Opinie o Nas
Blog kategorie
Menu
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Ciecierzyca właściwości i wartości odżywcze 0
Ciecierzyca właściwości i wartości odżywcze

Ciecierzyca właściwości i wartości odżywcze

Ciecierzyca należy do rodziny bobowatych i pochodzi z Azji Zachodniej. Nazywana jest też cieciorką (chociaż w praktyce to dwie różne rośliny) lub grochem włoskim. Jej nasiona znaleziono w wykopaliskach z około 9 000 roku p.n.e. Co ciekawe, to ciecierzyca była jednym z podstawowych pokarmów starożytnych Rzymian i Greków. Zawiera ona dużo białka oraz witamin i innych składników odżywczych. Obecnie popularna jest w jadłospisie w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego, ale nie tylko!

Ciecierzyca - czym jest i jak smakuje?

Najbardziej popularne odmiany ciecierzycy cechują się jasnymi i dużymi ziarnami. Po ugotowaniu ciecierzyca jest miękka i ma lekko orzechowy, łagodny i delikatny smak, dlatego doskonale komponuje się z potrawami na słodko, jak i z daniami wytrawnymi.

Ciecierzyca jest też dobrą alternatywą dla jajka czy mięsa, a dzięki bogactwu witamin i minerałów wspomaga uzupełnienie niedoborów w organizmie. Jest bogata w białko oraz w wiele innych składników odżywczych. Na bazie ciecierzycy można z powodzeniem przyrządzić hummus czy kotlety.

Można ją również upiec w towarzystwie soli z przyprawami lub spożywać bez żadnych dodatków. Niektórzy dodają ją również do ciasta, deserów, zup czy gulaszu wegetariańskiego, a inni robią wegetariańskie pasztety. Ciecierzyca bywa podawana w formie całych lub zmielonych ziaren.

[product id="2983, 4445, 7545"]

Wartość odżywcza ciecierzycy

W 100 gramach ugotowanego produktu znajdziemy 164 kcal, 8,86 g białka i 7,6 g błonnika. Ciecierzyca bogata jest także w:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • kwas foliowy,
  • witaminę A oraz K,
  • wapń,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • magnez,
  • potas,
  • cynk,
  • sód.

Ze względu na to, że roślina ta ma sporo wartości odżywczych i białka, powinna gościć w diecie każdego wegetarianina, ale nie tylko! Każdy, kto tylko może spożywać rośliny strączkowe, powinien wprowadzić ją do swojej diety.

bowl z ciecierzycą

Jak spożywanie ciecierzycy wpływa na nasze zdrowie?

  • Po pierwsze: ciecierzyca zapobiega cukrzycy.

Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny. Diabetycy mogą ją więc jeść bez obaw. Dodatkowo stabilizuje ona poziom cukru we krwi i obniża wchłanianie węglowodanów. Badacze dowiedli też, że dieta bogata w strączki może zapobiegać cukrzycy. Osoby zjadające dużo roślin strączkowych są więc znacznie mniej narażone na rozwinięcie się w ich organizmie cukrzycy typu 2.

  • Po drugie: ciecierzyca zmniejsza cholesterol i reguluje apetyt.

Ciecierzyca może być istotna w kontroli apetytu. Co więcej, zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych chorób. Pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu, który często przyczynia się do miażdżycy i chorób serca, w tym nawet do zawału serca.

  • Po trzecie: ciecierzyca wspomaga układ krążenia i leczenie anemii.

Dzięki swojej wartości odżywczej, witaminom i składnikom mineralnym, cieciorka pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Spożywanie roślin strączkowych powoduje znacznie mniejszą podatność na choroby układu krążenia. Z kolei dzięki zawartości żelaza, ciecierzyca może też zapobiegać anemii lub pomóc w leczeniu niedokrwistości. Właściwości cieciorki powinny docenić również kobiety w okresie miesiączki.

Jak gotować cieciorkę?

Gotowanie ciecierzycy powinno odbywać się po uprzednim moczeniu jej w wodzie przez okres od 10 do 12 godzin. Najlepiej przesypać ja do sporego garnka i użyć większej ilości wody, ponieważ po namoczeniu, ciecierzyca zwiększa swoją objętość. Jeżeli temperatura panująca w pomieszczeniu jest wysoka, całe naczynie warto włożyć do lodówki.

Zanim zabierzemy się do gotowania, zmieńmy wodę na świeżą. Ciecierzycę można wrzucić do wrzącej wody i dodać odrobinę soli do smaku. Gotowanie powinno odbywać się na dużym ogniu. Czas gotowania ciecierzycy to 60 do 80 minut, w zależności od stopnia miękkości, jaki chcemy uzyskać.

Warto zaznaczyć, że cieciorka gotowana z dodatkiem soli w 100 gramach ma 2,59 g tłuszczów, w tym:

  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone to 1,16 g,
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone to 0,58 g,
  • Kwasy tłuszczowe nasycone to 0,27 g.

Ugotowaną ciecierzycę można mrozić. W awaryjnych sytuacjach dobrą opcją jest także skorzystanie z gotowych produktów w słoikach, które znacznie skrócą czas przygotowania potraw.

Czy ciecierzyca powoduje zaparcia?

Najczęstszą przyczyną zaparć jest niedobór błonnika pokarmowego. Dieta bogata w błonnik wspomaga odpowiednią pracę układu pokarmowego i zapewnia prawidłową perystaltykę jelit. Ciecierzyca w swoim składzie ma wiele cennych dla naszego organizmu składników i wartości odżywczych, w tym jest skarbnicą błonnika, bo zawiera go aż 7,6 g na 100 g produktu.

Niemniej powodem zaparć i wzdęć w przypadku spożywania ciecierzycy mogą być zawarte w nasionach tej rośliny oligosacharydy gazotwórcze. Jak jednak zapobiegać zaparciom i wzdęciom? Najważniejsza jest prawidłowa obróbka. Ciecierzycę trzeba wcześniej moczyć w wodzie z sodą oczyszczoną przez kilka godzin, a zanim zaczniemy gotowanie, należy zmienić wodę na świeżą.

W radzeniu sobie z tym problemem mogą też pomóc przyprawy ziołowe dodawane do gotowania, takie jak oregano, kminek czy majeranek.

Cieciorka w kuchni - 3 sprawdzone przepisy!

Produkt ten można nie tylko gotować, ale również piec, dusić, smażyć, a nawet kisić. Z ciecierzycy można zrobić pasty kanapkowe, falafele, zupy, curry, sałatki, desery, ciasteczka i naleśniki. Oto 3 proste przepisy na potrawy z użyciem cieciorki!

danie z ciecierzycą

Hummus z ciecierzycy

Do przygotowania potrzebujemy:

  • ugotowaną ciecierzycę - 200 g,
  • czosnek - 1 ząbek,
  • kmin rzymski - 2 łyżeczki,
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki,
  • pasta tahini - 3 łyżki,
  • woda - 6 łyżek,
  • sól do smaku.

Przygotowanie pasty jest bardzo proste. Wystarczy tylko dokładnie połączyć składniki za pomocą blendera i gotowe!

Gulasz z ciecierzycy

Jakich składników potrzebujemy?

  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebulę,
  • 1 liść laurowy,
  • łyżkę papryki słodkiej, wędzonej,
  • pęczek świeżej natki pietruszki,
  • łyżeczkę majeranku,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • kilka suszonych pomidorów z oleju,
  • 2 łyżki śmietany 12 procent,
  • pół łyżeczki mąki,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 400 g ugotowanej cieciorki,
  • woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej,
  • kilka ogórków kiszonych.

Cebulę szklimy na maśle, dodajemy liść laurowy, przyprawy, pokrojone pomidory suszone i drobno posiekany ząbek czosnku. Wszystko mieszamy, następnie wsypujemy ciecierzycę i chwilę podsmażamy. Dodajemy bulion. Całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut. Mąkę łączymy ze śmietaną i wlewamy do garnka, energicznie mieszając. Dusimy jeszcze 5 minut, doprawiamy natką pietruszki i gotowe! Całość podajemy z kaszą jęczmienną i ogórkiem kiszonym.

Chrupiąca ciecierzyca pieczona z czosnkiem i koperkiem

Jakich produktów potrzebujemy?

  • Ugotowaną ciecierzycę - 400 g,
  • sok z cytryny - 2 łyżki,
  • suszony koperek - 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki (możemy dodać mniej tłuszczu),
  • przetarty przez praskę ząbek czosnku,
  • sól do smaku.

Oliwę należy podgrzać w rondelku, a następnie dodać do niej pozostałe składniki (oprócz ciecierzycy) i wymieszać. Ciecierzycę musimy odsączyć z wody i połączyć z wcześniej przygotowana oliwą. Całość wsypujemy na papier i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut lub do uzyskania chrupkości. Podczas pieczenia całość należy kilka razy przemieszać.

Podsumowanie

Pamiętaj, że powyższe informacje nie zastąpią porady lekarskiej.

Ciecierzyca pospolita jest rośliną strączkową bogatą w witaminy, minerały, błonnik i sporą ilość białka. Niemniej jednak ciecierzyca - tak jak inna żywność pochodzenia roślinnego - nie dostarcza nam wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dlatego w naszej diecie powinny też mieć swoje miejsce orzechy, zboża, nasiona czy inne strączki takie jak soja, soczewica, fasola czy groch.

Dbajmy również o to, by w naszym codziennym żywieniu nie zabrakło żadnych innych składników odżywczych. Spożywajmy codziennie porcję owoców. Bardzo zdrowe są również warzywa. Do swojej diety warto też wprowadzić jajka, różnego rodzaju kasze czy ryż.

Unikajmy natomiast dużej ilości cukru i pamiętajmy o piciu wody, a w razie jakichkolwiek problemów zdrowotnych skontaktujmy się ze specjalistą.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium