Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Płatki ryżowe - czym są, jak przyrządzić, gdzie kupić? 0
Płatki ryżowe - czym są, jak przyrządzić, gdzie kupić?

Płatki ryżowe - czym są, jak przyrządzić, gdzie kupić?

Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że żywność ekologiczna jest zdecydowanie bardziej wartościowa aniżeli konwencjonalna. Wśród produktów bio dostępnych na rynku warto zwrócić uwagę na płatki ryżowe. Stanowią one świetną alternatywę dla tradycyjnych płatków kukurydzianych. Co więcej, są bardzo smaczne, lekkostrawne oraz zawierają moc cennych witamin i minerałów niezbędnych do zachowania zdrowia. Jak powstają płatki ryżowe? Jak je wykorzystać w kuchni? Gdzie kupić? Odpowiedź na te i wiele innych pytań znajdziesz w naszym poradniku!

Płatki ryżowe - czym są i jak powstają?

Płatki ryżowe wytwarzane są z ziaren ryżu. Ten z kolei uprawiany jest w wielu zakątkach świata, jednak za czołowych producentów możemy śmiało uznać Chiny, Indie oraz Indonezję. Proces pozyskiwania płatków ryżowych wbrew pozorom jest bardzo prosty. Ziarna ryżu poddawane są działaniu pary wodnej, a następnie prasowaniu. Dzięki temu zachowują one bogactwo wartości odżywczych, takich jak m.in.: wapń, żelazo, witamina B.

Gotowe płatki są błyskawiczne w przygotowaniu. Komponowanie posiłku na bazie tego niezwykle zdrowego produktu jest bardzo łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy jedynie dodać do nich wodę bądź mleko (roślinne lub zwierzęce). 

Właściwości płatków ryżowych są znane i konsumowane na całym świecie. Również w naszym kraju na przestrzeni minionych lat zdobyły ogromną popularność. Nic dziwnego - w końcu są urozmaiceniem wielu potraw cenionych przez miłośników zdrowego odżywiania. Nie tylko wyśmienicie smakują, ale są również bogate w cenne składniki odżywcze.

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w płatkach ryżowych?

Płatki ryżowe słyną z wielu drogocennych właściwości. Znajdziemy w nich przede wszystkim ogromne ilości wapnia. Na 100 g produktu przypada aż 30 g tego pierwiastka. Wapń jest niezbędny do zachowania zdrowia ciała - wzmacnia nasze zęby, kości oraz poprawia krzepliwość krwi. Nie bez znaczenia jest także jego korzystny wpływ na układ nerwowy, mięśnie i ogólne samopoczucie.

Płatki ryżowe są również bogate w żelazo (1,7 mg). Związek ten odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Płatki ryżowe są wskazane dla osób cierpiących na niedobór żelaza. Warto mieć na uwadze, że brak odpowiedniej suplementacji może prowadzić nawet do anemii. Płatki z ryżu mają w sobie także magnez, fosfor, potas, sód, cynk, selen i miedź.

Płatki ryżowe możemy śmiało zaliczyć do niskokalorycznych produktów. Dlaczego? Ponieważ produkt ten zawiera niewielką ilość tłuszczu. Nie znajdziemy w nim ani grama cholesterolu. W składzie płatków dominują natomiast węglowodany złożone. Te związki organiczne nie wywołują gwałtownych skoków glukozy we krwi, a przy tym dostarczają organizmowi 50% energii. Należy dodać, że w płatkach ryżowych znajdziemy też białko (6,7 mg na 100 g płatków), witaminy z grupy B oraz witaminę D, E i K.

Dla kogo płatki ryżowe?

Płatki ryżowe są idealną propozycją na śniadanie i kolację dla każdego. Produkt ten jest łagodny dla układu pokarmowego, ma delikatny smak, a przy tym zawiera cenne witaminy i minerały, co sprawia, że jest doceniany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Warto wiedzieć, że płatki ryżowe można podawać niemowlętom już od 8 miesiąca życia. Dobrze wprowadzić je do diety dzieci i nastolatków, szczególnie jeśli są w fazie intensywnego wzrostu.

Jak zostało już wspomniane, produkt ten nie zawiera glutenu. Przez to jest idealny dla osób cierpiących na alergię pokarmową i będących na diecie bezglutenowej. Płatki ryżowe są niesamowicie sycące i hamują uczucie głodu, dzięki czemu dobrze sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Za ich przyczyną możemy sukcesywnie uzupełniać niedobory w naszym organizmie.

Jak przyrządzić płatki ryżowe?

Płatki ryżowe na mleku

Jednym z najpopularniejszych śniadań są bez wątpienia płatki ryżowe na mleku. Proces przygotowania takiej przekąski jest banalny. Wystarczy w garnku zagotować mleko (może być zwierzęce lub roślinne - w zależności od preferencji), a następnie dodać cukier, wsypać płatki i wymieszać. Całość gotujemy około 3-5 minut do momentu, aż płatki będą miękkie.

W końcowym etapie pozostało już tylko przelać miksturę do salaterki. Gdy ostygnie możemy dodać ulubione owoce, bakalie, orzechy, czy nasiona chia. Dzięki temu nie zabraknie nam żadnych składników odżywczych. Tego typu posiłek stanowi ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych kanapek, czy owsianki.

[product id="2704, 13541, 6997"]

Ciasteczka z płatkami ryżowymi

Ciekawym pomysłem na pożywny i zdrowy deser jest przygotowanie ciasteczek z płatkami ryżowymi. Taki przysmak idealnie sprawdzi się do kawy, czy w formie poczęstunku dla gości. Jak zatem je przygotować? Potrzebne będą nam następujące składniki: 1 szklanka płatków ryżowych, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka, łyżka miodu.

Sposób przygotowania ciasteczek jest banalnie prosty. W pierwszej kolejności białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek wlewamy miód i całość dokładnie mieszamy. Łączymy wszystkie składniki i dodajemy płatki oraz wiórki kokosowe. Masę wykładamy na pergamin. Pamiętajmy o tym, by zachować odstępy, ponieważ ciasteczka podczas pieczenia nam urosną. Piec należy w 190 stopniach przez około 15 minut.

[product id="6537, 5645"]

Kotlety z płatków ryżowych

Na bazie płatków ryżowych możemy przyrządzić także wyśmienite wegańskie kotlety. Składniki, jakie będą nam potrzebne to: 200 g płatków ryżowych, 170 ml gorącej wody, 1 cebula, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku i inne dowolne warzywa, oliwa do podsmażenia.

W pierwszej kolejności zalewamy płatki ryżowe gorącą wodą i przykrywamy. Odstawiamy na 15 minut, by zmiękły. Następnie kroimy warzywa i podsmażamy je na patelni. Wedle smaku możemy dodać do nich odrobinę soli. Następnie łączymy składniki ze sobą i formujemy z nich niewielkie kulki. W zależności od upodobań możemy je obtoczyć w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia.

Gdzie kupić płatki ryżowe błyskawiczne?

Płatki ryżowe błyskawiczne bez przeszkód kupimy w sklepach spożywczych i supermarketach. Pamiętajmy, by zwracać uwagę na skład. Najlepszej jakości produkt powinien składać się nade wszystko z ryżu. Tego rodzaju płatki dostępne są także w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Bez wątpienia warto mieć je w swojej kuchennej szafce!

Podsumowanie

Płatki ryżowe to produkt, który w Polsce zdobywa coraz większą popularność. Nic dziwnego - w końcu posiada liczne wartości odżywcze. W płatkach znajdziemy między innymi wapń, żelazo, białko, potas, witaminy z grupy B, K i D. To, co je wyróżnia to brak glutenu i tłuszczy. Wszystko to sprawia, że jest to doskonała opcja dla alergików, osób na diecie bezglutenowej oraz dzieci. Przy użyciu płatków ryżowych możemy przyrządzić wiele wyśmienitych posiłków. Jest to dobra alternatywa dla owsianek, muesli i płatków kukurydzianych.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium