Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ananas - poznaj jego wyjątkowe właściwości 0
Ananans - poznaj jego wyjątkowe właściwości

Ananas Comosus - poznaj jego wyjątkowe właściwości

Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga trawienie, wykazuje właściwości przeciwzapalne i łagodzi ból - to tylko niektóre z zalet tego pysznego owocu. Ananas uprawiany jest głównie na terytorium Brazylii, Meksyku, Hawajów, Filipin oraz Chin. Tam też rośnie ananas dziko, w swoim naturalnym środowisku. Owoce ananasa rosną na krótkich łodygach, które wyrastają z centralnego punktu rośliny ananasowej. Roślina ta wymaga ciepłego i wilgotnego klimatu do wzrostu, dlatego najczęściej uprawiana jest w tropikach. Ananasy rosną w formie rośliny wieloletniej i potrzebują około 18 do 24 miesięcy, aby dojrzeć. W czasie wzrostu roślina tworzy wiele liści, które zbierają energię słoneczną do produkcji słodkich i soczystych owoców. W przypadku hodowli ananasów w uprawach polowych najpierw sadzi się korony ananasowe (czyli górną część owocu z liśćmi), a następnie oczekuje się, aż roślina zakorzeni się i wyda nowe liście. W ciągu kilku miesięcy po zasadzeniu korony roślina zaczyna wytwarzać pąki kwiatowe, które następnie przekształcają się w ananasy. Dojrzały ananas jest ręcznie zbierany i poddawany procesom obróbki, takim jak cięcie, czyszczenie i sortowanie, zanim trafi na rynek.

Owoce ananasa to doskonały dodatek do deserów i wypieków. Świetnie smakuje nie tylko na surowo, ale również w formie soku. Jakie ananasy wybierać, aby były cennym źródłem witamin? Jak je przechowywać oraz jeść? Sprawdź jakie wartości odżywcze zawiera porcja świeżego ananasa i dowiedz się jak przyrządzić niezwykle pyszny i łatwy obiad z jego dodatkiem!

Witamina C, B1, B2, B6 ... czyli prozdrowotne właściwości ananasa

Ananas to duży zastrzyk witaminy C, który pokrywa część naszego dziennego zapotrzebowania na kwas askorbinowy (100 g produktu zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 80 procentach). Dodatkowo zawiera mangan oraz tiaminę, a także inne liczne witaminy i minerały m.in. witaminę A, PP, B2 i B6. To bogate źródło kwasu foliowego, cynku, fosforu, żelaza i miedzi. W skład tych owoców wchodzi enzym zwany bromelainą, który zmniejsza obrzęki, ból oraz przyczynia się do łagodzenia procesów zapalnych i wspomaga proces trawienia białek, a także odpowiada za uczucie szczypania i pieczenia języka po spożyciu ananasa.

[product id="6497, 8086, 8229"]

Ananas - właściwości zdrowotne owoców ananasa

Bromelaina łagodzi dolegliwości bólowe oraz powstałe stany zapalne przyspieszając tym samym nasz powrót do zdrowia. Może wspomóc leczenie zwyrodnienia lub zapalenia stawów. Dodatkowo dzięki niej z organizmu usuwany jest nadmiar kwasu moczowego, a to przyczynia się do łagodzenia napadów dny moczanowej. Zawarte w ananasie minerały pozytywnie wpływają na nasz układ kostny oraz wspomagają wytwarzanie kolagenu. Bromelaina pomaga także w budowaniu masy mięśniowej poprzez zwiększenie przyswajalności białka.

Dodatkowo ananas świeży może być także pomocny w przypadku leczenia niestrawności. Co więcej, nasze jelita również będą nam wdzięczne, jeżeli od czasu do czasu sięgniemy po ananasa. Spożywanie surowego owocu zapobiega zaparciom i wzdęciom.

ból brzucha

Ananas świetnie radzi sobie z infekcjami układu oddechowego, a płukanka ze świeżego soku może złagodzić kaszel. Co więcej, wykazuje on działanie wspomagające ochronę dziąseł. Na tym jednak właściwości ananasów się nie kończą. Bromelaina okazuje się być pomocna w zapobieganiu powstawania zakrzepów oraz obniża nasze ciśnienie tętnicze.

Świeży owoc wspiera nasz układ odpornościowy oraz posiada działania przeciwnowotworowe. Badania wykazały też, że zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, a szklanka soku ananasowego łagodzi mdłości.

Jedzenie ananasów może okazać się przydatne podczas odchudzania. W jednej szklance ananasa pokrojonego na kawałki znajdziemy ok. 2,3 g błonnika. Ananas zapewnia nam uczucie sytości, wspomaga przemianę materii i usuwa nadmiar płynu z organizmu. Pamiętajmy jednak, iż właściwości zdrowotne ma tylko świeży, dojrzały owoc. Jak więc dokonać odpowiedniego wyboru w sklepie?

[product id="6835, 2854, 5095, 12123"]

Jakiego ananasa wybrać? - przechowywanie i sposób podania

Po pierwsze, odrzućmy wszystkie owoce, na których widoczna jest pleśń oraz te, które mają nieprzyjemny zapach związany z postępującym procesem fermentacji. Nie wybierajmy także tych obitych (chyba że są świeże i skonsumujemy je zaraz po zakupie). Dojrzały, świeży ananas będzie miał słodkawy, cierpki zapach, a kiedy poklepiemy jego skórkę, wyda tępy oraz głęboki odgłos. Skórka świeżego owocu jest złoto-żółta oraz nie posiada miękkich wgłębień. Zwróć uwagę także na to, czy ananas jest ciężki, ponieważ im jest cięższy, tym ma soczysty miąższ.

Jak sprawdzić dojrzałość ananasa?

Dojrzałość ananasa można sprawdzić kilkoma sposobami:

Zapach - dojrzały ananas powinien mieć intensywny, słodki i owocowy zapach. Jeśli ananas jest niedojrzały, może mieć słaby lub nawet niewyczuwalny zapach.

Kolor - skórka ananasa powinna mieć złoty lub pomarańczowy kolor, a nie zielony. Niebieskawozielone plamy na skórce ananasa nie są oznaką niedojrzałości, ale zbyt duże obszary koloru zielonego mogą świadczyć o tym, że ananas jest jeszcze niedojrzały.

Wierzchołek - wierzchołek ananasa powinien być ściśle przylegający do miąższu i nie powinien być zbyt twardy ani zbyt miękki. Jeśli wierzchołek jest zbyt twardy, oznacza to, że ananas jest niedojrzały, a jeśli jest zbyt miękki, może to oznaczać, że ananas jest już przejrzały.

Waga - dojrzały ananas powinien być cięższy w porównaniu do swojego rozmiaru. W przypadku niedojrzałego ananasa skórka jest cięższa niż miąższ.

Cięcie - ostatecznym sposobem na sprawdzenie dojrzałości ananasa jest jego przecięcie. Miąższ dojrzałego ananasa powinien być soczysty i słodki, a niedojrzały ananas może być twardy i gorzkawy.

Ważne jest, aby pamiętać, że ananasy nie dojrzewają po zebraniu, dlatego ważne jest, aby wybrać dojrzałe owoce podczas zakupu. Ananas to owoc egzotyczny i zanim trafi na sklepowe półki przebywa długą drogę różnymi rodzajami transportu.

Jak jeść ananasa?

Jeżeli już zakupiliśmy ananasa, należy odpowiednio go obrać. Najpierw ostrym nożem musimy odciąć podstawę oraz liście. Następnie owoc ustawmy w pionie i delikatnie ścinajmy skórkę od góry do dołu. Pamiętajmy, że odpowiednia grubość to taka, która pozwoli nam ściąć również twarde oczka. Teraz możemy przekroić owoc wzdłuż na ćwiartki i wykroić twardy pień ze środka. Gotowego ananasa jedzmy na surowo, w postaci świeżych soków lub pysznego smoothie.

owoce

Pamiętajmy także, iż ananas nie jest odporny na zimno, dlatego jego przechowywanie w lodówce nie powinno trwać dłużej niż 1 do 2 dni. Najlepiej jednak przetrzymywać go w temperaturze pokojowej oraz spożyć niedługo po zakupie, ponieważ niekiedy procesy gnilne zachodzą w środku owocu i gołym okiem ich nie dostrzeżemy. Jeżeli nie zużyjesz całego owocu, najlepszym rozwiązaniem będzie pokrojenie go w kosteczkę i zamrożenie. Z tak przygotowanej porcji ananasa, można bardzo szybko wyczarować pyszny i zdrowy obiad!

Danie z ananasem i kurczakiem - szybki pomysł na obiad!

Ananasa możemy podać na wiele sposobów. Ciekawym pomysłem jest danie jednogarnkowe - doskonałe połączenie słodkiego smaku ananasa z kurczakiem, papryką i fasolą. Ten niezwykle sycący i smaczny posiłek wykonasz bardzo szybko!

