpornego lub foremki i całość przykryj plastrami sera. Następnie umieść naczynie w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-12 minut.
Przepis #2 - Falafele z ciecierzycy z sosem tahini i dodatkiem warzyw
Falafele to nic innego jak kotleciki przygotowane z surowej, wcześniej namoczonej i zmielonej ciecierzycy. Ciecierzyca jest zdrową rośliną bogatą w białko i węglowodany złożone, co czyni ją doskonałym zamiennikiem mięsa.
Składniki:
Falafel:
- Ciecierzyca - 400 g
- Cebula - 1 sztuka
- Czosnek - 3 ząbki
- Natka pietruszki - pęczek
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Sól
- Olej słonecznikowy do smażenia
Sos tahini:
- Pasta sezamowa - 2 łyżki
- Jogurt naturalny - 250 ml
- Czosnek - 1 ząbek
- Sok z cytryny - 1 łyżka
- Posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
- Przyprawy: sól, kmin rzymski, kozieradka, chilli
Dodatki:
- Ulubione warzywa (np. sałata rzymska z pomidorami i szpinakiem z dodatkiem gotowanego kalafiora)
[product id="6639, 4291, 5142"]
Sposób przygotowania:
Surową ciecierzycę zalej zimną wodą i namaczaj, najlepiej przez całą noc. Po odsączeniu wody, przełóż warzywo do miski razem z posiekaną główką cebuli, czosnkiem, natką pietruszki, sodą oczyszczoną i solą. Całość zmiel, najlepiej w tradycyjnej maszynce do mielenia. Po uzyskaniu jednolitej masy, uformuj kotlety o dowolnej wielkości i smaż je na głębokim oleju przez około 3 minuty.
Ciekawostka: Dla lepszego smaku możesz dołożyć do falafeli tofu, które występuje w wielu wersjach smakowych.
Sos tahini stworzysz poprzez połączenie ze sobą wszystkich składników. Ważne, aby dokładnie je wymieszać. Dla uzyskania lepszej konsystencji możesz dodać łyżkę oliwy.
Podanie falafeli jest dowolne i zależy od własnych preferencji. Kotlety możesz przybrać zarówno tradycyjnymi ziemniakami, jak i różnymi sałatami. Falafel świetnie będzie smakował również w połączeniu z sałatą z fetą i kawałkami cukinii w zalewie, czy grzybami. Doskonale sprawdzą się również różnorodne sosy na słodko, które podkreślą smak kotletów.
Przepis #3 - Zupa z soczewicy i wegetariańskie gołąbki
Zupa z soczewicy zazwyczaj ma postać aksamitnego kremu w pomarańczowym kolorze. Niejednokrotnie do zupy dodaje się kawałki marchewki, dyni lub cukinii, które podkreślają pyszny smak potrawy.
Przygotowanie wegetariańskich gołąbków jest dość proste i nie różni się wiele od tradycyjnego dania mięsnego. Gołąbki wegetariańskie doskonale sprawdzą się jako lunch na zimno do pracy lub potrawa na Boże Narodzenie.
Składniki:
Zupa:
- Soczewica czerwona - 200 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
- Kurkuma w proszku - 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka
- Sól, pieprz
- Śmietanka 30%
Wegetariańskie gołąbki:
- Kapusta włoska - 1 główka
- Ryż basmati - 100 g
- Kasza bulgur - 50 g
- Soczewica czerwona - 120 g
- Cebula - 1 sztuka
- Pieczarki - 250 g
- Jajko - 1 sztuka
- Bulion drobiowy lub warzywny - 1 litr
- Przecier pomidorowy - 250 ml
- Mąka pszenna (może być bezglutenowa) - 1 łyżka
- Oliwa do podsmażenia - 2 łyżki
- Sól
[product id="6638, 5180, 5221"]
Sposób przygotowania:
Zupa:
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dorzuć suchą soczewicę i wymieszaj. Całość przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj przyprawy do smaku i gotuj całość przez około 35 minut. Po ugotowaniu zupy dodaj do niej dwie łyżki śmietanki i całość zblenduj do uzyskania konsystencji aksamitnego kremu.
Gołąbki wegetariańskie:
Soczewicę zalej szklanką wody, posól i gotuj przez 15 minut do miękkości. W międzyczasie ugotuj ryż, skracając wymagany czas gotowania o 5 minut. Po ugotowaniu obu składników, dodaj soczewicę do ryżu. Następnie dosyp kaszę i wbij jajko. Całość wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i podsmaż cebulę do złocistości. Następnie dodaj pieczarki i smaż do zarumienienia. Posiekaj podsmażone produkty na desce i połącz z resztą składników.
Ze środka kapusty wytnij głąb i włóż ją do wrzącej wody. Gotuj przez około 10 minut, a następnie wyjmij ostrożnie główkę i obierz ją z liści. Nakładaj farsz na każdy liść kapusty i delikatnie zawijaj gołąbki. Zawinięte rulony układaj w naczyniu żaroodpornym. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Po tym czasie przelej wywar z gołąbków do osobnego naczynia i dodaj do niego przecier pomidorowy i mąkę rozmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Gotuj wywar przez około 10 minut bez przykrycia i dopraw dla smaku. Następnie przelej całość z powrotem do naczynia żaroodpornego z gołąbkami i gotuj przez kilka minut. Potrawę podawaj razem z powstałym przy gotowaniu sosem.
Wegetariański obiad - podsumowanie
Pyszne, zdrowe i szybkie dania wegetariańskie mogą zagościć w Twojej kuchni na dobre. Warto wiedzieć, że obiad dla wegetarian wcale nie musi być trudny w przygotowaniu i nudny w smaku. Połączenie bogatych w cenne składniki wegetariańskich produktów z kolorowymi warzywami pomoże Ci stworzyć ciekawe i smaczne obiady, którym nie oprze się nawet największy mięsożerca ;)