Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Rzeczywiście tak jest, jednak równie ważna jest zdrowa kolacja. Niestety wiele osób ją pomija, nie zdając sobie sprawy, że ma ona kluczowy wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Kolacja powinna być nie tylko smaczna i łatwa do przygotowania, ale przede wszystkim lekkostrawna i niskokaloryczna. Dlaczego jedzenie przed snem jest tak istotne? Co jeść na kolację? Odpowiadamy!
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | ||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | ||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | ||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | ||
29 | 30 |
Trzustka odgrywa ważną rolę w trawieniu. Wytwarza ona białka zwane enzymami trzustkowymi, które służą do rozkładania pokarmu i wchłaniania składników odżywczych. Dieta trzustkowa to odpowiedź na szeroko pojawiające się problemy związane z tym organem. Ten rodzaj diety niskokalorycznej jest popularny wśród osób, które mają problem ze zdolnością trawienia niektórych rodzajów żywności oraz inne rodzaje problemów trawiennych, takie jak zespół jelita drażliwego lub zespół nieszczelnego jelita. Dowiedz się więcej o diecie trzustkowej z naszego artykułu!
Cukrzyca jest jedną z najczęstszych chorób metabolicznych. W Polsce zmaga się z nią blisko 3 miliony osób. Nieskutecznie bądź w ogóle nieleczona cukrzyca może doprowadzić do wielu groźnych powikłań. Oprócz dobrania odpowiednich leków, istotną rolę odgrywa dieta.
Wśród wielu darów natury istotne miejsce zajmuje morwa biała - Morus alba. To niewielkie drzewo liściaste niegdyś zdobiło wiele przydomowych ogródków, dziś jednak nie cieszy się już tak wielkim powodzeniem. A szkoda, bowiem owoce morwy białej mają wszechstronne działanie lecznicze, z którego warto korzystać na co dzień w różnego rodzaju dolegliwościach.
W medycynie azjatyckiej od wieków stosowana jest jako ważny element diety nie tylko ze względu na specyficzny smak jej nasion, ale także z uwagi na jej właściwości lecznicze. Jakie związki aktywne zawarte są w nasionach kozieradki, w jaki sposób z nich korzystać i na jakie problemy zdrowotne mogą nam pomóc? Zachęcamy do lektury.
Każdy, kto jest miłośnikiem domowych wypieków, z pewnością zna drożdże. Czym dokładnie one są? Jakie mają wartości odżywcze? Jakie jest ich zastosowanie? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku!
Skąd bierze się oliwa z oliwek? Jakie są jej rodzaje? Z jakich właściwości słynie oliwa z oliwek? Jak ją stosować? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku!
Cytrusy to owoce naturalnie występujące i uprawiane w ciepłym klimacie, kojarzące się nam głównie z okresem zimowym, kiedy to w sklepach jest ich najwięcej. Konieczne przeczytaj poniższy tekst, aby dowiedzieć się więcej o cytrusach, ich odmianach, zastosowaniu w przemyśle i właściwościach zdrowotnych!
Czym są oleje roślinne? Jakie są rodzaje olejów roślinnych? Jakimi właściwościami się wyróżniają? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!
Obecnie czarny bez jest jednym z najcenniejszych surowców zielarskich, a stosujemy go najczęściej wówczas, gdy chcemy poprawić funkcjonowanie układu odpornościowego i złagodzić objawy grypy lub przeziębienia. Jakie jeszcze cenne właściwości znajdziemy w czarnym bzie? Kiedy szczególnie warto się nim wspomagać? Sprawdź koniecznie i zobacz jak samodzielnie zrobić domowy syrop z czarnego bzu!
Prawidłowo wykonany zabieg inhalacji pomaga udrożnić zatkany nos, rozrzedza zalegającą wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Leczenie wziewne szczególnie zalecane jest podczas przeziębienia, zapalenia oskrzeli oraz zapalenia zatok. Jakie są rodzaje inhalatorów? Czym inhalować na katar, zatoki i kaszel? Jak prawidłowo zrobić inhalację? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!
Poprawiają wzrok, mogą uchronić nas przed nowotworami i wspomagają pracę serca. Na tym jednak nie kończą się cenne właściwości kwasów omega 3. Dlaczego warto zatroszczyć się o ich odpowiednią podaż w diecie? Co jeść, aby dostarczyć organizmowi wystarczającą ilość kwasów omega 3? Sprawdź koniecznie!
Suszone pąki kwiatowe wykazują działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Są także skuteczną bronią przeciwko wirusom. Goździki swoje zastosowanie znajdują w kuchni. Doskonale nadają się jako dodatek do wielu potraw i napojów. Jakie jeszcze właściwości mają goździki? W jaki sposób korzystać z ich mocy? Na te i wiele innych pytań odpowiedź znajdziesz w poniższym poradniku!
Sok cytrynowy pomaga między innymi w usunięciu toksyn z organizmu oraz przyczynia się do rozpuszczenia tłuszczy pobranych wraz z pokarmem. Cytryna pobudza także procesy trawienne, wzmacnia odporność, jak również łagodzi objawy infekcji. Dlaczego warto pić sok z cytryny? Z czego jeszcze słynie cytryna? Jak własnoręcznie przygotować sok cytrynowy? Ile kalorii ma ten owoc? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!
Marzysz o pozbyciu się nadmiaru tkanki tłuszczowej, ale restrykcyjne diety są zbyt trudne do przestrzegania lub nie przynoszą zadowalających rezultatów? Rozwiązaniem może być właśnie post przerywany. Poniżej opowiemy, czym on właściwie jest, na czym polega i jak wpływa na nasz organizm.
Czym dokładnie jest piramida żywieniowa? Jakie produkty zawarte są w piramidzie żywieniowej? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku!
Tykwa to mało popularne warzywo, które cechuje się niesamowitymi właściwościami prozdrowotnymi. Co więcej, tykwa wykorzystywana jest również jako surowiec do wytwarzania różnych przedmiotów codziennego użytku. Skąd pochodzi tykwa, jak roślina wpływa na organizm i jakie są jej odmiany?
Obecnie za najzdrowsze zamienniki cukru białego uważa się alkohole cukrowe, do których możemy zaliczyć sorbitol, ksylitol, erytrytol i maltitol. W tym tekście przyjrzymy się temu ostatniemu i odpowiemy na pytanie, czy warto go stosować.
Dereń jadalny, zwany również właściwym, to jedna z ciekawszych, a zarazem lekko zapomnianych roślin sadowniczych, uprawianych w Polsce od setek lat. Współcześnie na nowo odkrywamy bogactwo tej rośliny, a z naszego artykułu dowiesz się, dlaczego warto regularnie spożywać dereń.
Istnieje kilka sposobów, by nieco "odchudzić" potrawy wigilijne i tym samym uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości. Zamiast tuczących składników warto postawić na ich zdrowsze zamienniki. W efekcie każdy z członków rodziny będzie mógł zjeść coś pysznego - nawet osoby na diecie redukcyjnej. Jak zatem przyrządzić zdrowe potrawy wigilijne? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!