Składniki (porcja dla 2-3 osób):

  • Pół puszki czerwonej fasolki
  • Pół średniej cebuli
  • Jedna duża czerwona lub żółta papryka
  • Torebka brązowego ryżu lub ryżu basmati
  • Świeży lub mrożony ananas pokrojony w kosteczkę (ok. 150 g)
  • Jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • Przyprawa do gyrosa
  • Papryka słodka (przyprawa)
  • Pieprz ziołowy
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Jeżeli używamy mrożonego ananasa, należy go wcześniej wyciągnąć z zamrażarki. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulkę i dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Pod koniec wrzucamy pokrojoną paprykę i ananasa. Chwilę smażymy i dodajemy ryż. Następnie doprawiamy przyprawą do gyrosa, pieprzem ziołowym oraz słodką papryką. Wsypujemy fasolkę, podgrzewamy jeszcze ok. pół minuty i gotowe!

Ananas - kalorie i właciwości odchudzające

Ananas zaliczany jest do przekąsek lekkostrawnych. W 100 g świeżego owocu znajdziemy 50 kcal. Warto zaznaczyć, iż to cukier prosty stanowi w nim główne źródło energii. Ananasy kwalifikują się do produktów z wysokim indeksem glikemicznym.

Ananas jest popularnym owocem, który ma wiele właściwości zdrowotnych, w tym również odchudzające. Na odchudzanie ananas w formie przekąski sprawdzi się znakomicie. Należy jednak pamiętać, że ananas sam w sobie nie jest w stanie powodować znacznej utraty wagi. Aby schudnąć, ważne jest spożywanie zbilansowanej diety i prowadzenie aktywnego trybu życia, w tym regularnej aktywności fizycznej. Ananas może być dodatkiem do zdrowej diety i stylu życia, który wspomaga odchudzanie, ale nie może być jedynym sposobem na zrzucenie wagi.

Kto nie powinien jeść ananasów?

Ananasów nie powinieneś jeść przede wszystkim wtedy, gdy jesteś uczulony oraz masz problemy z wątrobą lub nerkami. Z diety ananasa powinni wykluczyć także ci, którzy cierpią na wrzody żołądka oraz dwunastnicy. Nie jest wskazany również podczas zmagania się z nadkrwistością.

Owoc ten może zaburzyć wchłanianie niektórych leków. Dodatkowo podnosi poziom glukozy we krwi, dlatego dla własnego zdrowia, diabetycy powinni spożywać go z umiarem. Bromelaina z kolei 

wchodzi w interakcje m.in. z lekami przeciwzakrzepowymi, niektórymi antybiotykami i preparatami na uspokojenie.

Nie sięgajmy po owoce w puszcze zalane syropem cukrowym ani po suszone zamienniki, ponieważ zawierają znacznie więcej cukru. Jeżeli przyjmujesz leki, odczekaj przynajmniej godzinę, zanim sięgniesz po ananasy, a w razie wątpliwości skonsultuj się ze swoim lekarzem prowadzącym.

Ananas - właściwości i zastosowanie w kosmetyce

Ananas ma również swoje zastosowanie w kosmetyce. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym można stosować go do pielęgnacji cery trądzikowej. Witamina C natomiast działa rozświetlająco, uszczelnia naczynia oraz wyrównuje koloryt. W przypadku skóry suchej i wrażliwej ekstrakt z ananasa złagodzi podrażnienia. Świetnym pomysłem jest wykonanie w domu maseczki. Zblenduj małą część ananasa (ok. 1 plaster) z dwiema łyżkami miodu. Nałóż na twarz i pozostaw na 15 minut.

Podsumowanie

Spożywanie ananasa korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest on pomocny podczas walki z zapaleniem stawów, artretyzmem i zmniejsza ryzyko zakrzepów, a w niektórych przypadkach wykazuje działanie lecznicze. Zapobiega przedostawaniu się wirusów do naszego organizmu oraz zawiera wiele witamin i minerałów. Jest bogatym źródłem m.in. witaminy C, B, PP. W skład ananasa wchodzi także żelazo, miedź, kwas foliowy oraz fosfor. 

Warto wprowadzić ten owoc do diety, jednak należy pamiętać, że ze względu na przyjmowanie niektórych leków oraz m.in. choroby nerek czy wątroby - jedzenie ananasa może być niewskazane. Dodatkowo ananas może wspomóc odchudzanie, ale ze względu na wysoki indeks glikemiczny, jego spożywanie powinni ograniczać diabetycy.

owoce

Z uwagi na obecność bromelainy, ananas m.in. obniża ciśnienie, pomaga w budowie tkanki mięśniowej i łagodzi objawy bólowe. Pamiętajmy, że jeżeli chcesz zachować dobrą kondycję i zdrowie na długie lata, warto wprowadzać do swojego codziennego menu odpowiednią ilość owoców i warzyw.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium