Tony plastiku wokół, produkty jednorazowego użytku niepodlegające recyklingowi, śmieci walające się po ulicach miast... znamy to prawda? A co, jeśli by zastąpić niektóre przedmioty codziennego użytku ich ekologicznymi zamiennikami? Zapraszamy do atykułu!
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | |
1 | 2 | ||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |
31 |
Jak ważne jest dobre nawodnienie organizmu, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. W ostatnim czasie doskonałą alternatywą dla wody stała się... czarna woda. To nie żaden tajemny eliksir, ale rodzaj wody, której picie niesie wiele korzyści dla naszego organizmu. Przyjrzyjmy się bliżej czarnej wodzie i poznajmy jej dobroczynne działanie. Zapraszamy!
Młody jęczmień to bogactwo witamin i składników mineralnych. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, dzięki czemu zaliczany jest do grupy super żywności. Na co stosować młody jęczmień i jak go stosować, dowiecie się z naszego artykułu. Zapraszamy!
Soda oczyszczona znajduje się na "wyposażeniu" każdej pani domu. Ma właściwości lecznicze, sprawdza się w kuchni, w domowej kosmetyce, jest nawet składnikiem popularnych akcesoriów do zabawy dla dzieci jak farby, czy modelina. Czym tak właściwie jest soda oczyszczona? Dlaczego warto mieć ją w domu? Jak jej używać? Zapraszamy do lektury!
Ryż jest popularnym składnikiem dań całego świata. To również ceniony składnik wielu diet, a przez swoje właściwości stale zyskuje na popularności. Dowiedz się, jakie rodzaje ryżu znajdziesz na sklepowych półkach, jakie ma wartości odżywcze i jakie dania możesz z niego przyrządzić. Zapraszamy!
Owsiankę kojarzymy wszyscy. Zajadaliśmy się nią w dzieciństwie, stanowi pożywne śniadanie również w dorosłym życiu. Co sprawia, że płatki owsa są tak popularne? Czy na pewno są tak zdrowe jak wmawiały nam nasze mamy i babcie? Jakie potrawy oprócz owsianki można przyrządzić z płatków owsianych? Zapraszamy do artykułu!
Stosujesz suplementy diety? A może obawiasz się, że nie są to bezpieczne specyfiki? Dowiedz się, czym tak naprawdę są suplementy diety, jaki mają wpływ na organizm i czy są bezpieczne. Zapraszamy do naszego artykułu!
Któż z nas nie lubi czekolady? Smakuje dzieciom i dorosłym, ładuje energią i poprawia samopoczucie. Skąd pochodzi czekolada? Jaki ma wpływ na nasze zdrowie? Czy można folgować sobie przy spożywaniu tego produktu, czy wręcz przeciwnie? Zapraszamy do naszego artykułu!
Kwas hialuronowy uznawany jest za skuteczny w walce z symptomami starzejącej się skóry. Powszechnie wykorzystywany w medycynie estetycznej, jest składnikiem wielu kosmetyków. Czym jest kwas hialuronowy, jak działa i jak go stosować, dowiesz się z naszego artykułu. Zapraszamy!
Liofilizacja jest procesem, pozbawiającym produkty spożywcze wody. Dzięki temu zachowują one swoje walory smakowe oraz pełnię wartości odżywczych, przy jednoczesnym zmniejszeniu wagi i przedłużeniu okresu do spożycia. Dowiedz się z naszego artykułu jakie jeszcze zalety posiadają liofilizowane produkty, kto może je jeść i gdzie je kupić. Zapraszamy!
Jest obecna w niemal każdej kuchni. Często nie zdajemy sobie sprawy z jej właściwości leczniczych i zastosowania. Skrobia ziemniaczana - bo o niej mowa - to wyjątkowy produkt, który sprawdzi się w różnych rolach, pomagając Ci w kuchni i przy codziennej pielęgnacji skóry i włosów. Dowiedz się z naszego artykułu, jak i do czego możesz zastosować ten specyfik!
Tapioka to rodzaj kaszy, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Pozyskiwany z bulw manioku produkt, zyskuje coraz większe grono sympatyków. Co sprawia, że tapioka jest tak popularna i jak możesz wykorzystać ją w kuchni, dowiesz się z naszego artykułu.
Woda różana ma wiele zastosowań, ale najbardziej znana jest ze swoich właściwości nawilżających. Dowiedz się więcej o tym wartościowym kosmetyku, który stosowany był już w starożytności!
Każdy lubi świeży, pachnący chleb. Dawniej (szczególnie na wsi) wypiek chleba był domową ceremonią, a sam wyrób traktowano z ogromnym szacunkiem. Dziś możesz upiec chleb we własnym domu, w dodatku taki, jaki lubisz! Sprawdź nasze przepisy na wypieki, które posmakują całej rodzinie. To nie może się nie udać!
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Co jeść, aby zoptymalizować swoje codzienne menu? Jak sporządzać pełnowartościowe posiłki? Zapraszamy!
Zapraszamy do poradnika, z którego dowiesz się, czym są kosmetyki naturalne, jakie korzyści płyną z ich stosowania, kto może ich używać i wiele więcej. Czytaj!
Tofu (ch. 豆腐 dòufǔ, jap. 豆腐 tōfu) to wysokobiałkowy serek sojowy produkowany z mleka sojowego. Otrzymywany jest w procesie koagulacji mleka sojowego. Oryginalnie pochodzi z Chin. Tłumacząc etymologię nazwy z języka chińskiego oznacza ona „fasolę” (豆dòu) ‘fermentowaną (腐 fu) jako iż jest ona produkowana ze sfermentowanych ziaren soi.
Wszystko, co musisz wiedzieć o yerba mate. Skąd pochodzi, jakie ma działanie, jak przyrządzać napar. Zapraszamy do lektury!