Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Siemię lniane - jak jeść, jak przygotować? Właściwości i zastosowanie siemienia lnianego 0
Siemię lniane - jak jeść, jak przygotować? Właściwości i zastosowanie siemienia lnianego

Siemię lniane

Siemię lniane znane jest i używane przez ludzkość od tysięcy lat jako remedium na wiele problemów i dolegliwości natury zdrowotnej. Dziś dysponujemy wieloma dowodami i analizami naukowymi, które dowodzą niezbicie, że regularne spożywanie siemienia lnianego może podnieść komfort naszego życia oraz funkcjonowanie organizmu.

W jaki sposób spożywać siemię lniane, jak je przygotować, aby zachować jego najcenniejsze właściwości? Czy nadaje się wyłącznie do jedzenia, czy ma też inne zastosowania? Przeczytajcie koniecznie, a z pewnością zapragniecie skorzystać z jego dobroczynnych i naturalnych właściwości. Z tego wpisu dowiecie się wszystkiego na temat siemienia lnianego.

Siemię lniane - właściwości i wartości odżywcze

Siemię lniane to ziarna lnu pospolitego, mające postać małych, brązowych lub złotawych ziaren o lekko owalnym kształcie. Są spłaszczone, a ich powierzchnia delikatnie lśni. Siemię możemy kupić w formie całych lub zmielonych ziaren, a także pod postacią oleju lnianego. Powszechnie traktuje się je jako zielarski produkt o właściwościach leczniczych - i nie bez powodu. Ma ono bowiem bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, a stosować je można zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Oto substancje i cenne składniki odżywcze, które znajdziemy w nasionach siemienia lnianego:

  •  błonnik - każde 100 g lnu dostarcza organizmowi nieco ponad 25 g błonnika, również tego rozpuszczalnego w wodzie. Składnik ten jest niezbędny dla zapewnienia prawidłowego pasażu jelitowego i rytmu wypróżnień. Stanowi również pożywkę dla flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu może być jednym z elementów budowania odporności organizmu. Poza tym reguluje poziom cholesterolu;
  •  fitoestrogeny - a wśród nich lignany, które wykazują skuteczne działanie przeciwnowotworowe. Badania prowadzone od lat na grupie kobiet zmagających się z nowotworem piersi pokazują, że regularne jedzenie siemienia lnianego hamuje rozwój komórek nowotworowych i przedłuża życie, obniżając śmiertelność nawet o 70%. Poza tym lignany mają działanie osłonowe dla wątroby. Warto jeść siemię lniane w okresie menopauzy  fitoestrogeny łagodzą uderzenia gorąca i zmniejszają ich częstotliwość;
  •  kwasy omega-3 - kwasy tłuszczowe omega-3 są szczególnie potrzebne dla prawidłowej pracy mózgu i układu sercowo - naczyniowego. Obniżają poziom trójglicerydów we krwi, mają działanie antynowotworowe, poprawiają funkcjonowanie wzroku, mają korzystny wpływ na zdrowie skóry i podnoszą odporność organizmu. Nasiona lnu mają szczególnie korzystny stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, które zwykle przeważają w naszej diecie;
  •  śluzy - jak sama nazwa sugeruje, mają śluzowatą konsystencję, która ma szczególnie dobroczynny wpływ na układ pokarmowy;
  •  aminokwasy, minerały oraz witaminy.

Jak widzicie, warto jeść siemię lniane, i to z bardzo wielu powodów. Dzięki swoim właściwościom zyskało ono zaszczytne miejsce na liście tak zwanych superpokarmów. Co równie istotne - jest ono łatwodostępne, niedrogie i łatwe w przygotowaniu.

Warto stosować siemię lniane zawsze wtedy, gdy pragniemy usprawnić pracę mózgu, układu pokarmowego, pozbyć uciążliwych zaparć czy zgagi, wzmocnić odporność na różnego rodzaju infekcje czy wreszcie wspomóc odchudzanie.


Kup siemię lniane w naszym sklepie

siemię lniane sante     


 

Jak przygotować i spożywać siemię lniane?

Siemię lniane możemy jeść lub pić, w zależności od tego, który rodzaj konsystencji bardziej nam odpowiada. Niektóre osoby bardzo lubią dodawać całe ziarna na przykład do porannej owsianki czy musli, sałatek warzywnych i owocowych czy wreszcie używać do wypieku domowego pieczywa. Ale bez obaw o utratę składników odżywczych możemy poddawać je obróbce termicznej.

Całe ziarenka siemienia możemy dodać do zupy, sosu, gulaszu czy jakiegokolwiek innego dania - wystarczy wsypać jedną łyżkę i gotować potrawę jak zwykle. Równie dobrym pomysłem jest dodanie go do koktajlu owocowego lub warzywnego soku i zblendowanie całości na gładko. To świetny pomysł, który sprawdzi się przede wszystkim w przypadku wybrednych dzieci i osób starszych, w których diecie szczególnie wskazana jest właściwa ilość kwasów omega-3. Tak zmielone siemię lniane jest niewyczuwalne.

Możemy również pić siemię lniane. Wystarczy zmielić 2 łyżki siemienia w młynku do kawy i zalać gorącą wodą. Po upływie około 10 minut woda nabierze konsystencji żelu. Z tak przygotowanych nasion lnu możemy ugotować kisiel owocowy - z pewnością jest on o wiele zdrowszy niż kiśle przygotowywane z cukrem. Zmielone nasiona lnu możemy odcedzić, choć napój najbardziej wartościowy będzie, jeśli zostawimy je w nim.

Dorosły człowiek powinien spożywać od dwóch do czterech łyżek nasion lnu dziennie. A jakie siemię lniane należy wybrać? Czy lepiej kupić całe nasiona, siemię mielone czy może lepszy okaże się olej lniany?

Jeśli mamy do wyboru całe lub mielone nasiona, to zdecydowanie najlepszym wyborem będą te w całości. Trzeba pamiętać, że siemię lniane zawiera składniki, które pod wpływem powietrza utleniają się (niektóre witaminy, aminokwasy i kwasy tłuszczowe), a więc po dłuższym przechowywaniu mielonego siemienia produkt ten traci swoje cenne właściwości. Możemy przechowywać je tylko przez 3 miesiące. Upływ czasu nie zaszkodzi jednak całym nasionom - nie stracą one swoich właściwości przez długie lata.

Kolejnym produktem jest olej z nasion lnu. To bardzo dobry produkt, który znajduje szereg zastosowań kulinarnych, pod warunkiem jednak, że kupujemy wyłącznie wysokiej jakości olej od sprawdzonego producenta. Olejem lnianym możemy skropić sałatki lub dodać go do niezbyt gorącej zupy czy innej potrawy. Jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury i światło słoneczne - należy przechowywać go do 4 miesięcy, koniecznie w lodówce.

Trzeba odpowiedzieć sobie również na pytanie o to, czy kobiety w ciąży również mogą korzystać ze wszystkich dobrodziejstw zawartych w siemieniu lnianym. Z pewnością len jest bezpieczny zarówno dla organizmu przyszłej mamy, jak i jej dziecka. Picie siemienia lnianego w ciąży, przynajmniej jeden raz dziennie, usprawni pracę przewodu pokarmowego przyszłej mamy i uchroni ją przed bolesnymi zaparciami, a kwasy tłuszczowe zawarte w siemieniu wspomogą prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Należy jednak zawsze bacznie obserwować reakcje organizmu i, w razie wątpliwości, zasięgnąć porady lekarskiej.

Jedną z niewielu wątpliwości związanych z siemieniem lnianym, jest to, że len zawiera glikozydy cyjanogenne. Ich ilość jednak jest niewielka, a związki te możemy spotkać również w innych produktach takich jak na przykład migdały, orzechy nerkowca, jabłka czy wiśnie. Spożycie dużej ilości siemienia mogłoby rzeczywiście podziałać toksycznie. Przyjmuje się, że dawka 80 g ziaren lnu (około ośmiu łyżek stołowych) jest całkowicie bezpieczna.

Siemię lniane to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych, których nie może zabraknąć w diecie żadnego z nas - to podstawa naszego dobrego zdrowia i samopoczucia. W dodatku len jest niedrogi i bardzo łatwy w użyciu, bez problemu przemycisz go w posiłkach osób o dużej wybiórczości pokarmowej. Korzystaj więc z jego dobrodziejstw codziennie.

Komentarze do wpisu (0)

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium