Używanie oleju konopnego budzi wiele kontrowersji, a niektórzy z nas zastanawiają się, czy olejek nie zawiera substancji narkotycznych, inni w obawie o ich występowanie nie stosują produktu. Czy słusznie? Jakie właściwości ma olej konopny? Czym różnią się konopie siewne od konopi indyjskich? Sprawdź koniecznie!
nie | pon | wto | śro | czw | pią | sob | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
Dip tatarski ma wszechstronne zastosowanie. Doskonale nadaje się do mięs, ryb, jajek, wędlin, serów, dań z grilla, czy po prostu do kanapek. Wyróżnia się dość intensywnym smakiem, choć wszystko zależy od użytych dodatków. Czym dokładnie jest sos tatarski? Jak go przygotować? Do jakich dań możemy go wykorzystać? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!
Nie od dziś wiadomo, że najlepiej wybierać warzywa i owoce sezonowe, gdyż takie są najbardziej wartościowe. Warto śledzić kalendarz sezonowy, dzięki któremu dowiemy się, jakie produkty wybierać, by cieszyć się dobrą kondycją zdrowotną. Jak i co jeść sezonowo? Dlaczego dieta sezonowa jest wskazana? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku!
Banany znano już najprawdopodobniej 4 tysiące lat temu, obecnie uprawiane są krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym, m.in. na terenie Ameryki Południowej. Owoce te swoje zastosowanie znalazły również w kosmetyce. Ile mają kalorii? Kto powinien je ograniczać, a dla kogo są szczególnie wskazane? Sprawdź koniecznie!
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala utrzymać prawidłowy poziom glikemii, a co za tym idzie - cieszyć się dobrą kondycją zdrowotną. Czym jest indeks glikemiczny? Jak go obliczyć? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w poniższym poradniku!
Wykorzystywana w kuchni reguluje trawienie, przyczynia się do podnoszenia odporności organizmu i działa m.in. przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. W przemyśle kosmetycznym natomiast sprawdza się świetnie jako krem lub żel nawilżający, wygładzający i odmładzający... a jest tylko produktem ubocznym powstającym podczas produkcji serów. Czym dokładnie jest serwatka i dlaczego nie warto traktować jej jako odpad? Sprawdź!
O kwasie foliowym mówi się dużo w kontekście ciąży. Warto jednak wiedzieć, że syntetyczna forma witaminy B wskazana jest dla każdego człowieka, gdyż nasz organizm nie potrafi jej syntezować, należy dostarczać jej z pożywieniem. Dowiedz się więcej o kwasie foliowym z naszego artykułu. Zapraszamy.
Dieta ubogoresztkowa nie jest dietą odchudzającą. Powinny ją stosować osoby, borykające się z problemami i chorobami układu trawiennego. Dowiedz się, czym jest dieta ubogoresztkowa, co jeść stosując ją i dla kogo jest zalecana. Zapraszamy!
Dbanie o środowisko to w dzisiejszych czasach konieczność, dlatego powstaje wiele idei, szerzących świadomość i mających na celu ograniczenie produkcji śmieci na świecie. Jedną z nich jest zero waste. Z naszego artykułu dowiesz się, czym jest zero waste i co robić, aby racjonalnie dysponować zasobami. Zapraszamy!
Ketchup albo się lubi, albo nienawidzi. Są osoby, które ten popularny na całym świecie sos pomidorowy dodają dosłownie do wszystkiego. Produkty dostępne w sklepach niekoniecznie muszą być zdrowe. Radzimy przyrządzić pyszny i zdrowy ketchup w domu. Jak to zrobić, podpowiadamy w artykule. Sprawdź!
Pizza uważana jest za fast food, a jak wiadomo, za żywnością tego typu ciągnie się niezbyt pochlebna opinia... Któż z nas jednak nie lubi tego dania rodem z Italii? Ciasto, ulubione dodatki, sos i pyszne danie gotowe. Czy pizza może być zdrowa? Jak przyrządzić ją w domu? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. Sprawdź!
Przyjęło się, że zdrowe odżywianie powinno się zawierać w 4-5 posiłkach (3 dużych i dwóch małych). Oprócz śniadania, które otwiera nasz dzień, warto pamiętać o późniejszym drugim śniadaniu. Mała, zdrowa przekąska nasyci i doda mocy, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania w pracy, czy w szkole. Dowiedz się więcej o drugim śniadaniu z naszego artykułu. Zapraszamy!
W pogoni za idealną sylwetką szukamy złotego środka. Aby wyglądać (i czuć) się dobrze, nie trzeba wcale sięgać po środki chemiczne. Trening z powodzeniem możemy wspomagać w naturalny sposób, stosując termogeniki. Są to naturalne środki, które zwiększają metabolizm i zwiększają wydzielanie ciepła z organizmu. Dowiedz się, jak w prosty i naturalny sposób spalać tkankę tłuszczową. Zapraszamy!
Danie gotowe, to wszystkie te, na których przygotowanie poświęcisz minimalną ilość czasu. Możesz je podgrzać, a często zjeść także na zimno. Nie ulega wątpliwości, że muszą spełniać pewne standardy żywieniowe, jednak zdarza się, że zawierają mnóstwo składników, które nie są sprzymierzeńcami naszego zdrowia, nie dostarczają nam wartości odżywczych, a jedynie dobrze smakują dzięki wzmacniaczom. Dowiedz się więcej o daniach gotowych, naucz się wybierać te najbardziej wartościowe. Zapraszamy!
Znany głównie z tego, że jest zamiennikiem kakao dla osób uczulonych karob, ma o wiele więcej zastosowań i jeszcze więcej właściwości. Poznaj bliżej ten niezwykły proszek i dołącz go na stałe do swojego codziennego menu, bo warto!
Biała glinka to kolejny dar "Matki Ziemi", którym raczy się świat. Idealna do pielęgnacji skóry, sprawdzi się również podczas oczyszczenia organizmu lub przy przeziębieniu. Poznaj właściwości białej glinki i dowiedz się wszystkiego o tym niezwykłym proszku ze skały kaolin. Zapraszamy!
Jedni guacamole kochają, inni omijają je z daleka. Ten meksykański sos na bazie awokado podbił świat swoją uniwersalnością, niebanalnym smakiem i... właściwościami zdrowotnymi! Warto więc zwrócić uwagę na guacamole nie tylko przez wzgląd na walory smakowe. Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym sosie z naszego artykułu, a także poznaj przepis, aby przyrządzić go w domu! Zapraszamy!
Celiakia to choroba, którą leczy się jedynie ścisłą dietą bezglutenową. Czym charakteryzuje się celiakia? Jakie są metody jej diagnozowania? Wszystko o diecie bezglutenowej. Czytaj nasz wpis!
Odwodnienie podczas treningu lub uprawiania sportu może doprowadzić do szeregu poważnych dla naszego organizmu konsekwencji jak ogólne osłabienie, spadek wydolności, problemy z koncentracją, czy większe ryzyko urazów. Aby tego uniknąć, niezbędne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Co pić, czego nie pić, kiedy pić i wiele więcej dowiesz się z naszego poradnika. Zapraszamy!
Żywność poddana kiszeniu ma wiele właściwości, których próżno szukać w świeżych produktach. To naturalne probiotyki, a kiszonki często zaliczane są nawet do grupy superfoods! Sprawdź jakie korzyści niesie za sobą kiszenie, komu zalecane są konserwowane w ten sposób produkty i czy każdy może je spożywać. Zapraszamy!