Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Olej konopny — właściwości i zastosowanie 0
Olej konopny — właściwości i zastosowanie

Używanie oleju konopnego budzi wiele kontrowersji, a niektórzy z nas zastanawiają się, czy olejek nie zawiera substancji narkotycznych, inni w obawie o ich występowanie nie stosują produktu. Czy słusznie? Jakie właściwości ma olej konopny? Czym różnią się konopie siewne od konopi indyjskich? Sprawdź koniecznie!

czytaj całość »
Sos tatarski - co to? Jak zrobić? 0
Sos tatarski - co to? Jak zrobić?

Dip tatarski ma wszechstronne zastosowanie. Doskonale nadaje się do mięs, ryb, jajek, wędlin, serów, dań z grilla, czy po prostu do kanapek. Wyróżnia się dość intensywnym smakiem, choć wszystko zależy od użytych dodatków. Czym dokładnie jest sos tatarski? Jak go przygotować? Do jakich dań możemy go wykorzystać? Przeczytaj poradnik i dowiedz się więcej!

czytaj całość »
Dieta sezonowa - jedzenie sezonowe 0
Dieta sezonowa - jedzenie sezonowe

Nie od dziś wiadomo, że najlepiej wybierać warzywa i owoce sezonowe, gdyż takie są najbardziej wartościowe. Warto śledzić kalendarz sezonowy, dzięki któremu dowiemy się, jakie produkty wybierać, by cieszyć się dobrą kondycją zdrowotną. Jak i co jeść sezonowo? Dlaczego dieta sezonowa jest wskazana? Na te pytania odpowiemy w poniższym poradniku!

 

czytaj całość »
Banany — wszystko, co musisz wiedzieć 0
Banany — wszystko, co musisz wiedzieć

Banany znano już najprawdopodobniej 4 tysiące lat temu, obecnie uprawiane są krajach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym, m.in. na terenie Ameryki Południowej. Owoce te swoje zastosowanie znalazły również w kosmetyce. Ile mają kalorii? Kto powinien je ograniczać, a dla kogo są szczególnie wskazane? Sprawdź koniecznie!

czytaj całość »
Serwatka — czym jest? Na co pomaga? Właściwości 0
Serwatka — czym jest? Na co pomaga? Właściwości

Wykorzystywana w kuchni reguluje trawienie, przyczynia się do podnoszenia odporności organizmu i działa m.in. przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. W przemyśle kosmetycznym natomiast sprawdza się świetnie jako krem lub żel nawilżający, wygładzający i odmładzający... a jest tylko produktem ubocznym powstającym podczas produkcji serów. Czym dokładnie jest serwatka i dlaczego nie warto traktować jej jako odpad? Sprawdź!

czytaj całość »
Kwas foliowy - czym jest, źródła, dieta 0
Kwas foliowy - czym jest, źródła, dieta

O kwasie foliowym mówi się dużo w kontekście ciąży. Warto jednak wiedzieć, że syntetyczna forma witaminy B wskazana jest dla każdego człowieka, gdyż nasz organizm nie potrafi jej syntezować, należy dostarczać jej z pożywieniem. Dowiedz się więcej o kwasie foliowym z naszego artykułu. Zapraszamy.

czytaj całość »
Zero waste 0
Zero waste

Dbanie o środowisko to w dzisiejszych czasach konieczność, dlatego powstaje wiele idei, szerzących świadomość i mających na celu ograniczenie produkcji śmieci na świecie. Jedną z nich jest zero waste. Z naszego artykułu dowiesz się, czym jest zero waste i co robić, aby racjonalnie dysponować zasobami. Zapraszamy!

czytaj całość »
Domowa pizza - jak zrobić? 0
Domowa pizza - jak zrobić?

Pizza uważana jest za fast food, a jak wiadomo, za żywnością tego typu ciągnie się niezbyt pochlebna opinia... Któż z nas jednak nie lubi tego dania rodem z Italii? Ciasto, ulubione dodatki, sos i pyszne danie gotowe. Czy pizza może być zdrowa? Jak przyrządzić ją w domu? Na te i inne pytania odpowiadamy w naszym artykule. Sprawdź!

czytaj całość »
Drugie śniadanie 0
Drugie śniadanie

Przyjęło się, że zdrowe odżywianie powinno się zawierać w 4-5 posiłkach (3 dużych i dwóch małych). Oprócz śniadania, które otwiera nasz dzień, warto pamiętać o późniejszym drugim śniadaniu. Mała, zdrowa przekąska nasyci i doda mocy, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania w pracy, czy w szkole. Dowiedz się więcej o drugim śniadaniu z naszego artykułu. Zapraszamy!

czytaj całość »
Termogeniki - czym są i jak je stosować? 0
Termogeniki - czym są i jak je stosować?

W pogoni za idealną sylwetką szukamy złotego środka. Aby wyglądać (i czuć) się dobrze, nie trzeba wcale sięgać po środki chemiczne. Trening z powodzeniem możemy wspomagać w naturalny sposób, stosując termogeniki. Są to naturalne środki, które zwiększają metabolizm i zwiększają wydzielanie ciepła z organizmu. Dowiedz się, jak w prosty i naturalny sposób spalać tkankę tłuszczową. Zapraszamy!

czytaj całość »
Czy dania gotowe są zdrowe? 0
Czy dania gotowe są zdrowe?

Danie gotowe, to wszystkie te, na których przygotowanie poświęcisz minimalną ilość czasu. Możesz je podgrzać, a często zjeść także na zimno. Nie ulega wątpliwości, że muszą spełniać pewne standardy żywieniowe, jednak zdarza się, że zawierają mnóstwo składników, które nie są sprzymierzeńcami naszego zdrowia, nie dostarczają nam wartości odżywczych, a jedynie dobrze smakują dzięki wzmacniaczom. Dowiedz się więcej o daniach gotowych, naucz się wybierać te najbardziej wartościowe. Zapraszamy!

czytaj całość »
Guacamole 0
Guacamole

Jedni guacamole kochają, inni omijają je z daleka. Ten meksykański sos na bazie awokado podbił świat swoją uniwersalnością, niebanalnym smakiem i... właściwościami zdrowotnymi! Warto więc zwrócić uwagę na guacamole nie tylko przez wzgląd na walory smakowe. Dowiedz się więcej o tym wyjątkowym sosie z naszego artykułu, a także poznaj przepis, aby przyrządzić go w domu! Zapraszamy!

czytaj całość »
Co pić podczas treningu - zasady prawidłowego nawodnienia organizmu 0
Co pić podczas treningu - zasady prawidłowego nawodnienia organizmu

Odwodnienie podczas treningu lub uprawiania sportu może doprowadzić do szeregu poważnych dla naszego organizmu konsekwencji jak ogólne osłabienie, spadek wydolności, problemy z koncentracją, czy większe ryzyko urazów. Aby tego uniknąć, niezbędne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Co pić, czego nie pić, kiedy pić i wiele więcej dowiesz się z naszego poradnika. Zapraszamy!

czytaj całość »
Kiszonki - dla kogo są polecane? Przepisy, przeciwwskazania 0
Kiszonki - dla kogo są polecane? Przepisy, przeciwwskazania

Żywność poddana kiszeniu ma wiele właściwości, których próżno szukać w świeżych produktach. To naturalne probiotyki, a kiszonki często zaliczane są nawet do grupy superfoods! Sprawdź jakie korzyści niesie za sobą kiszenie, komu zalecane są konserwowane w ten sposób produkty i czy każdy może je spożywać. Zapraszamy!

czytaj całość »
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Infolinia 885 903 904
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium