Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tapenada. Jak Zrobić Pyszną, Aromatyczną Tapenadę? 0
Tapenada. Jak Zrobić Pyszną, Aromatyczną Tapenadę?

Tapenada - co to jest? Jak zrobić? Jak jeść?

Pyszna pasta, zrobiona z oliwek i kaparów z pewnością jest w stanie zachwycić nie jedno podniebienie. Wywodzi się z Prowansji, krainy historycznej, przemysłowo-rolniczej, położonej we Francji południowo-wschodniej. Tapenada jest świetnym dodatkiem do wielu dań! Jakich? Sprawdź!

Pasta z czarnych oliwek - sposób przygotowania

Aby przygotować aromatyczną tapenadę, będziemy potrzebować tylko kilku produktów. Pasta jest prosta, szybka i smaczna. Przygotowanie zajmie Ci około 10 minut.

Składniki:

  • 400 g czarnych oliwek (bez pestek, dobrej jakości),
  • 8 łyżek oliwy z oliwek,
  • kapary z soli (20g),
  • 3 fileciki anchois,
  • duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżki świeżego tymianku,
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przepis:

Filety dokładnie płuczemy i moczymy w mleku przez około 30 minut. Następnie w kielichu blendera umieszczamy oliwki, kapary, anchois oraz dolewamy oliwę i sok z cytryny (2 łyżki oliwy z oliwek należy zostawić do dekoracji). Wszystko blendujemy na średnio gładką masę (możemy użyć również moździerza). Czosnek przeciskamy przez praskę i ręcznie mieszamy z pastą. Tymianek oraz pietruszkę siekamy bardzo drobno, dodajemy i delikatnie łączymy. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. 

Pozostałą oliwę z oliwek wylewy na wierzch pasty i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Jeżeli nie spożyjemy od razu, tapenadę możemy bardzo obficie zalać oliwą i trzymać w lodówce nawet do 3 tygodni.

oliwa z oliwek

Tapenada świetnie smakuje też z dodatkiem kaparów z zalewy octowej. Możesz dorzucić do niej orzechy włoskie, plaster koziego sera lub pieczonego bakłażana. Dobrym pomysłem jest również przełamać smak kilkoma suszonymi pomidorami lub serem feta, a anchois z powodzeniem zastąpisz tuńczykiem lub możesz nie dodawać ich w ogóle (jeżeli nie jesz, lub nie lubisz ryb). Tapenada występuje także w wersji z zielonymi oliwkami.

Tapenada z czarnych oliwek - z czym podawać?

Tapenada będzie wspaniałym dodatkiem do chrupiącej grzanki lub świeżej, pachnącej bagietki. To doskonały pomysł na przyrządzenie przystawek na imprezę. Co więcej, tak przygotowane grzanki będą także dobrym rozwiązaniem na szybkie śniadanie lub kolację. Pasta z oliwek sprawdzi się również jako farsz do pieczarek, pomidorów, naleśników, tortilli, dodatek do mięs, sałatek, ryb, jako sos do makaronu (lub klusek np. gnocchi), dip do chrupiących, surowych warzyw, a nawet na pizzę lub grilla. Koniecznie sprawdź poniższe przepisy!

Bardzo szybki makaron z tapenadą!

Składniki:

  • 150 g ulubionego makaronu,
  • łyżeczka oliwy,
  • 40 g słonecznika (podprażonego na suchej patelni),
  • pasta z oliwek - ok. 4 łyżki (przygotowana z powyższego przepisu),
  • garść suszonych, drobno pokrojonych pomidorów (lub pomidorki koktajlowe),
  • ząbek drobno posiekanego czosnku,
  • kilka listków świeżego szpinaku i oliwki do dekoracji,
  • sól i pieprz do smaku.

makaron z pomidorami i oliwkami

Przepis:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Czosnek podsmaż na oliwie wraz z suszonymi pomidorkami. Pastę należy rozrzedzić mieszając ją z ok. 4 łyżkami wody z makaronu. W naczyniu umieść makaron dodaj pomidory z czosnkiem, pastę i słonecznik. Przypraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj. Wyłóż na talerz, udekoruj liśćmi szpinaku i dodaj całe oliwki. Smacznego!

Łosoś, ziemniaki w rozmarynie i tapenada!

Pasta z czarnych oliwek, aromatyczny łosoś i pyszne zapiekane ziemniaki z rozmarynem. Zobacz, jak szybko można przygotować obiad dla dwóch osób!

Składniki:

  • 300 g łososia bez skóry (2 filety),
  • 3 fileciki anchois,
  • 8 średnich ziemniaków,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • oliwa,
  • garść kaparów,
  • oliwki,
  • tapenada (przygotowana według powyższego przepisu).

Przepis:

Kapary i oliwki kroimy na mniejsze części. Łososia nacinamy wzdłuż, tworząc kieszonkę i faszerujemy anchois, kaparami oraz oliwkami. Ziemniaki kroimy w talarki lub ćwiartki. Oprószamy odrobiną soli i rozmarynem. Całość wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Temperatura 160 stopni, góra dół. Polecam również łososia usmażyć na patelni, a tylko ziemniaki upiec w piekarniku. Tapenadę podajemy w osobnym naczyniu lub smarujemy nią gotową już rybę.

Pasta z oliwek - właściwości odżywcze

Tapenada, to bardzo charakterystyczny element śródziemnomorskiej kuchni. Mimo iż zawiera sporo kalorii, bogata jest w zdrowe tłuszcze, a do tego polecana dla diabetyków. Oprócz tego, że pasta z czarnych oliwek świetnie smakuje, ma wiele właściwości odżywczych. Przepisy na dania z użyciem tapenady bogate są w witaminy A, C, E, K, B oraz jod, żelazo wapń i magnez.

Anchois dostarczają naszemu organizmowi m.in. kwasów omega 3, fosforu, magnezu i wapnia. Oliwa z oliwek wykazuje działanie przeciwzapalne, a czarna odmiana oliwek to bogate źródło witaminy E (będąc w sklepie szukaj i wybieraj oliwki najwyższej jakości). Kapary z kolei dostarczą nam witaminę K, żelazo, a także mają działanie przeciwutleniające. Znalazły również swoje zastosowanie w kosmetyce - zbawiennie działają na skórę i włosy.

oliwki

Warto więc wypróbować przepisy na pyszne dania, których głównym składnikiem jest tapenada. Jednak jak każdą potrawę, należy spożywać ją z umiarem. Pasta ta zawiera wiele witamin, cennych składników odżywczych, a do tego wyśmienicie smakuje! Pamiętaj jednak, że tapenadę najlepiej przygotować samodzielnie w domu, wtedy masz pewność, że nie zawiera konserwantów oraz niepotrzebnych dodatków.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium